Să dai ordonanță de urgență pe Codurile penale, care se află în circuit parlamentar, este imposibil de justificat rațional. Dragnea, Dăncilă și Toader recurg la explicații ridicole și cinice.
Liviu Dragnea:
- „Colegii noștri au motivat pentru că este o istorie care nu se mai termină. Şi am zis… pe articolele declarate constituţionale n-am vedea de ce să nu se dea ordonanță de urgență”.
- „Unii colegi au prezentat argumente că se lungește foarte mult procesul legislativ și de contestare la Curtea Constituțională”.
Viorica Dăncilă:
- Advertisement -
- „A fost o astfel de discuție, s-a hotărât în unanimitate ca articolele declarate constituționale să fie promulgate printr-o ordonanță de urgență”.
- „Am văzut că foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, trimise la Curtea Constituțională. S-a legiferat mult, dar în ceea ce priveşte aplicarea acestor legi, termenul a fost cu mult depăşit”.
- „Când Curtea Constituțională declară o lege constituțională, ea este obligatorie pentru toată lumea”.
Tudorel Toader:
- „S-a discutat despre posibilitatea finalizării procedurii de adoptare a soluțiilor din Coduri, declarate în parte constituționale, în parte neconstituționale”.
- „S-a decis să vedem care sunt posibilitățile legale de accelerarea procesului de legiferare a Codurilor în părțile declarate constituționale”.
- „S-a decis ca Ministerul Justiției să analizeze în ce măsură pot fi adoptate una sau două ordonanțe de urgență pentru transpunerea în Coduri a soluțiilor legislative declarate constituționale”.
Important!
- Nu, o lege declarată constituțională nu e obligatorie! Rămâne la alegerea legiuitorului dacă o impune sau nu. Doar o lege promulgată de Președinte și publicată în Monitorul Oficial e obligatorie. După etapa CCR, obligatorie este doar corectarea neconstituționalității.
- Este neconstituțională ordonanța de urgență pentru Codurile penale (dar cine s-o atace la CCR, adormitul Ciorbea?).
- Este extraordinar de grav că traseul normal al unei legi, cel parlamentar, este considerat nociv și înlocuit cu ordonanța de urgență. În felul ăsta, Parlamentul poate fi desființat, pentru că legiferarea (cu dezbateri, contestări, promulgare etc.) durează prea mult.