Rusia va fi capabilă să atace țările NATO, cel mai probabil, în jurul anului 2030, iar acest lucru a devenit o opțiune clară pentru regimul Putin, a avertizat șeful serviciilor germane de informații în plenul Parlamentului din această țară. Despre pericolul atacului au vorbit inclusiv numeroși specialiști români, care au subliniat că Rusia nu va lansa ofensiva, bineînțeles, la Paris sau Berlin, ci mai întâi împotriva țărilor vecine cu ea, adică pe linia de graniță Finlanda – țările baltice – Polonia – România.
România e singura țară din flancul estic al NATO ai cărei conducători refuză să recunoască pericolul rusesc și nu întreprind măsuri de întărire a capacității de apărare – ba din contră, reduc bugetul alocat Armatei pentru a alimenta baronii locali.
În acest timp, Bruno Kahl, șeful spionajului și contraspionajului din Germania (BND), avertizează în Bundestag: „În termeni umani și materiali, forțele armate ruse vor fi probabil în măsură să desfășoare un atac împotriva NATO începând de la finalul acestui deceniu. Un conflict militar direct cu NATO devine o opțiune pentru Rusia”.
Șefii serviciilor de informații germane au avertizat public că agresiunea Rusiei asupra Europei a ajuns la un nivel fără precedent. Thomas Haldenwang, șeful serviciilor de informații interne ale Germaniei, a dezvăluie „creșterea semnificativă a actelor de spionaj și sabotaj. Spionajul și sabotajul rusesc sunt în creștere în Germani aatât cantitativ, cât și calitativ“.
Agresiunea este la o cotă greu de imaginat chiar și în timpul Războiului Rece. Haldenwang le-a dat un exemplu concret parlamentarilor germani: serviciile secrete rusești au încercat să arunce în aer un avion cu ajutorul unui colet. Coletul respectiv a luat foc însă la sol, într-un centru al DHL din Leipzig, în luna iulie. Dar dacă pachetul „ar fi explodat la bord în timpul zborului, ar fi avut loc o catastrofă aeriană“. Șeful contraspionajului german a adăugat că Rusia este și în spatele dronelor-spion care survolează diverse obiective și al campaniilor de dezinformare care țintesc publicul german.
Amenințarea rusească nu mai e o furtună, „a devenit un adevărat uragan“ care se îndreaptă „de la est spre vest“, iar operațiunile Moscovei „sunt mult mai brutale“ în țările baltice și Polonia decât în Germania, mai spune Haldenwang.
Lucrurile nu se vor opri aici, iar germanii au informații clare că „Moscova pregătește o nouă escaladare în materie de acțiuni hibride și secrete“, a spus Bruno Kahl. Regimul Putin „testează liniile roșii ale Occidentului“, a spus șeful BND, spunând că ingerințele Rusiei în viața țărilor UE este la un „nivel fără precedent“.
În acest timp, România refuză să doboare dronele sinucigașe rusești care survolează teritoriul țării și pun în pericol viața oamenilor, iar premierul Ciolacu dă asigurări că Rusia nu reprezintă niciun pericol. Deși propaganda rusească face ravagii și e purtată deschis chiar la mai multe posturi de televiziune naționale, serviciile de informații și celelalte instituții sunt complet paralizate. SRI este fără director de un an și jumătate și autoritățile n-au destructurat până acum nicio rețea de influență și spionaj rusească. Asta, deși filierele sunt bine-cunoscute de specialiști.
Mai mult decât atât, agitatorilor ruși li se permite să se manifeste pentru a speria Bruxelles-ul și a arăta că pericolul extremist ar fi unul real în România. Cazul din luna martie a acestui an este elocvent. Guvernul Ciolacu le-a permis lui George Simion și oamenilor angajați de Ilan Șor în Moldova să vină la București, în fața clădirii unde se desfășura Congresul PPE, pentru a manifesta împotriva UE și a Ursulei von der Leyen. Prin aceasta s-a dorit să li se arate celor de la Bruxelles că PSD-ul e un pol de stabilitate într-o țară pândită de pericolul extremismului instrumentat de ruși.