duminică, iulie 27, 2025
AcasăOpiniiModelul economic al PSD: să crești în înălțime trăgându-te de păr

Modelul economic al PSD: să crești în înălțime trăgându-te de păr

-

Din 2018, de pe vremea lui „Daddy” Dragnea, PSD a început să aplice un model de „dezvoltare” economică numit „wage-led growth” – un corolar keynesist nătâng, care pune carul înaintea boilor, pe care nu-l aplică nimeni, nicăieri. Pe scurt, un fel de creștere în înălțime dacă te tragi de păr. Fix de atunci, deficitul bugetar a început să fie excesiv.

Explicația este simplă și am tot dat-o: stimularea cererii prin salarii tot mai mari în sectorul public, dublată de dinamica salariului minim în răspăr cu productivitea muncii, încurcă rău oferta de bunuri și servicii. Consecințele directe sunt deficitul bugetar, deficitul comercial (imporți ce nu poți produce aici) și inflație.

Ideologul din spatele acestui experiment social falimentar, sinecurist notoriu, a fost trimis de PSD, în 2025, să facă parte din echipa de negociere a noului guvern și a programului de guvernare. Cinic, nu? Adică, este ca și cum ai trimite chirurgul acuzat de malpraxis să repare erorile făcute de el pacienților.

De ce ți-ai dori o astfel de situație? De ce? Cine ar face așa ceva într-o țară normală? Unde este schimbarea pe care am votat-o cu toții?

- Advertisement -

Noi nu am votat doar un tandem Nicușor Dan – Ilie Bolojan. Am votat și schimbarea abordării macroeconomice din ultimii ani, care este clar una falimentară. Acești ciocli ai economiei românești ar trebui trimiși la plimbare, nu promovați pe post de valori perene!

Dacă actuala coaliție nu devine rapid vector de schimbare, nu pune osul la treabă, nu promovează oameni și idei noi, la următoarea tură de alegeri va fi infinit mai greu, spre imposibil, să mai salvăm ceva. Acum a fost la limită. Iar ăștia de ies în față la masa bucatelor cu siguranță nu l-au susținut pe Nicușor Dan. Dimpotrivă, au făcut tot posibilul să nu iasă el. Noroc că a ieșit. Dar norocul nu este suficient…

Îndrăznești să crezi așa ceva? Îndrăznește!

DE ACELAȘI AUTOR:

Pizza cu caviar

De ce fugem din POT?

Adu caii, Simioane!

Haita de la Casa Albă

8 COMENTARII

  1. De ce s-ar teme evazioniștii de Justiție? Cifre: unul din două dosare de evaziune care ajunge în instanță se prescrie

    „NOUA” „justitie” A PARTIDULUI SI SECURITATII.

    UNELETELE DIN ccr AU ASIGURAT PROTECTIA CORUPTILOR SI A EVAZIONISTILOR.

    • „Curtea de Conturi, raport dur la adresa ANAF. Nu recuperează banii din sentințele penale / Scheme evazioniste nu sunt investigate: la 2.440 de adrese din România figurează 47.513 de firme, cu datorii la bugetul de stat de aproape 30 de miliarde lei”

      DE CE ? „Dam drumul la dosare ?”. ASTEAPTA UN ORDIN.

      • Rapoartele „dure” ale CC au vreo urmare? Sunt din ciclul „arata ca lucrezi” ?
        Multi de la CC au fost facuti „speciali” si au primit privilegii.
        Care sunt efectele activitatii lor ? Cat ne costa CC ? Sau si asta e la secret ?

        • Nu se va face nimic. Jaful in banul public s-ar stopa in cateva luni daca s-ar dori, insa caracatita este mari la fel si gurile hulpave. Repet, la Ministerul Justitiei se sparg 7 miliarde lei anual pe privilegii. Consiliile de administratie unii iau remuneratii cat 100 de angajati cu salariu minim pe economic. Altii au 14 salarii pe luna la Stat in diverse institutii. Pensiile speciale nebazate pe contributivitate, nesimtite, de 5500 euro in medie, seaca bugetul tarii si vor sa bage taxe aberante. Statul s-a ingrasat, e obezitate morbida, nu se mai poate deplasa decat cu caruciorul si nu facem nimic. Absolut nimic, doar tocam bani si vrem taieri si constrangeri la cei care muncesc onest in tara asta. Cunosc atatia la Stat care fac treaba si sunt indispensabili muncii, chiar la varste inaintate, adevarati profesionisti. Asta in timp ce trantorii, nesimtitii, jegurile emanate ale politicienilor sugruma bugetul zilnic si traim pe datorie.

  2. Terenul este pregatit :ANAF ul dintrun judet a ramas fara sef .Imediat este parasutat ,de la centru fiul unui „contribuabil” la pusculita PSD ,ca interimar,ca de apele sunt tulburi si pana se dezmeticesc ei (noile autoritati) e bine sa fie acolo ca la momentul potrivit e mai usor sa devina titular. Nu stiu cat este de specialist fiul (beizadeaua de) da stiu sigur ca taticu a uns bine la pesedeu ,mai ales ca tot datorita „vaselinei” tatal a fost secretar al psdului din orasul de bastina .Ceea ce stiu este ca beizadeaua, la scoala nu era un eminent ,ba mai curand un mediocru ,dar psd are mari specialisti care trebuie sa ajute la coafat bugetul Romaniei in fata incompetentilor de la Brussel .

  3. Dementa celor care ar vrea sa guverneze nu are limite. Taxa pe tranzactiile bancare 1 – 3 lei si asa acopera deficitul imediat. Dar de jaful de la Ministerul Justitiei de ce nu se scrie nimic? ICCJ stabileste salariile taind o halca anul de 7 miliarde de lei, fara sa le pese daca Romania dispune de acesti bani sau nu. Salariile soferilor sunt aberante, datorita unor sporuri precum confidentialitatea. Unii magistrati au sporuri de 45%, altii 65%. Pur si simplu este jaf in banul public, de cand o institutie are un buget nelimitat si ordona plati nelimitat?

    Jaful cu energia este alta realizare a mafiei PSDNL. Dupa ce ca au crescut tarifele in doar 3 ani cu 140%, jegurile PPC si altii stransi intr-un cartel, percep abonament adica o taxa in plus de 0.4 lei pe zi fara TVA. Daca ai un consum de 100 kW/luna, ajungi sa achiti undeva la 160 + 14 lei, adica 174 lei pe luna de la 68 lei pe luna. Majorare de 3 ori, asta inseamna profituri enorme. Evident ca Statul se freaca pe maini, ca si in cazul combustibililor unde accizele sunt nesimtite.

    Deci, in loc sa vina cu masuri clare de reducere a deficitului prin stoparea bataii de joc in banul public, a lipsei colectarii. Unii iau si 14 salarii, primesc contracte cu dedicatie, sporuri, etc. D-asta este atat de mare parcul de masini de lux, banii se „castiga” prea usor, d-asta si trebuie sparti usor.

    Nicusor Dan nu poate face multe. Mafia PSDNL doar joaca pentru imagine, aceste partide nu pot intelege economia de piata. Niciunul dintre politicieni nu a facut o afacere onesta sa vada cat de greu se fac banii, competitia, profitul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -