Camera Deputaților a aprobat marți proiectul de lege care permite organizarea referendumului local din București în aceleași secții de vot unde se ține, la 24 noiembrie, și turul întâi al alegerilor prezidențiale. Este o nouă victorie pentru primarul Nicușor Dan, care a reușit să-și treacă propunerea de referendum și prin Consiliul Local București. Pe lângă miza locală foarte importantă, de a da mai multă putere primarului general, există și o miză subliminală – organizând referendumul simultan cu alegerile prezidențiale, Nicușor Dan va ajuta la creșterea prezenței la vot în Capitală.
Bucureștenii vor primi suplimentar buletine de vot în care vor fi întrebați dacă vor ca banii rezultați din impozitele locale să fie împărțiți în Consiliul General, dacă sunt de acord ca Primăria Generală să gestioneze autorizațiile de construire și dacă vor să se înființeze un program de educație privind prevenirea consumului de droguri.
PSD-ului nu i-a căzut deloc bine propunerea lui Nicușor Dan de a organiza referendumul, dar această inițiativă a venit după încercarea eșuată a lui Daniel Băluță și Marcel Ciolacu de a da „tunul“ de 160 de milioane de euro prin deschiderea ilegală a șantierului din Piața Unirii. Bucureștenii erau foarte furioși și Ciolacu s-a temut de oameni, așa că propunerea a trecut.
PSD vrea ca, din contră, primarul general să fie lăsat fără bani și atribuții, deoarece Nicușor Dan nu e controlat de partid. Referendumul pune stop tocmai încercărilor de a muta banii și puterea la primarii de sector – care acum sunt în totalitate din PSD și PNL.
Organizarea referendumului în 24 noiembrie este greu de înghițit pentru PSD și din alt motiv. Se știe că bucureștenii sunt anti-PSD. Referendumul organizat simultan cu alegerile prezidențiale va asigura o creștere a prezenței la urne – lucru deloc convenabil pentru Ciolacu.
Exista și subterfugiul de a nu permite ca referendumul să se țină în aceleași secții de votare, ceea ce ar fi creat un haos. Dar PSD n-a îndrăznit să meargă până atât de departe.