duminică, septembrie 8, 2024
AcasăUtilÎnființare firmă: ce tip de firmă ți se potrivește?

Înființare firmă: ce tip de firmă ți se potrivește?

-

Înființarea unei firme reprezintă un pas important pentru orice antreprenor, deoarece alegerea tipului de firmă care se potrivește cel mai bine nevoilor sale îi poate influența succesul afacerii.

Există mai multe tipuri de structuri legale pentru o firmă în România, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. În acest articol, vom analiza câteva dintre cele mai comune tipuri de firme:

  • II – întreprindere individuală;
  • PFA – persoană fizică autorizată;
  • SRL – societate cu răspundere limitată.

Le vom aborda din punct de vedere al modului de funcționare, taxe datorate și condiții de înființare.

Diferențe de organizare și funcționare între PFA și II

Atât PFA, cât și II sunt forme legale de organizare și desfășurare a activităților economice fără personalitate juridică, fiind caracterizate prin faptul că sunt deținute de o singură persoană care desfășoară activități profesionale și comerciale pe cont propriu, în mod independent.

- Advertisement -

Cadrul de desfășurare a activității unei PFA și II este prevăzut în OUG nr. 44 din 16 aprilie 2008. Iată care sunt principalele caracteristici și diferențe între aceste două forme de organizare:

  • PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN, în timp ce o intreprindere individuala poate avea cel mult 10 coduri CAEN.
  • Deși cele două își desfășoară activitatea în mod independent, ele pot avea angajați. Diferența constă în faptul că PFA poate avea cel mult 3 angajați, în timp ce II poate angaja cel mult 8 salariați.
  • Atât titularul PFA-ului, cât și cel al II pot avea calitatea de salariat al unei terțe persoane.
  • În ceea ce privește răspunderea unei PFA și II, titularul ambelor forme de organizare răspunde pentru obligațiile financiare cu bunurile din patrimoniul propriu (casă, mașină, etc.).
  • O diferență esențială între PFA și II este la încetarea activității ca urmare a decesului titularului celor două forme de organizare. Astfel, dacă are loc decesul titularului unei II, moștenitorii pot continua întreprinderea, în timp ce în cazul PFA, acest lucru nu este posibil.

Ce taxe datorează PFA și II?

În general, sistemul de impozitare pentru PFA și II este în sistem real, ceea ce înseamnă că impozitul datorat se calculează pe baza veniturilor și cheltuielilor efectiv realizate și înregistrate de contribuabil.

Totuși, pentru anumite clase de activități, titularul unei PFA/II poate opta pentru un sistem forfetar de impozitare, numit normă de venit. Acest sistem implică determinarea impozitului pe baza unui venit net standard estimat de stat, fără a interesa nivelul real al veniturilor. Norma de venit este stabilită anual, în funcție de activitatea desfășurată de PFA/II.

- Advertisement -

Iată ce taxe PFA plătește o persoană fizică autorizată în sistem real în 2024:

1. Impozitul pe venit – 10% raportat la venitul net anual (pentru PFA cu norma de venit, impozitul de 10% se aplică normei).

2. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) – 10% raportat la venitul net, cu două excepții:

  • PFA-urile cu venituri anuale sub pragul de 6 salarii minime (19.800 de lei) vor plăti plafonul minim de 1.980 de lei.
  • PFA-urile cu venituri anuale peste pragul de 60 salarii minime (198.000 de lei) vor plăti CASS plafonat în cuantum de 19.800 de lei.

3. Contribuția de asigurări sociale (CAS) – 25%, raportat la plafoanele de 12 și 24 de salarii minime, și anume:

  • Pentru PFA-urile cu venituri mai mici de 12 salarii (39.600 de lei) – CAS nu este obligatoriu.
  • Pentru PFA-urile cu venituri între 12–24 de salarii – CAS este 25% din plafonul de 12 salarii.
  • Pentru PFA-urile cu venituri mai mari de 24 de salarii (79.200 de lei) – CAS este 25% din plafonul de 24 de salarii.

PFA-urile cu venituri de peste 300.000 de lei au obligația să se înregistreze ca plătitoare de TVA și să plătească taxa pe valoarea adăugată de 19%.

Ce presupune un SRL?

SRL este una dintre cele mai populare forme de organizare a afacerilor datorită avantajelor sale privind răspunderea limitată și posibilitățile de extindere.

Astfel, spre deosebire de PFA și II, în cazul unei SRL, asociații sunt responsabili pentru datoriile și obligațiile financiare ale SRL-ului doar în limita aportului lor la capital social. De asemenea, o SRL poate avea un număr nelimitat de angajați și maximum 50 de asociați (persoane fizice sau juridice).

Unul din avantajele semnificative ale SRL-ului constă în posibilitatea de a atrage investitori, de a crea parteneriate și, astfel, de a extinde afacerea. Totuși, ca dezavantaj în comparație cu II și PFA, o SRL are o procedură mai complexă de înființare și administrare și costuri mai mari de funcționare, inclusiv pentru contabilitate și raportare financiară.

În concluzie, fiecare tip de firmă are propriile sale avantaje și dezavantaje. Alegerea tipului de firmă depinde de mai mulți factori, inclusiv de natura activității economice, de nivelul de responsabilitate pe care antreprenorul este dispus să și-l asume și de planurile sale de extindere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -