„Europa trebuie să renunțe la concepția greșită că este posibilă o politică comună cu președintele Donald Trump”, avertizează istoricul germano-american Thomas Zimmer, de la Universitatea Georgetown din Washington.
Într-un interviu acordat lui Ralph Baudach de la publicația germană Tagesschau24.de, istoricul Thomas Zimmer a explicat episodul penibil provocat de președintele SUA, Donald Trump, și de vicepreședintele său, JD Vance, pe 28 februarie, la întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, de la Casa Albă.

Thomas Zimmer este expert în relațiile americano-europene. German de origine, dar având și cetățenia americană, el predă istoria internațională și a SUA din secolul XX la Universitatea Georgetown din Washington, cu accent pe relația transatlantică. Anterior, a fost profesor asistent de istorie contemporană la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg.
Thomas Zimmer nu vede cale de întoarcere la o bună relație transatlantică atâta vreme cât SUA e condusă de Donald Trump. Zimmer spune că dialogul dur dintre Trump și adjunctul său JD Vance cu președintele ucrainean Zelenski a arătat clar spre ce se îndreaptă SUA: cât mai departe de democrațiile liberale din Europa, tot mai aproape de conducători autocrați precum rusul Putin.
„Relația dintre Administrația Trump și Ucraina este ireparabilă”, a declara Zimmer. Istoricul crede că Europa nu trebuie să-și mai facă iluzii: comportamentul tandemului Trump – Vance, din 28 februarie, nu este un accident, ci exprimă hotărârea liderilor curentului MAGA de a abandona Ucraina și democrația liberală europeană.
Thomas Zimmer: „În rândul poporului american, Zelenski este mai popular decât Trump și mult mai popular decât Putin”
Tagesschau24: Este ireparabilă ruptura relațiilor dintre SUA și Ucraina?
Thomas Zimmer: Relația dintre Administrația Trump și Ucraina este ireparabilă. Sau, pentru a o spune și mai precis: s-a transformat într-o relație antagonistă, în care Statele Unite nu mai sunt de partea Ucrainei. Dar asta nu din cauza a ceea ce s-a întâmplat la Casa Albă. Acela a fost, fără îndoială, un spectacol grotesc și un moment fără precedent în istoria Americii. Dar nu este cauza unei schimbări în atitudinea SUA, ci mai degrabă o expresie a faptului că Trump și administrația sa s-au distanțat complet. Nu numai că Trump s-a îndepărtat de la sprijinirea Ucrainei, ci – mai rău – de la ordinea mondială liberală, pe care trumpiștii o văd ca o minciună. Aceasta este și poziția pe care vicepreședintele JD Vance a exprimat-o la Conferința de securitate de la München: o părtinire clară împotriva democrațiilor liberale din Europa. Și aceasta este poziția pe care Trump a avut-o când a descris UE ca pe un proiect ostil, anti-american. În acest sens, ceea ce am experimentat este doar o dovadă suplimentară a modului în care Statele Unite s-au îndepărtat fundamental de democrație și de ordinea liberală.
„Scopul a fost să-l facă de rușine pe Zelenski, dar și să arate clar că SUA nu mai este de partea Ucrainei și a europenilor. Trump a urmărit să folosească acest spectacol ca pretext pentru a opri ajutorul militar acordat Ucrainei”
Tagesschau24: Președintele american Trump a promis practic, în timpul campaniei sale electorale, că va pune capăt războiului împotriva Ucrainei în 24 de ore. Acest lucru, evident, nu s-a întâmplat. Există o teorie conform căreia președintele SUA caută pur și simplu pe cineva pe care să-l învinovățească pentru motivul pentru care pacea în Ucraina nu vine atât de repede. Este valabilă această teorie?
Thomas Zimmer: Nu avem de-a face doar cu o deraiere de moment, un fel de derapaj. Ce s-a întâmplat acolo a fost de fapt planul. Acesta a fost un atac țintit al președintelui și vicepreședintelui american asupra unui aliat nominal. Nu cred că din cauza promisiunilor din campanie. Pe de o parte, scopul a fost să-l facă de rușine pe președintele Ucrainei. Acesta este tocmai noul tip de politică de dominație agresivă care va deveni semnul distinctiv al politicii externe americane sub Trump. Scopul a fost, de asemenea, să arate clar – atât pe plan intern, cât și pe plan extern – că SUA nu mai este de partea Ucrainei și a europenilor. Pe de altă parte, Trump a urmărit să folosească acest spectacol ca pretext pentru a opri ajutorul militar acordat Ucrainei. Acesta a fost obiectivul declarat al lui Donald Trump de foarte mult timp.

„Trump a avut de mulți ani o înclinație evidentă spre Rusia și conducătorii autocrați precum Putin. Trumpiștii sunt foarte hotărâți să se îndepărteze de ordinea mondială liberală, de democrațiile liberale ale Europei”
Tagesschau24: Unii analiști spun că Zelenski s-a comportat tactic stângaci în timpul conversației, deoarece a început în fața camerelor TV o dezbatere fundamentală despre garanțiile de securitate ale SUA și ajutorul de război.
Thomas Zimmer: Cred că este complet greșit, deoarece se bazează pe o neînțelegere fundamentală: ideea că poziția lui Trump în această problemă poate fi controlată prin pricepere tactică și finețe diplomatică. Aceasta este o iluzie care continuă să se agațe de ideea că Trump nu are deloc o poziție consecventă; poate că este doar un om de afaceri care vrea să negocieze o afacere bună și cineva ar putea fi convins să cumpere orice prin lingușire. Dar asta ignoră complet faptul că Trump a avut de mulți ani o poziție foarte clară față de acest conflict și o înclinație evidentă spre Rusia și conducătorii autocrați precum Putin. De asemenea, este ignorat complet faptul că forțele trumpiste, aflate acum la putere în Statele Unite, urmăresc un proiect clar, definit ideologic. Sunt foarte hotărâți să se îndepărteze de ordinea mondială liberală, de democrațiile liberale ale Europei. Au ceva complet diferit în minte. Trebuie să renunțăm la ideea că, cu puțină îndemânare, cu puțin tact, toate acestea ar putea fi cumva evitate.
„Zelenski a fost într-adevăr în Pennsylvania, dar nu la evenimente de campanie. A vizitat o fabrică de muniții și și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul muncitorilor de la fabrica de muniții”
Tagsschau24: Există puncte în care Trump și Vance au avut dreptate?
Thomas Zimmer: Nu, nu există. Înțeleg că acest lucru poate suna ca și cum nu este suficient de nuanțat. Vă voi da trei exemple concrete de ce nu au dreptate în ceea ce spun. Primul: Vance și Trump spun că Zelenski ar trebui să accepte înțelegerea. Dar care afacere? Nu există deloc o înțelegere. Există doar cererea ca Ucraina să îndeplinească condițiile Rusiei. Al doilea exemplu: Vance și Trump îl acuză pe Zelenski că este nerecunoscător. Dar la fiecare eveniment public din Statele Unite, la fiecare apariție politică, Zelenski și-a exprimat recunoștința, chiar și exuberant și cu mare emoție. Al treilea: Vance îl acuză pe Zelenski că a făcut campanie pentru democrații din Pennsylvania, în toamna anului trecut. Zelenski a fost într-adevăr în Pennsylvania în septembrie, dar nu la evenimente de campanie. În schimb, a vizitat o fabrică de muniții și și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul muncitorilor de la fabrica de muniții. Mi-aș dori foarte mult să nu mai căutăm modalități de a descrie ceea ce se întâmplă ca fiind altceva decât ceea ce pare a fi. Pentru că este pur și simplu așa cum arată. Statele Unite au decis să intre într-o relație antagonistă cu Ucraina și cu democrațiile europene.
„Ucraina este de fapt într-o poziție mai bună astăzi”
Tagesschau24: Unde a avut dreptate Zelenski?
Thomas Zimmer: Momentul în care a început totul, cu adevărat, a fost când vicepreședintele JD Vance a spus că Zelenski trebuie doar să încerce calea diplomatică. Zelenski a întrebat apoi: «Ce înseamnă asta, diplomație?». Aceasta este o întrebare legitimă. Mai ales că Trump însuși a semnalat clar că va găsi o soluție la acest conflict cu Putin pentru Ucraina fără implicarea Ucrainei. Deci, la ce să ne așteptăm de fapt de la președintele Ucrainei?! Dacă cineva se întrebă acum ce a făcut Zelenski corect în situația cu care s-a confruntat, atunci s-ar putea spune: Ucraina este de fapt într-o poziție mai bună astăzi decât era înainte de scandal. Pentru că, împreună cu apariția lui JD Vance la Conferința de Securitate de la München, acum ar trebui să fie clar pentru toată lumea din Europa cu cine avem de-a face aici, în SUA. Orice îndoieli rămase ar fi trebuit acum eliminate. Din punct de vedere ucrainean, aceasta ar fi cel puțin o rază de speranță care ar fi putut să iasă din această chestiune.
„Americanii sunt indignați și îngroziți de ceea ce s-a întâmplat la Casa Albă”
Tagesschau24: Mai există ceva care ar putea da Ucrainei speranță în ceea ce privește relația cu SUA?
Thomas Zimmer: Nu – cel puțin în ceea ce privește Administrația Trump. Subliniez din nou: sunt horărâți să se îndepărteze de Ucraina, de ordinea mondială liberală, și să se întoarcă spre Putin, spre regimurile autocratice. Nu cred că există îndoieli pentru Zelenski. Ar putea exista speranță la nivelul de sub Guvernul american, pentru că Zelenski însuși este foarte popular în rândul poporului american, mai popular decât Trump și mult mai popular decât Putin. Acum există o mare groază și indignare în societatea civilă americană cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Există sprijin pentru Ucraina. În ce măsură acest lucru se traduce într-un sprijin material real pentru Ucraina – asta este o întrebare complet diferită. Altfel, Ucraina trebuie să se concentreze asupra Europei, iar Europa trebuie să se concentreze pe ea însăși. Ca răspuns, am văzut expresii largi de solidaritate din partea șefilor de stat și de guvern din Europa. De asemenea, de la Friedrich Merz, care s-a poziționat clar și s-a alăturat lui Zelenski. Aici trebuie să fie speranța pentru Ucraina. Nu cred că are sens să continuăm să avem speranța că Trump, Guvernul trumpist sau Partidul Republican vor putea să urmeze alte politici decât cele pe care le-am experimentat acum.
Adolf Hitler Trump, CROIMINALUL sec. XXI împreună cu amicul lui Putinovici, RUSINE AMERICA, poppor de vacari imbuibat pe seama milioanelor de sclafi si amerinendi ucisi. Tara de vacari ticalosiRUSINE neam de yankei ticalosi
Trumpi, ai labele plătate de sânge, criminalule, tu și haita ta de neo-naziști.
Domnul Zimmer e, ca orice neamț (excepție Adolfică) prezintă extrem de echilibrat situația în care ne aflăm. Europenii adevărați au înțeles. Mai puțin românașii (Ciolacu, Georgescu, Ponta, Antonescu) care o lălăie în continuare cu americanii și cu tov prim Trump și tov vice Vancea. Nici Bolojan nu e „doar într-o luntre”. N’așa?
oranjgutanul a uitat sa-si acopere ureche impuscata. Ce hal de staf are. Astia mint cu nerusinare mai mare ca criminalul pu.tin