Panourile fotovoltaice nu sunt o tehnologie nouă, ci au fost dezvoltate în 1954 și utilizate de către agențiile spațiale.
Primul panou fotovoltaic folosit vreodată a fost un panou N-type, însă, pentru că acest tip de panou nu rezista foarte bine la radiații, agențiile spațiale au optat pentru folosirea panourilor fotovoltaice P-type. Acesta este și motivul pentru care această tehnologie a devenit o prioritate pentru producătorii de panouri fotovoltaice.
Pe cale de consecință, acest lucru a dus la popularitatea panourilor P-type și în rândul consumatorilor casnici sau comerciali, tehnologia N-type intrând într-un con de umbră.
În ultimii ani însă, producătorii de panouri solare și-au reîntors atenția către tehnologia N-type și se estimează că în următorii ani tehnologia N-type va ajunge să domine în piața panourilor fotovoltaice.
Concret, dacă în 2017 panourile fotovoltaice N-type reprezentau doar 5% din piața panourilor fotovoltaice la nivel mondial, se preconizează că până în 2032 panourile solare N-type vor reprezenta 70% din piața panourilor solare la nivel mondial.
Panou fotovoltaic N-type vs P-type
Panourile fotovoltaice P-type sunt panourile cele mai populare în momentul de față. În timpul procesului de fabricație, plachetele de siliciu din celulele fotovoltaice ce intră în componența panourilor sunt dopate cu bor și au o sarcină electrică pozitivă.
La polul opus, panourile fotovoltaice a căror plachetă de siliciu este infuzată cu fosfor, adică panourile N-type, au o sarcină electrică negativă.
De ce este important?
Borul este un compus chimic care se degradează sub acțiunea luminii și care în plus reacționează la acțiunea oxigenului, făcând ca suprafața panoului să-și piardă puritatea și reducând performanța cu până la 10% în unele cazuri.
Fosforul din componența celulei N-type nu are aceste reacții la acțiunea luminii sau a oxigenului, motiv pentru care panourile fotovoltaice N-type, precum cele de aici, sunt mai eficiente, având un coeficient LID (”light induced degradation”, adică ”degradarea indusă de lumină”) mult mai mic. Așa se explică și de ce rata de degradare anuală a panourilor N-type este mai mică decât în cazul panourilor P-type.
Concret, un panou fotovoltaic performant P-type are un coeficient de degradare a puterii în primul an de funcționare de 2%, față de maxim 1% în cazurilor panourilor N-type. Apoi, începând din al doilea an de funcționare, panoul P-type are o rată de degradare a puterii de 0,55%, spre deosebire de cea 0,4% a panourilor N-type.
Nu cu multă vreme în urmă, singurul impediment pentru consumator în a achiziționa panouri fotovoltaice N-type era prețul lor mai mare, cauzat de costurile de producție ridicate. La Efurtun poți găsi panouri fotovoltaice monocristaline N-type la același preț cu cel al panourilor fotovoltaice P-type.
O altă diferență între cele două tipuri de panouri fotovoltaice este aceea că panourile fotovoltaice N-type au un coeficient de temperatură mai mic. Cum se traduce acest lucru în avantaj pentru cumpărător? Ei bine, un coeficient de temperatură mai mic înseamnă că panourile sunt mai puțin impactate de temperaturi ridicate și au randament mare chiar și în zone cu un nivel al radiațiilor ridicat.
În mod standard, posesorii de panouri P-type beneficiază de o garanție a produsului de 12 ani, față de 15 pentru panourile N-type, și de o garanție a puterii liniare de 25 de ani, față de 30 de ani pentru panourile fotovoltaice N-type.
Suntem siguri că printre noi sunt foarte puțini aceia care nu sunt conștienți de avantajele pe care le prezintă instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice. Grija pentru mediu este un factor ce contribuie la creșterea pieței energiei solare:
- după exploatare, panourile solare pot fi reciclate în proporție de 100%;
- pe durata utilizării nu există emisii de carbon;
- procesul de fabricație al panourilor este mult mai puțin poluant decât metodele convenționale de producție a energiei electrice.
Toți acești factori, coroborați cu scăderea substanțială a costurilor cu alimentarea cu energie și cu gradul de autonomie pe care exploatarea panourilor solare îl oferă utilizatorilor, explică de ce panourile solare sunt o soluție din ce în ce mai atractivă pentru consumatori, determinând un ritm de creștere alert (de 20% de la an la an) al industriei energiei solare.
Articol de promovare, fără nimic științific!!!