SONDAJ: De ce a murit generalul Vasile Milea?

Pe 22 decembrie 1989, în jurul orei 8.30, ministrul Apărării, Vasile Milea, a fost găsit împușcat în biroul colonelului Corneliu Pârcălăbescu, șeful Gărzilor Patriotice (la etajul 6 al clădirii CC al PCR, unde este astăzi Ministerul de Interne).

Milea a încercat o autorănire ușoară, pentru a ieși din joc. Nu mai suporta amenințările venite din direcții opuse: de la Ceaușescu (care-i cerea să fie dur, să tragă în protestatari, altfel îl va pune la zid ca pe un trădător) și de la mesagerii complotului sovietic (care-i ceruseră, discret, să nu execute ordinele criminale ale lui Ceaușescu, altfel va înfunda pușcăria).

Deși s-a împușcat neletal, Milea n-a mai ajuns viu la Spitalul Elias. A murit sufocat. Cineva l-a sugrumat, pentru a provoca un șoc în Armată și a-i deschide calea generalului V. A. Stănculescu spre poziția de ministru, din care să dea lovitura de stat.

Primul care a anunțat la TVR că „Milea a fost omorât de Ceaușescu” a fost Ion Iliescu, la 14.40. Minciuna acestuia făcea parte din scenariul preluării puterii de către echipa moscovită Iliescu-Militaru-Brucan și, prin aceasta, de către însăși URSS.

Precizare: Pârcălăbescu a făcut parte ulterior din echipa lui Iliescu. În după-amiaza aceleiași zile de 22 decembrie, la ordinul verbal al lui Ion Iliescu (care nu avea nicio funcție în stat, era dor directorul Editurii Tehnice), a împărțit zeci de mii de arme civililor („gărzi patriotice”), favorizând măcelul. După acele evenimente, Pârcălăbescu a fost „ascuns” de Iliescu câțiva ani în Ambasada României de la Londra, ca să i se piardă urma.

De ce a murit generalul Vasile Milea?

Arată rezultatele

Loading ... Loading ...