joi, februarie 20, 2025
AcasăOpiniiSub cizma rusească va fi prea târziu

Sub cizma rusească va fi prea târziu

-

Rețelele sociale sunt o cloacă de comentarii, păreri și mai ales dejecții securiste/activiste. Mai avem și televiziuni care isterizează pensionarii care le urmăresc cu tot soiul de breaking news-uri catastrofice. Oamenii sunt bombardați cu ideea că acuși-acuși se întâmplă ceva nemaipomenit de important pentru omenire – în general, în sens rău. Este o atmosferă care te îndobitocește, care te stimulează să gândești pe termen foarte scurt, să vezi ca vita, doar până la 10 metri.

În realitate, la scară istorică, nu se întâmplă mai nimic.

Hai să luăm un exemplu la întâmplare: taxele vamale cu care amenință Trump.

Taxele vamale sunt specifice feudalismului. Le puneau toți domnitorii ăștia de i-am văzut înșirați pe stâlpi în campania electorală, le puneau toți regii și baronii, în cadrul aceluiași popor, nu doar între state.

- Advertisement -

Deșteptarea omului, iluminismul, liberalismul au creat epoca pe care o trăim azi, o epocă a libertății. Cum așa? Fiindcă liberalii au realizat că interesele oamenilor sunt armonioase, că ele pot fi satisfăcute mai bine prin cooperare voluntară, adică prin comerț, nu prin protecționism, mercantilism și biruri.

În fine. Taxele vamale au cam dispărut deoarece ideea de a le impune unilateral este absolut stupidă. În cel mai bun caz, nu faci decât să-ți biruiești propriii cetățeni; în cel mai rău caz, nu faci decât să stârnești taxe de retorsiune, adică să te trezești că și vecinii pun taxe vamale. Diminuarea comerțului care rezultă de aici creează efecte negative pentru toată lumea.

Oamenii de știință știu asta. Been there, done that. Omenirea a trecut prin „n” războaie comerciale. Și? Și nimic. S-au terminat toate. Dacă protecționismul ar servi măcar intereselor unei părți, toată lumea ar fi precum Coreea de Nord, dar în realitate trăim într-o lume foarte globalizată, în care oamenii fac schimburi și cooperează într-o manieră fantastică.

- Advertisement -

Pe scurt, amenințarea cu taxe vamale nu este consistentă în timp, cum zic economiștii. Poate vor fi puse, poate vor sta o lună sau doi ani, dar până la urmă vor dispărea. Pur și simplu, pierdem vremea cu ele. Taxele vamale sunt un instrument de negociere politică, însă costul lor economic le limitează importanța. Sunt precum un tun cu bătaie scurtă, care se strică repede.

Care este cel mai bun răspuns în fața amenințării cu taxele vamale? Păi, ca la poker: arată cărțile, fraiere! Ce ai? Taxe vamale? Super, eu am paradis fiscal, te-am bătut!

Altfel spus: când cineva îți impozitează afacerile (laolaltă cu propriii cetățeni), cel mai înțelept nu este să pui și tu biruri, ci să compensezi atacul lui scăzând taxele pe care le ai la îndemână. Taxele și reglementările. În felul ăsta, nu doar că acoperi influența negativă a taxelor vamale, dar mai și atragi capitalul din străinătate (fix ce Trump nu vrea să se întâmple).

Desigur, majoritatea politicienilor rar adoptă first-best policies, fiindcă sunt la fel de miopi precum cei care privesc la știrile de la ora 17 și fiindcă ei sunt tributari unor grupuri de interese și fiindcă sunt socialiști și nu urmăresc binele poporului.

Războiul de la graniță

Alt exemplu: avem război la graniță, ce ne facem? Păi, ce să ne facem? Noi suntem de 10 ori mai dezvoltați economic (raportul PIB UE vs. Rusia) și ne facem probleme? Păi, înseamnă că suntem nemaipomenit de proști. Dacă ne facem probleme și ne stresăm, înseamnă că inamicul deja ne-a cucerit, deja și-a băgat calul troian aici, pe rețelele sociale, în guvern și peste tot. Dacă nu, atunci, ca la poker: arată cărțile, fraiere, ce ai?

UE are o populație de 3 ori mai mare decât Rusia și un PIB de 10 ori mai mare. În mod normal, logic și firesc, nu noi suntem cei care ar trebui să ne temem de Rusia, ci invers. Dar, culmea, la noi e isterie. Cum așa?

Păi, nu există altă explicație decât că avem calul troian băgat peste tot: socialiști cu duiumul, care au distrus coeziunea socială, care au atacat moravurile, familia, creșterea copiilor, care distrug economia. Trebuie doar să scăpăm de păduchii ăștia care în trei ani de la declanșarea războiului nu au făcut nimic. Belgia și-a mai închis un reactor nuclear de Valentine’s Day, poftim.

Ar trebui să fim foarte mândri că trăim într-o piață comună, călătorim liber (în fine), cumpărăm RCA de la firme de asigurări înregistrate în alt stat ș.a.m.d. Și aici s-a născut liberalismul, statul de drept. Avem o sumedenie de atu-uri. Dar, paradoxal, lucrurile merg prost și oamenii văd și simt asta. Cauza e una singură. Nu războiul, nu Trump, nu nimeni din afară. Ci socialismul (roșu, verde, tot un drac) care a otrăvit mințile oamenilor și care domină Uniunea Europeană.

Actualul context internațional reprezintă o oportunitate. Un duș rece te trezește. Dar știu eu dacă ne va trezi? Dacă ne-am trezi, atunci ar trebui să replicăm lui Trump exact cum am arătat mai sus. Sunt însă sceptic. Nomenclaturiștii Europei se bat pentru privilegiile lor, pentru feudalismul lor, pentru taxele impuse omului simplu, pentru sinecurile primite de la Putin, de la Qatar și de la alții. Țin cu dinții de politicile actuale, care distrug Europa, și dau vina pe Putin și pe Trump pentru propriul lor eșec.

Poate se trezesc cetățenii. Sau poate încă nu o duc destul de greu ca să se trezească. Însă când vor ajunge sub cizma rusească, nu se vor mai putea trezi, va fi prea târziu.

DE ACELAȘI AUTOR:

Oligarhul

9 COMENTARII

    • Robert Turcescu, ipocrizie extrema: ii numeste „gandaci” pe beneficiarii „retelei sorosiste”, in trecut ridica in slavi Fundatia Soros, care i-a oferit si lui training in jurnalism

      PENTRU ACOPERIT/DESCOPERITUL ASTA NIMIC NU PREA TARZIU. E UN MERCENAR!.

  1. Total de acord.

    „socialismul (roșu, verde, tot un drac) care a otrăvit mințile oamenilor și care domină Uniunea Europeană” – asta puteti sa o mai spuneti o data.

  2. Sunteți radical-încăpățânat, domnule Glăvan, cu obsesia asta pentru socialismul roșu și verde care ar domina Europa.
    Odată, ca nu e adevărat, aceștia au 235 de locuri în PE, din 720.
    Și a doua, pentru ca oricât v-ați zburli dumneavoastră, stânga europeană ( care e foarte diferită de pesede-ul nostru) are dreptul să existe.
    Nici eu nu sunt fan, însă nu poți eradica ideile de stânga, sunt oameni care cred în asta, la fel cum dvs credeți în liberalism.

    Și până la proba contrarie, se cheamă difamare ceea ce scrieți dvs despre sinecurile de la Putin ori Quatar, ori bătaia pentru privilegii, care, în treacăt fie spus, nu țin nici de stanga nici de dreapta, ci de natura umană.
    Mie mi se pare ca la dreapta sunt tot atâția putinisti printre europeni, nu numai la stanga, ca sa nu vorbesc de extreme.

    https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/fr/organisation-and-rules/organisation/political-groups?&at_campaign=2024-AboutParliament&at_medium=Google_Ads&at_platform=Search&at_creation=RSA&at_goal=TR_G&at_advertiser=Webcomm&at_topic=Group&at_location=FR&gad_source=1&gbraid=0AAAAA-DXGleLjyV5w8mjJa6Cm_QH7NRNI&gclid=CjwKCAiAtsa9BhAKEiwAUZAszbtX2cLNIZCs65bInLdDOKBO6Zuulyt7_EKGFhVjh5Zeg_yxzIpw8hoCMtIQAvD_BwE

  3. De ce a fost inchis reactorul? Poate ca era prea batran? Nu stiu, nu am cautat informatia asta, dar dumneavoastra v-ati interesat? Astea cand imbatranesc nu fac floesc, astea pot face mizerie daca se exagereaza cu utilizarea lor peste un nivel de uzura. Poate ca implica costuri mult prea mari, nu e ieftin, nu functioneaza cu apa. Dati-ne informatia completa.
    Ilalienii le-au vopsit in verde acum multi ani si nu sunt socialisti si nici nu cred ca erau socialisti atunci cand le-au inchis.
    Altfel, interesant sa intram si noi in bucataria economistilor:”cresti taxele, las’ ca ne facem paradis fiscal”…sangeros domeniu.

    • Verzii sunt impotriva reactoarelor nucleare. In anii 70 au pus bombe in 2 reactoare nucleare din Germania. Pina urma i-au prins la timp. Insa tot au reusit sa inchida cu politica toate reactoarele nucleare din Germania. Ecoteroristi sunt numiti.

      • Dezinformati. Nu va obositi sa dati replica pentru ca este evident ca nu cunoasteti.
        M-am uitat prin presa straina. Reactorul inchis acum cateva zile a fost inchis pentru ca are 50 de ani si i-a fost deja extinsa functionarea. Deciziile astea sunt complexe, atat cea de extindere cat si cea de inchidere. Implica multi experti, inclusiv Agentia de la Viena. Un reactor nuclear nu este o simpla termocentrala. Tehnologia reactoarelor a evoluat mult, sunt mult mai sigure generatiile ultime. Nu se poate spune acelasi lucru despre cele vechi. Nu cred ca belgienii renunta vreodata la tehnologia nucleara. Combustibil si sursa de combustibil sa fie. Aceasta e problema. Faptul ca si domnul Glavan arunca in text doua vorbe despre o chestiune atat de serioasa doar ca sa arunce cu praf in ochii “verzilor” e de maro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -