vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsRomânia va găzdui până la 10.000 de soldaţi NATO şi avioane F-35...

România va găzdui până la 10.000 de soldaţi NATO şi avioane F-35 la baza militară Mihail Kogălniceanu

-

Baza militară aeriană de la Mihail Kogălniceanu va fi modernizată, la standarde NATO. Aici vor putea fi găzduiţi până la 10.000 de soldaţi americani, dar şi avioanele F-35 ale Alianţei.

În contextul vecinătăţii cu o Rusie tot mai ameninţătoare faţă de ţările vecine, care dă semne de sporire a propriei capacităţi militare, România va cheltui 2.5 miliarde de euro pentru modernizarea şi aducerea la standard NATO a baze militare de la Mihail Kogălniceanu, situată la malul Mării Negre, în judeţul Constanţa.

În urma procesului de modernizare, această bază aeriană militară va putea găzdui până la 10.000 de soldaţi NATO, împreună cu o consistentă flotă de avioane F-35. La Kogălniceanu vor apărea facilităţi necesare avioanelor de luptă şi elicopterelor, o secţiune de stocare a combustibilului, dar şi o pistă nouă pentru avioane, exclusiv militară. Baza va dispune de propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi apărare antiaeriană.

- Advertisement -

În jurul bazei se va ridica un adevărat oraş, cu spitale, grădiniţe, şcoli, supermarket şi săli de sport, toate pentru personalul militar şi civil. Ei vor folosi o reţea de străzi şi drumuri perimetrale, inclusiv un drum de centură. Oraşul va fi alimentat cu energie electrică de la un parc fotovoltaic propriu şi va avea un sistem autonom de furnizare a apei.

De asemenea, vor fi construite pavilioane administrative pentru diversele unităţi care vor opera în bază, un poligon de trageri, o zonă de primire şi echipare a rezerviştilor şi un simulator de zbor.

Situată la malul Mării Negre, baza militară Mihail Kogalniceanu este un centru important al operaţiunilor intensificate ale Alianţei Nord-Atlantice, în contextul în care Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina, în anul 2014, şi şi-a întărit prezenţa navală militară prin baza de la Sevastopol.

- Advertisement -

O sporire a prezenţei militare americane la Marea Neagră este cu atât mai necesară cu cât Rusia, în mai multe rânduri, a perturbat navigaţia în apele Mării Negre, prin presiuni militare. Ultimul incident de acest fel a avut loc în luna noiembrie, anul trecut, când marina militară rusă a confiscat trei nave de război ucrainiene în strâmtoarea Kerci, iar echipajele navelor au fost arestate.

Imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, România şi-a îndreptat privirea către NATO, iniţiind relaţii diplomatice chiar în anul 1990. În anul 1993 autorităţile române transmiteau oficial Secretariatului general al Alianţei Nord-Atlantice dorinţa României de a adera. Finalmente, România a devenit membru NATO în anul 2004, după o tentativă eşuată în anul 1997.

Primii americani debarcau la Mihail Kogălniceanu în februarie 2003, când 3.500 de militari şi angajaţi civili se instalau în bază. În anul 2014, prin baza de la Kogălniceanu se retrăgeau 52.000 de soldaţi americani, ce luptaseră în Afganistan împotriva talibanilor.

Din anul 2003 şi până acum, SUA au investit în baza militară de la Mihail Kogălniceanu peste 200 de milioane de dolari. Aceşti bani au fost folosiţi pentru modernizarea infrastructurii bazei, dar şi pentru construirea unui terminal feroviar şi clădiri noi. Acest demers al Armatei Americane pe pământ românesc a creat locuri de muncă, inclusiv pentru firme de construcţii locale şi muncitori români.

NATO este o alianţă militară, fondată în anul 1949, formată acum din 29 de ţări membre. Cel mai important punct din Acordul încheiat între părţi este articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice:

„Părtile convin că un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele va fi considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, fiecare dintre ele va da asistentă părţii sau părţilor atacate, prin luarea acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forţei armate, pentru a restaura şi a menţine securitatea zonei Nord-Atlantice.”

În prezent, la baza militară românească de la Mihail Kogălniceanu se află 600 de militari americani, cu blindate grele și elicoptere de transport, care au ca misiune întărirea flancului estic al NATO.

 

 

 

3 COMENTARII

  1. Acum se intelege mai bine de ce s-a… INTETIT (!!!), in ultimul timp, propaganda rusa (inclusiv prin „trompetele” si „vuvuzelele” din… presa din România: SORINA MATEI, Costi Rogozanu, COSMIN GUȘĂ, Mirel Curea s.a.m.d. !!!): anti-Deveselu, anti-S.U.A. si anti-N.A.T.O. !!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -