sâmbătă, aprilie 12, 2025
AcasăOpiniiMAGA, mă!

MAGA, mă!

-

Știrile mirobolante dinspre SUA continuă zi de zi. Fantastic! Minunat! De neimaginat!

Iată câteva!

1. Bursa americană continuă să se prăbușească. La fel și dolarul. Mă uit pe portofoliul de pe eToro și nu-mi vine să cred ce văd. Văd roșu. Eu ca eu, dar nu vreau să fiu acum în pielea celor care au investit capital pe bursă de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro. N-aș vrea să fiu în pielea milioanelor de americani care au pus economiile de viață în fonduri de pensii și asigurări de viață și se pregăteau de pensie. Americanii nu au contribuție la Pilonul 1, cum avem noi. Nu au pensie de stat. Se bazează pe piața de capital enorm. Piața de capital, prin fondurile de pensii și asigurările de viață, sunt finanțatorii de bază ai IMM-urilor din SUA.

2. JP Morgan a dat probabilitate de recesiune de 60% pentru economia americană!

- Advertisement -

3. BMW produce 1.500 de mașini pe zi în Greer, South Carolina. Mașinile erau destinate în bună măsură exportului în UE și China, importând componente din China și din UE. Șefii BMW au anunțat că se gândesc să închidă divizia din SUA, pentru că nu rentează să plătească taxe vamale pe componente și pe mașinile finite. Exact ce spuneam eu: companiile din SUA care produc pentru piața globală, cu componente de pe piața globală, vor părăsi rapid SUA și vor da afară oameni.

MAGA, mă!

***

- Advertisement -

Trump a respins categoric oferta UE de zero-zero taxe vamale între SUA și UE. Deloc imprevizibil. El nu negociază, impune. El vrea lumea în genunchi, nu partener. Această ofertă i-a mai fost făcută și în primul mandat, dar a refuzat-o. O zonă de liber schimb NAFTA – UE, ce bine sună…

Asta demonstrează încă o dată că Trump mizează pe taxare pentru bugetul american și că principala lui obsesie a devenit deficitul comercial cu alte țări. Nu este bine intenționat. De exemplu, el acuză lumea de incorectitudine față de SUA, dar uită să menționeze de subvențiile masive pe care le pompează în agricultură sau în anumite industrii. Pe astea nu le ia în calcul în tabelele lui.

Din păcate, taxarea lui Trump înseamnă mai puțină libertate economică pentru SUA și izolaționism. Protecționismul lui va duce la:

  • deficit bugetar mai mare (încasările mai mari inițial din taxele vamale vor fi dublate de pierderi din alte taxe pe o economie care se va contracta; va da mai mult pe ajutoare sociale; va pompa și mai multe ajutoare și subvenții în agricultură);
  • deficit comercial mai mare (scad exporturile SUA către restul lumii, scăderea va fi mai abruptă ca scăderea importurilor, care vor avea o rigiditate mai mare la tarife, mai ales pe partea de importuri de completare).

Trump va rata cu brio ambele obiective din spatele taxelor lui. El vrea ca lumea întreagă să cumpere masiv din SUA, mai scump și mai prost calitativ, iar lumea întreagă să nu vândă nimic sau mai nimic americanilor. Asta este o imposibilitate economică, niciodată nu va putea fi realizată. Nici cu taxe, nici fără taxe. Reciproce sau nu.

Trump trebuie să-și schimbe rapid consilierii economici, că nu-l văd bine!

MAGA, mă!

***

Cam 99% din materiile prime pentru articolele de îmbrăcăminte se produc astăzi în afara SUA. Mătasea se aduce din Asia, de exemplu. Hainele se produc în SUA, dar materiile prime se aduc din afară. Toate materiile prime vor avea taxe vamale.

Asta, până când „rednecșii MAGA” de l-au votat pe Trump vor trece la crescut viermi de mătase și oi pentru lână. Croșetatul revine la modă în SUA. Vor lăsa Crypto și ETF, Starlink-urile lui Musk, Iphone etc. și se apucă de urzit la cânepă. Va fi mai profitabil decât să încerce să ajungă primii pe Marte.

Cred că și purtatul unei perechi de blugi, până termină Trump mandatul, devine o opțiune viabilă. Chiloții vor deveni marfă de contrabandă, cât de curând.

Vă mai aduceți aminte? Apă, hrană, energie…

MAGA, mă!

***

O grămadă de miliarde de dolari pierdute în câteva zile. Câteva mii… Cât PIB-ul a 70 de Românii. În câteva zile.

Nu mai bine transforma idiotul grămada asta de dolari pierdută în arme și-l punea la respect pe Putin pentru decenii? Sau pentru totdeauna. Aducea liniștea instant.

Ce bine le-ar fi prins miliardele astea pierdute ieri și alaltăieri civililor ucraineni în care „pacifistul” Putin aruncă disperat cu rachete. Cu niște investiții făcute cu cap, rezolva și sărăcia prin Africa.

Cum naiba să vrei să faci pace pornind alte războaie? Luând partea agresorilor și demenților care dau foc lumii. Punând și tu mai multe paie pe foc.

MAGA, mă!

***

Hai, că Trump a reușit ceva extraordinar și magnific pentru capitalismul american: a creat o piață liberă cu Rusia, Belarus și Coreea de Nord! Un club select pe care și l-a dorit de multă vreme. Și acum așteaptă lumea liberă să negocieze cu el dacă vor și ei să participe la această realizare epocală!

Pentru isprava asta merită propus și la Nobelul pentru Pace, și la cel pentru Economie! Trebuie premiat neapărat. Cu amândouă. Îndrăznește cineva să nu i le dea? Va fi concediat!

MAGA, mă!

DE ACELAȘI AUTOR:

Pușca lui Trump

Haita de la Casa Albă

Pacea lui Trump

Porumbelul și gulagul

15 COMENTARII

  1. Cand nebunia asta va ajunge la noi, va fi dezastru. Si in Romania sunt oameni ,inteligenti, rationali, care doresc sa-si asigure viitorul prin economisire sau investitii. Titlurile de stat erau o solutie nu prea grozava, dar sigura. pentru noi unul dintre efecte va fi inflatia datorita scaderii puterii leului si probabil si a dolarului. Cei mai obisnuiti cu investitiile au cumparat aur. Pretul lui a crescut in mai putin de un an cu peste 100 de lei/ gram. omul simplu va ramane si fara banii de inmormantatre. Mai stie cineva ce a reprezentat stabilizarea monetara din 1947? Ea tocmai se petrece. Cutremurati-va!

    • Nebunia a ajuns deja si in Romania, insa este mai putin vizibila, de mai mica amploare, tocmai fiindca titlurile de stat sint majoritare, dpdv al investitiilor, Romania nefiind astfel un stat care functioneaza conform sistemului capitalist, ci un stat care nu se poate dezbara de socialism de statalitate deplina. Lumea in Romania nu prea depune in fonduri mutuale, care nu sint popularizate inadins…

  2. In articolul dvs. s-a strecurat o gresala destul de semnificativa: nu este adevarat ca in SUA „nu este contributie la Pilonul 1, si nu exista pensie de stat”. In SUA pensia de stat se cheama Social Security, si este administrata de Social Security Agency, iar Pilonul 1 (sau echivalent) se cheama „401k”. Mai sint si alte sisteme private de pensii… Pensia Social Security se ridica pina la un maxim de vreo 3500 USD lunar (United States Dollar), cuantum obtinut de cei care au contribuit maxim la sistemul de pensii (maximum de credite trimestriale), iar contributiile la 401k sint variabile si flexibile, in functie de cit vrea beneficiarul sa contribuie, si de cit contribuie si intreprinderea (firma) unde lucreaza. Firmele mai mari, mai puternice, ofera planuri de pensie mai lucrative. Scuze, dar ar fi bine sa va informati mai profund, si sa nu scrieti din impresii…

    • Ca să o lămurim: Social Security se plătește doar pe veniturile mici, ce depășește circa 170.000 (2024) nu plătește Social Security, procentul fiind de 12,2% din salariile mici. Ce este peste acel venit, trece pe schema 401k sau altele private care funcționează ca P3 mai degrabă. Sunt voluntare, sunt deductibile fiscal în momentul în care trimiți banii către ele sau când îți ridici banii din cont la pensie. Social Security funcționează ca o asigurare de viață, banii merg într-un Trust Fund federal administrat de instituții publice, se investesc și se multiplică. Seamănă cu P2 de la noi. P1 de la noi nu are niciun fond în spate. Sunt bani care se varsă în bugetul de pensii și merg la pensiile celor de la pensie. Nu se multiplică, nu sunt investiți. Așa înțeleg eu din ce am citit pe subiect.

    • In vremurile noastre, atit recente, cit si mai putin recente, Partidul republican a fost, mereu, mult mai corupt decit Partidul democrat… Si, in comparatie cu trump, Biden a fost un exemplu de modestie si corectitudine… Partidul Republican este, de mult timp, un partid retrograd si toatl ipocrit, in comparatie cu Partidul Democrat. Da, Partidul Democrat o avea si el hibele lui (e foarte greu, intr-o tara atit de mare, cu populatie provenind din nationalitati si etnii atit de diferite – mai ales cultural – sa mentii o organizare perfecta), insa, in general, mult mai mici decit hibele Partidului Republican. Da, este foarte de doarit sa existe o alternanta la guvernare in SUA, pentru a mentine tara pe calea de mijloc (aureea mediocritas!), insa aceasta alternanta a devenit, progresiv, o alternanta din ce in ce mai agresiva, iar cele doua partide, da, au devenit si ele din ce in ce mai agresive, unul fata de altul, si amindoua fata de populatie. Aceasta agresivitate generala a fost insa initiata mai ales de catre nesimtitii din Partidul Republican (amindoua partidele au din ce in ce mai multi nesimtiti, in Partidul Republican are mai multi decit Partidul Democrat).Din pacate, aceasta nesimtire de partid a devenit din ce in ce mai pronuntata, nu numai in SUA, dar cam pe tot mapamondul…

  3. Acțiunile desfășurate de către cel mai iubit dintre americani, reprezintă în mod clar o manipulare grosolană a pietei de capital. Unde este justiția USA, cristal clear?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -