2024 a fost un super-an pentru fotbalul românesc, cu titlul FCSB-ului în SuperLigă urmat de o campanie impresionantă în Europa League, cu vara fierbinte din Germania, cu jucători care au făcut pasul în față și s-au transformat în idoli ai noilor generații.
În ultimele zile ale anului e timpul să-i alegem pe cei mai buni dintre cei mai buni. A venit momentul Superlativelor acordate de Ambasadorii și Influencerii Superbet!
I-am chemat la „vot” pe oamenii care știu tot ce mișcă în fotbalul românesc, am adăugat imaginația și creativitatea oamenilor din divertisment și am format un amalgam de opinii. Indiferent de simpatii, însă, premiile merg spre cei care au ridicat fanii în picioare, au smuls lacrimi și au inspirat.
Olaru și Bîrligea, în topul preferințelor pentru fotbalistul anului
Seria de 9 ani fără titlu a FCSB-ului s-a oprit odată cu trofeul cucerit în vara lui 2024, unul care nu putea fi posibil fără super-performanțele în plan individual ale lui Darius Olaru sau Florinel Coman. Cum cel de-al doilea a luat drumul Qatarului pentru a-și măsura forțele cu staruri ale fotbalului mondial, Olaru a rămas liderul incontestabil al echipei, un rol pe care și l-a asumat din primul până în primul minut.
Numărul 27 al FCSB e în topul preferințelor pentru cel mai bun fotbalist al anului, dar are un concurent pe măsură în persoana lui Daniel Bîrligea, „vârful” pentru care clubul roș-albastru a riscat două milioane de euro când l-a transferat de la CFR Cluj. Cu gol după gol la noua sa echipă, cu așteptări confirmate și la națională, Bîrligea e omul toamnei în fotbalul autohton. Dar îl poate detrona pe Olaru în cursa pentru Fotbalistul Anului?
Kopic versus Charalambous
Evoluțiile încântătoare ale talentelor din teren nu pot fi posibile fără mentorii de pe bancă, iar 2024 a fost anul în care doi antrenori au ieșit în evidență. Vorbim despre Zeljko Kopic, croatul care i-a redat strălucirea lui Dinamo, și Elias Charalambous, cipriotul care, alături de colegul Mihai Pintilii, a găsit răspunsurile potrivite la întrebările dificile venite din partea adversarilor interni sau europeni.
O mențiune specială primește Ioan Ovidiu Sabău, fostul mare mijlocaș al Generației de Aur, care a reușit să rescrie ADN-ul Universității Cluj, așa cum a și promis într-o declarație publică. „Moțul” e sus, dar bătălia de la distanță e cea din derby-ul de tradiție al fotbalului românesc, între Kopic și Charalambous.
De unde vin „străinul” și cel mai bun jucător Under 21?
Premiul pentru stranierul anului în fotbalului românesc ajunge în mâinile lui Dennis Man, la luptă cu Radu Drăgușin, iar cel pentru cel mai bun străin al SuperLigii e disputat de nord-macedoneanul Risto Radunovici, camerunezul Joyskim Dawa și sud-africanul Siyabonga Ngezana, cei trei fundași care l-au protejat în permanență pe Ștefan Târnovanu și au format o linie de fund greu de penetrat. În discuție apare și kosovarul Astrit Selmani, super-golgheterul lui Dinamo, fără ale cărui goluri nu ar fi existat progresul uimitor al grupării din Șoseaua Ștefan cel Mare.
La capitolul cel mai bun fotbalist Under 21, finaliștii concursului sunt Louis Munteanu, golgheterul CFR-ului și piesă esențială în calificarea la Campionatul European Under 21 din Slovacia, și Cătălin Cîrjan, playmaker-ul care a plecat de la Rapid după o primă parte a anului mai puțin reușită pentru a impresiona în tricoul rivalei Dinamo.