Ați dorit vreodată moartea cuiva? Sună îngrozitor, dar mulți doresc moartea grabnică a lui Putin. Acum. Să moară, iar războiul să se termine. Din păcate, războiul din Ucraina nu e doar despre Putin. E despre toți ai lui.
Nu doar ucrainenii își doresc ziua când Vladimir Putin va fi un trup pe catafalc, ci și alte sute de milioane de oameni, terorizați de perspectiva unei Rusii ce se revarsă agresiv peste vecinii ei pașnici.
Visul morții tiranilor nu e nou. L-au visat și evreii din lagărele naziste, ca și deținuții din Gulagul sovietic. Atunci – Hitler și Stalin; acum – Putin. Cât de probabil e ca visul să devină coșmar? Cine și cum îi va lua locul lui Putin și care-i vor fi apucăturile?
În 1999, Putin venea la putere nu singur, ci cu foști colegi. Peste 6.000 de membri ai KGB/FSB l-au urmat, umplând toate structurile de conducere ale Rusiei. Au luat tot. Cabinetul președintelui, Consiliul de Securitate, administrația guvernamentală, Ministerul Apărării, al Internelor, al Relațiilor cu Presa, Televiziunea, Radioul și întreaga mass-media, Comitetul de Stat pentru Taxe, Agenția Rezervelor Naționale, Comitetul pentru Redresare Financiară.
A crede că Putin și camarila sa sunt expresia inerției URSS în secolul XXI e naivitatea celui care încă speră. Putin și ai lui nu sunt ecouri ale fostului imperiu sovietic. Ei sunt URSS-ul teleportat în 2022. E definiția distopiei istorice în care o gașcă de barbari ai Antichității se trezesc direct pe holurile de la Versailles-ul lui Ludovic al XIV-lea. Pentru că nu înțeleg unde se află, se apucă să lovească, să dărâme și să ucidă. Li se pare că ceilalți îi privesc de sus, într-un permanent complex de inferioritate. Singura reacție e mereu ciomagul.
Dacă Putin moare, rămân cei 6.000 de KGB-ști și vlăstarele lor, revărsate peste o Rusie înapoiată și flămândă, în care dușmanul e mereu în afară. Oamenii lui Putin sunt greu de ucis, au mentalitate agresivă și sociopată. Nu au emoții și dragoste pentru nimeni, în afară de reflexul șobolanului ce-și protejează puii.
Singura cale de a-l învinge pe Putin e cea militară, la fel cum Hitler a fost suprimat doar când lumea a înțeles că fără zgomotul armelor nu va avea liniștea păcii.
Jurnalista Anna Politovsakaia spunea: „Ne-am trezit înconjurați de oamenii lui Putin și ai prietenilor lui. Structurile de putere din noua Rusie sunt invadate de cetățeni cu trăsături specifice, având, prin formație, o mentalitate represivă”.
Aceste afirmații au costat-o viața. Putin a ordonat uciderea ei la 7 octombrie 2006, când dictatorul își serba ziua de naștere.
Istoria ne învață că, fără complici, un singur om nu poate deveni tiran sângeros. E nevoie de mai mulți, la fel de însetați de putere și de sânge, pentru a transforma lumea într-o vale a plângerii.