Încheiem săptămâna în care Trump a anunțat declanșarea unui Război Mondial. Ziua aleasă: marți, 2 aprilie – o zi neagră pentru omenire. Este un Război Mondial economic, dar tot război se numește, din păcate.
Războiul tarifar al lui Trump anulează decenii de eforturi de reducere a barierelor tarifare în cadrul rundelor GATT/OMC.
Pune între paranteze cooperarea socială la nivel global bazată pe teorii economice conturate și rafinate acum mai bine de 100 de ani: teoria avantajelor comparative și, mai apoi, teoria avantajelor competitive.
Va genera haos și întreruperi pe lanțurile de valoare, va reseta din nou schimburile comerciale internaționale, generând o nouă concentrare a piețelor și noi interdependențe care vor ține cont de izolaționismul pe care l-a ales SUA prin acest război.
Războiul se va întoarce rapid împotriva americanilor de rând. Se vor închide companii (cele care exportă masiv componente sau produse finite); va apărea penuria până când economia americană va putea prelua ceea ce se producea mai bine și mai ieftin în altă parte; vor crește prețurile.
Creșterea prețurilor este inevitabilă din mai multe motive: cei care vând în SUA vor îngloba în prețul lor taxele vamale; cererea va depăși oferta (lovită de taxele vamale); efectul de deturnare de comerț pe foarte multe produse (sunt înlocuite bunuri și servicii din afara SUA cu altele din interior mai scumpe).
Șomajul și inflația vor fi efecte directe și imediate ale acestui Război Mondial denumit cinic de Trump „Ziua Eliberării”. Cum naiba taxarea să fie despre eliberare?!
România, pe parte comercială, este mai puțin afectată direct, deocamdată. Să sperăm că vom rezista suficient de mult până când Trump va fi nevoit să facă iar pace. La noi, riscul constă, mai degrabă, în efectul de contagiune. Dependența de Germania, Franța, Italia sau Olanda (intra-UE) și dependența de UK (din afara UE) pot să ne împingă într-o recesiune în câteva luni. Deci, trebuie să rămânem foarte prudenți în perioada următoare. Ca în orice război, timpul nu va curge în favoarea agresorului.
Vin vremuri de război, nu de pace!
Marți, 2 aprilie, a început un nou Război Mondial, din păcate. În loc să aducă pacea promisă, Trump aduce acest război care nu are cum să ducă la ceva bun…
Al Doilea Război Mondial a pornit tot de la un protecționism similar dus de marile puteri economice ale lumii. Se pare că nu învățăm nimic nici din istorie și nici din cărțile de economie.
***
Am urmărit declarația Ursulei von der Leyen pe problema taxelor vamale impuse de SUA. Lucidă, echilibrată, la obiect, articulată, cu subiect și predicat. Corectă din punct de vedere economic. De manual. Nu ca bâiguielile conservei de Trump. Inconștientul nici nu-și dă seama că ține pușca cu țeava spre el, când ne amenință pe noi. Va lovi în propria națiune. Sever și cu daune greu de remediat.
Ursula este mult peste Trump. Și ca înțelegere a problemelor, și ca viziune, mesaje. Oricât de mult se dau cu fundul de pământ conservele suveraniste, diferența se vede. Iar aceasta va face diferența între cele două corăbii: una condusă haotic de un incompetent narcisist și frustrat, care nu a dovedit mare lucru nici măcar când joacă golf, și una condusă de un căpitan care are un plan și o direcție de a rezista furtunii.
Îmi și imaginez ce e în mintea nătângului ăstuia când vede cum o femeie îi ține piept cu tupeu, că-l pune la punct. E cataclism în mintea țărănoiului când îi aude mesajele, când îi citește determinarea și implicarea pe față. Îl smintește pur și simplu îndrăzneala ei. Nu o poate înțelege…
Vin vremuri tulburi!
alta marte neagra. Nici daca ii cucereau rusii, nu ajungeau asa! Domnule, KGB-ul asta este cel mai tare…
Mai au o singura sansa, alegeri anticipate. Dar, miile de miliarde sunt pierdute.
„Al Doilea Război Mondial a pornit tot de la un protecționism similar dus de marile puteri economice ale lumii.”
Nu stiu ce carte de istorie ati citit. Ca ww2 nu pornit de la imperialistii Hitler si Stalin. Ca ei erau pacifisti insa protectionismul le-a fortat mina sa anexeze alte tari.
Un prost aruncă o piatră in baltă și milioane de deștepți se vor chinui s-o scoată.