Decizia lui Volodimir Zelenski, aceea de a trece cele două instituții anticorupție (NABO și SABO) sub control politic, decizie luată împreună cu apropiații săi din echipa de guvernare, este o greșeală care va crea Ucrainei probleme atât în intern, cât și pe plan extern.
Subordonarea celor două instituții lui Ruslan Kravcenko, procurorul-șef numit de Zelenski, nu va oferi încredere societății, pentru că activitatea acestora nu mai este independentă. Culmea e că nici Ruslan nu a fost consultat despre aceste schimbări, conform declarațiilor de miercuri.
Dar modul cum s-a făcut acest transfer este de neînțeles. Legea a fost votată de Rada Supremă pe repede-înainte, după o convocare făcută în timp-record. Și promulgată la scurt timp de Zelenski. Fără dezbateri și consultări publice, fără consultări cu partenerii europeni.
Explicația lui Zelenski? Aceste două agenții ar fi infiltrate de spioni ruși. Fără prea multe detalii.
De ce vor exista probleme interne? În primul rând, cele două agenții au fost înființate după EuroMaidanul din 2013-2014, când Ianukovici a fugit în Rusia și în Ucraina începeau primele reforme și apropierea de Occident. Cele două instituții sunt simboluri ale acelei lupte, una condusă de societatea civilă.
În al doilea rând, da, Ucraina are mai multe probleme de corupție în ultimii ani, iar presa a scris despre mai multe persoane suspectate de acte de corupție, inclusiv persoane din jurul lui Zelenski.
A lua o astfel de decizie acum înseamnă că propaganda rusă primește un cadou nesperat, iar opoziția pro-rusă va alimenta suspiciunile în perioada următoare.
Mai mulți oficiali apropiați de Zelenski au declarat că această decizie a părut, cel puțin parțial, ca un răspuns la un dosar penal deschis de NABU împotriva unui aliat apropiat al președintelui și fost viceprim-ministru, Oleksiy Chernyshov, care a fost acuzat luna trecută de abuz de putere și îmbogățire ilegală. Chernyshov, care neagă acuzațiile, a fost demis la remanierea de săptămâna trecută.
În plus, noua lege a fost adoptată la doar o săptămână după ce Zelenski și consilierii săi au lansat percheziții împotriva unor critici și activiști proeminenți, ceea ce a dus la acuzații că puterile din timpul războiului sunt folosite pentru a marginaliza opozanții, a reduce la tăcere societatea civilă și a consolida controlul asupra instituțiilor statului. Deja o parte a presei din Ucraina acuză începutul unui regim autoritar!
Culmea e că legea a fost adoptată cu ajutorul voturilor unor foști deputați pro-ruși și al partidului fostului premier și politician cu vederi radicale, Iulia Timoșenko.
Într-un interviu acordat miercuri site-ului ucrainean de știri Livyy Bereh, directorul NABU, Semen Kryvonos, a declarat că printre deputații care au votat în favoarea legii se numără și câțiva „care au statut de suspecți” în dosare investigate de agenție.
Decizia are și un efect demoralizator. Deja mai mulți ucraineni implicați în lupte își declară dezamăgirea față de Volodimir Zelenski. Mulți dintre ei sunt foști protestatari din 2013 sau foști actori implicați ai societății civile.
Protestele care au loc acum în Ucraina îi vor diminua lui Zelenski sprijinul tinerilor, cei care au inițiat și au susținut schimbarea. Cei care și-au asumat cel mai mult sacrificiul luptei, dar și cei care suferă cel mai mult în viața trăită în război.
Pe plan extern, deja există reacții. Această decizie, amplificată de propaganda rusă în mod eronat, va complica viața politicienilor europeni în a justifica noi runde de finanțare pentru Ucraina. Deja francezul Macron, portughezul Antonio Costa (președintele Consiliului European), ambasadorii de la Kiev ai țărilor din G7 au avut convorbiri telefonice cu Zelenski sau i-au cerut întâlniri pentru a primi explicații.
Tot din plan extern, această decizie va alimenta și reținerea Administrației Trump în a oferi sprijin. Donald Trump așteaptă doar un motiv pentru a opri/anula noi livrări de armament.
Așadar, o decizie neinspirată, luată pe repede-înainte, fără consultări și fără justificări. Dar o decizie care va cântări enorm în următoarele săptămâni.
În Ucraina cei ce au rămas acasă vorbesc despre democrație, iar pe front mor oameni. Ucraina trebuie sa fie mai intâi libera, iar după aceea poate sâ se gândească la democrație. Cei ce protestează au misiunea de a submina conducerea Ucrainei. Ce preferăm, o Ucraină marcată de autoritarism, dar puternică, ori o Ucraină slabă măcinată de dihonie.
Numai imbecilităti spui de ceva vreme, cam de cind ai invătat sa scrii.
Ce preferi tu este egal cu zero, in jurul lui Zelenski (o marionetă supusă intereselor uliilor razboiului) s-a format o clică de corupti cu principala activitate traficul de arme. Auzi, cică „de a submina conducerea Ucrainei”! Dacă taci rămâi filozof.
Nu te enerva tov gradu. Uite ti-ai pierdut cumpatul si ai incurcat ulii. In limba stapanilor tai cred ca se zice „ястреб” („iastreb”). Ei! Vezi ca suntem de acord.
Bun babacule! Te cred daca aduci si argumente. Ingandurat cum esti uitasi sa ne dai un exemplu de democratie. Poate ne spui ceva de salturile fara parasuta de la etajul 15? Sau de голуби мирa – porumbeii pacii – cu Geran in cioc ca sa-i linisteasca definitiv pe galagiosii nazisti in varsta de 6 luni.