Indiferent de domeniul și condițiile de muncă în care lucrează un angajat, siguranța și protecția acestuia sunt mereu prioritare. Pentru a se evita accidente la locul de muncă sau alte evenimente care pun în pericol sănătatea angajatului și a personalului, se impun măsuri de protecție care trebuie respectate cu strictețe.
Aceste măsuri de protecție impun, printre altele, folosirea unui echipament specific condițiilor de muncă. Spre exemplu, în unele domenii de lucru, angajatorii asigură un combinezon de lucru pentru angajați, astfel încât aceștia să fie protejați de anumite riscuri existente.
În ce condiții de muncă se impune purtarea unui combinezon de lucru?
Există o mulțime de locuri de muncă în care se impune purtarea unui echipament de protecție. Purtarea unui combinezon de lucru depinde de condițiile de muncă la care este supus angajatul, și anume:
- temperaturi ridicate la locul de muncă;
- condiții meteorologice nefavorabile;
- muncă în prezența unor substanțe chimice periculoase;
- atribuții care implică pulverizarea unor lichide sau substanțe;
- muncă în mediu contaminat cu praf sau alte impurități;
- atribuții care determina uzură excesivă a îmbracamintei proprii.
Din ce este confecționat un combinezon de lucru?
Majoritatea producătorilor comercializează combinezoane de lucru realizate din materiale adecvate, care să asigure protecția și confortul angajaților la locul de muncă. Spre exemplu, salopetele care oferă protecție împotriva scanteilor și a temperaturilor crescute sunt confecționate dintr-un material de tip țesătură ingifuga.
Pentru alte locuri de muncă, precum cele din domeniul medical sau al alimentației, se folosesc textile antimicrobiene în confecționarea unui combinezon, care să asigure protecția și sănătatea angajatului.
Articole suplimentare în echipamentul de protecție
Atunci când muncă se desfășoară în condiții meteorologice nefavorabile sau la temperaturi foarte scăzute, echipamentul de muncă se poate completa cu o geacă de lucru. Aceasta are rolul de a menține starea de sănătate a angajatului și de a-l proteja pe acesta de alte riscuri datorate condițiilor meteorologice nefavorabile.
Pe lângă combinezonul de lucru, există și alte măsuri de protecție suplimentare la locul de muncă. Spre exemplu, pentru persoanele care lucrează la înălțime sau în zone cu foc deschis, se recomandă ca echipamentul de protecție să includă și o cască de protecție. Aceasta trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a asigura protecția angajaților la locul de muncă, precum rezistență la șocuri și lovituri puternice și amortizarea acestora, respectiv rezistență la apă și ardere.
Casca de protecție are un rol foarte important în cazul în care există accidente la locul de muncă, motiv pentru care se impune purtarea acesteia atunci când condițiile de muncă sunt extreme.