Anunțul lui Ilie Bolojan, președintele Senatului, că va concedia aproape 200 de angajați ai instituției, din zona sinecurilor politice, a creat revoltă printre cei vizați. Aceștia au fost „plantați” în aparatul funcționăresc al Parlamentului de partidele politice, în special PSD și PNL.
Președintele PNL, Ilie Bolojan (55 de ani), este recunoscut ca un politician care reformează instituțiile pe care le conduce. El a „subțiat” considerabil organigrama Primăriei Oradea, apoi pe cea a Consiliului Județean Bihor, micșorând numărul angajaților prin concedierea celor considerați inutili.
Ajuns președintele Senatului României după alegerile din 1 decembrie 2024, Bolojan a lăsat să treacă Sărbătorile, apoi s-a apucat să „rașcheteze” organigrama Camerei superioare a Parlamentului. Reforma lui îi vizează pe sinecuriștii angajați la Senat direct din clientela de partid.
Restructurarea de la Senat: 796 – 178 = 618
Ilie Bolojan a anunțat miercuri că Biroul Permanent al Camerei superioare a Parlamentului a aprobat două memorandumuri „care urmăresc îmbunătățirea activității Senatului” în câteva direcții. El s-a referit la:
- reducerea personalului și eficientizarea acestuia;
- îmbunătățirea procesului legislativ;
- tăierea de cheltuieli cu flota de mașini și combustibil;
- „eliminarea sinecurilor”.
Bolojan susține că numărul de angajați de la Senat trebuie să scadă cu 178, de la 796 la 618.
La conferința de presă organizată de președintele Senatului s-au adunat și o parte dintre angajații Senatului, într-un protest spontan față de tăierile anunțate. Ei au vociferat și l-au huiduit pe Bolojan.
Într-o acțiune de forță, Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual și Sindicatul Șoferilor din Senatul României transmit că angajații instituției sunt „consternați” de declarațiile de miercuri ale lui Ilie Bolojan, cu privire la „așa-zisa restructurare a instituției”. Ei amenință că angajații vizați de restructurare vor da în judecată Senatul, vor câștiga și vor obține despăgubiri.
Într-un alt comunicat de presă, Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari din Camera Deputaților își declară „solidaritatea cu colegii din Senatul României care astăzi se află pe holurile instituției”.
Și Camera Deputaților este vizată de restructurări similare, urmând să plece aproape 200 de angajați.
Fără Târteață „nu ar exista legi şi nu ar putea funcţiona un stat de drept”!
Cea mai vocală contestatară a restructurării anunțate de Ilie Bolojan a fost Cristina Ionela Târteață (45 de ani), consilier parlamentar și fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019 (pusă pe listă de Liviu Dragnea).
Târteață s-a răstit la Bolojan și a amenințat cu acțiuni în instanță. Când liderul PNL a pronunțat expresia „eliminarea sinecurilor”, ea a luat foc, recurgând la un limbaj agresiv.
Deși are studii precare, ea se consideră indisensabilă și respinge orice formă de reformă, ajungând să emită aberații precum aceea că fără oameni ca ea „nu ar exista legi şi nu ar putea funcţiona un stat de drept”!
Cristina Târteață: „Noi suntem cei care asigurăm continuitatea. Nu se poate să spuneţi că vreţi să schimbaţi mereu oamenii. (…) Dacă o vom lua de fiecare dată de la început, în 4 ani nu vom avea niciodată specialişti. Este necesară o specializare continuă. Am venit alături de colegii mei având în vedere ilegalitatea crasă care se comite de către actuala conducere efemeră a Senatului. (…) Nu s-a luat nimic în considerare din aşa-zisele consultări. Parlamentul României nu este o primărie, nu este un Consiliu Judeţean. Parlamentul României face legi. Dacă nu ar fi expertiza noastră, nu ar exista legi şi nu ar putea funcţiona un stat de drept. Suntem foarte porniţi să acţionăm instituţia în judecată, printr-o acţiune comună şi de o amploare nemaivăzută până acum. Nu e necesară reorganizarea, pentru că personalul existent asigură buna desfăşurare a instituţiei”.
Școlită la „privată” și la „statul paralel”
Întreaga carieră a Cristinei Târteață s-a derulat în instituții controlate de PSD, în regimul sinecurilor care au distrus bugetul României, au pulverizat meritocrația și au alungat din țară milioane de oameni.
Potrivit CV-ului său, Târteață a avut mai multe poziții politice „sub steagul PSD”:
- secretar de stat în Ministerul Turismului
- consilier parlamentar la Comisia de Transporturi din Senat
- membru în Consiliul de Administrație al Romatsa.
Cristina Târteață a fost implicată în politica internă din România din 2004, când a lucrat ca secretară a lui Marian Miluț (fost președinte al PNȚCD), pe atunci președintele Uniunii Naționale a Patronatului Român.
Și studiile PSD-istei Târteață sunt dubioase. În 2002, ea a obținut o diplomă la celebra „fabrică de diplome” „Spiru Haret” (universitate privată). Apoi și-a completat colecția de diplome în zona instituțiilor de forță:
- Academia Națională de Informații (a SRI) – master în 2012;
- Institutul Diplomatic Român (al MAE);
- Colegiul Național de Apărare (al MApN);
- în 2016 a început un doctorat în Științe Politice, la SNSPA.
În 2022, Cristina Târteață a postat pe Facebook coperta unei teze de doctorat sub îndrumarea lui Teodor Meleșcanu, fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE).
Viață de lux pentru bugetara PSD
Potrivit declarației de avere, Cristina Târteață deține un automobil Lexus, două apartamente în București, precum și bijuterii și ceasuri în valoare de 25.000 de euro.
De asemenea, a împrumutat cu suma de 93.000 de lei firma Kali Center SRL, în care este și acționar. Exact aceeași sumă o câștigase din salariul de la Senat.
Pe lângă veniturile obținute din salariul de la Senat, Târteață a câștigat și din închirieri, obținând 23.499 de lei.
Cuplată cu un evazionist egiptean – prejudiciu 2,7 milione de euro, 13 ani de închisoare
Conform G4Media, Cristina Târteață a avut o relație personală și de afaceri cu egipteanul Youssef Dahwa, un afacerist cu mari probleme penale.
În 2016, Dahwa a fost reținut de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar de evaziune fiscală. Cei doi – Dahwa și Târteață – au și fost co-acționari în mai multe firme.
În august 2020, Youssef Dawha a fost condamnat Exact aceeași sumă o câștigase din salariul de la Senat, în primă instanță, la 13 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 2,7 milioane de euro.
Acum, dosarul se află în apel la Curtea de Apel Bucureşti.
A fost în Rusia, se mândrește cu pozele cu Putin
Amănunt important: în 2019, anul în care a candidat la alegerile europarlamentare, Cristina Târteață a participatla un târg de afaceri în Rusia, la Sankt Petersburg.
De fosta capitală a Rusiei imperiale, Târteață a postat, pe pagina sa de Facebook, mai multe fotografii, inclusiv cu dictatorul rus Vladimir Putin.
E din haita fetidă care populează Cloaca Poporului, nulități politruce care fură cu două mâini și trândăvesc în nesimțire, cum e și această ȚOAPĂ ORDINARĂ, târâtoare și profitoare mafiotă, o țață care într-o lume civilizată ar fi bună doar să spele latrinele. Îi puțea gura când lătra ca o cățea înrăită, ca nu cumva să i se ia ciolanul dintre gingiile ei băloase. CaȚața Târteața Curvăreața sunt mulți păduchi și păduchernițe care mișună prin holurile și birourile de unde nu fac decât să tragă cât pot din sudoarea populimii.
Populimea pe care o plangi fara incetare i–a votat de 35 ani,,cu gandul la pungi rosii cu gaini ,orez,faina..DACA nu stii,asta,inseamna ca ai picat din Luna.Mai achimba placa,ca e prafuita rau!
Târtāreata, puscariabilā, tzatza ZILEI
îi pute gura a cuib de pupăză. Rusine
României cu asemenea femele
rusofile !
Si miticii unde sunt? Nu dau o fuga pana la
Senat sa strige pe afara jos sinecuristii?