duminică, aprilie 20, 2025
AcasăOpiniiFermierii americani nu se mai simt foarte iubiți

Fermierii americani nu se mai simt foarte iubiți

-

Cum să-ți dai un pumn în gură și să te lauzi că ești „great” ca boxer.

În discursul din Congres, Trump s-a lăudat cu tăierile de cheltuieli, inclusiv pe programul USAID, și în același timp le-a promis prosperitate fără margini fermierilor americani, pe care a declarat că „îi iubește”.

Noua politică comercială, care va fi „grozavă” pentru fermierii americani, zice Trump, iar republicanii aplaudă frenetic.

Încă din anii ’50 ai secolului trecut, sub diferite forme, programul Food for Peace al SUA a folosit surplusurile agricole din producția fermierilor americani pentru a oferi asistență alimentară în întreaga lume. Guvernul SUA cumpăra de la fermierii americani – cu banii alocați prin USAID, cu dolari americani – cereale și produse alimentare pe care le distribuia în zonele lovite de foamete. Ca să înțelegem mai bine care era circuitul banilor. Banii rămâneau în SUA.

- Advertisement -

Acum, că Trump și Musk au tăiat banii pentru USAID, fermierii americani pierd contracte în valoare de aproximativ două miliarde de dolari. O sumă mare pentru sute de fermieri, chiar dacă reprezintă doar 1% din valoarea pieței produselor agricole din SUA.

Fermierii ăia însă trebuie acum să-și găsească alte piețe unde să-și vândă produsele. Produsele lor erau surplus, vă reamintesc.

Doar că o să le fie și mai greu, pentru că, în urma războiului taxelor vamale declanșat tot de Trump, cerealele și produsele alimentare vor deveni mai scumpe la export, că taxele astea vamale se întorc și împotriva ta.

- Advertisement -

Fermierii ăia americani nu se simt foarte iubiți acum.

Și mai era un avantaj al acelui program. Multe dintre statele beneficiare, odată ce se puneau pe picioare, deveneau clienți ai fermierilor americani. Adică începeau să cumpere ceea ce înainte primeau ca ajutor.

Am vorbit despre asta în podcastul Comunitatea Liberală.

DE ACELAȘI AUTOR:

Piticul mistic și măgarul vesel

PNRR-ul ăla rău pe care nu-l găsea Ciolacu

Ciolacu și „procedura de selecție” PSD-istă

11 COMENTARII

  1. Cred ca lucrurile sint mult mai complicate decit atit… Da, pierderile fermierilor americani vor fi probabil reale, impreuna cu alte pierderi, la alte niveluri, dar America, prin cresterea taxelor de import, va cistiga niste bani in plus. Trebuie sa ne intrebam: ce se intimpla cu acei bani?! Cine ii ia, si ce face cu ei?! Pentru ca tot o realitate este ca America a platit acei 175 miliarde de dolari pt. ajutorarea militara a Ucrainei. De unde au provenit acei bani? Cineva, cumva, trebuie sa ii inlocuiasca… Este deci posibil / probabil ca America sa inlocuiasca banii platiti Ucrainei (si care bani sint un efort pt. bugetul American, orice s-ar spune) din banii obtinuti suplimentar prin aplicarea celor 25% taxe de import. In acest fel – spera probabil Trump, si Partidul Republican – vor fi si alte tari care vor contribui la plata datoriei publice a Americii. Dar, din nou, lucrurile sint probabil mult mai complicate decit atit, cu mult mai multe variabile, care, foarte probabil, nu sint cunoscute in totalitate nici macar de cei care au initiat aceste masuri – nici ca efect global, nici ca amplitudine…

    • Eventuala creștere de venituri la bugetul federal generată de taxele vamale mărite se va face doar dacă nivelul importurilor se va menține. Aș zice că pe măsură ce se va intra într-o spirală a creșterilor de prețuri, pentru că nici una din firmele de import – export nu sunt organizații de caritate, iar la creșteri de prețuri, piața se contractă, volumele tranzacționate vor scădea, ceea ce va duce, de fapt, la o scădere a veniturilor. Iar sumele pentru Ucraina nu au nici o legătură cu optimizările fiscale ale președintelui Trump: ”To date, we have provided $66.5 billion in military assistance since Russia launched its premeditated, unprovoked, and brutal full-scale invasion of Ukraine on February 24, 2022, and approximately $69.2 billion in military assistance since Russia’s initial invasion of Ukraine in 2014.” – de pe site-ul Departamentului de Stat (deci nu sunt, de fapt, nici 175 mld). Iar cele 66 de miliarde (în 3 – trei – ani) au fost cheltuite, majoritatea, de industria de apărare din US, adică au rămas în țară, cu taxe, impozite și salarii în US. Pentru context: US GDP – 27.72 trillion USD, și un buget de apărare pentru 2024 ”FY 2024 DEFENSE FUNDING LEVELS Within this topline, the legislation authorizes $841.4 billion for the Department of Defense (DOD), $32.4 billion for national security programs within the Department of Energy (DOE), and $438.0 million in defense-related activities.”, iar ”As of February 5th, 2025, gross national debt is $36.22 trillion.”. Deci, nu, diversele taxe/tarife suplimentare nu au nici o legătură cu 130 mld. pentru Ucraina, care fonduri erau cheltuite oricum în US, și nici cu datoria publică.

      • Pai banii aia pt. Ucraina, citi or fi ei, trebuie sa vina de undeva… Pina la urma, tot din bugetul US vin… Cineva trebuie sa plateasca pt. ei, iar acest cineva este bineinteles publicul american. Nu spun ca acei bani nu ar fi trebuit cheltuiti, ba din contra! Pt. ca ajutind Ucraina acum, inseamna a-ti obtine niste prieteni pt. viitor (adica a investi in viitor), care prieteni vor colabora preferential cu US, pentru mult timp ce va veni. Si asta a fost valabil pina acum si cu relatiile dintre US si celelalte tari prietene. Se pare insa ca Trump nu da doi bani pe acest fel de relatii… De fapt, din ceea ce se intimpla acum datorita lui Trump (si sustinatorilor sai) ne face sa credem din ce in ce mai mult ca dinsul a ajuns la o intelegere cu Putin (si asta de mai mult timp, nu de citeva luni), in sensul in care Trump ii da mina libera lui Putin in Europa sa faca ce vrea el, si sa ia cu japca ce vrea el, iar Putin ii da mina libera lui Trump sa ia (tot cu japca) ce vrea el din jurul Americii: Canada, Groenlanda, Panama, etc. Se pare deci ca relatia Trump-Putin repeta relatiile trecute infame Ribbentrop-Molotov si Churchill-Stalin-(Roosevelt). Dintre aceste relatii total infame numai cea Churchill-Stalin are o justificare, si anume aceea ca in conditiile respective, in care USA erau inca aliate cu URSS, pentru invingerea Germaniei naziste, nu se putea obtine mai mult, cheltuielile de pina atunci, atit in bani cit si in oameni devedindu-se uriase, si imposibil de continuat (cu o actiune impotriva URSS).

  2. Va legati de lucruri minore, USAID pt fermieri. Fermierii o sa sufere cand Canada Mexic si China, primii trei importatori de prod agr o sa creasca si ei taxele lor se import ca replica.

    E bine ca USAID e taiat, oricum era o cheltuiala aiurea din banii mei.

  3. au platit bani ce s-au invartit tot pe la ei.
    Dand „ajutoarele” au slabit Rusia cu 30%, folosindu-se de soldatii Ucrainei, iar la final sa ii mai puna sa plateasca dobanda la dobanda.
    Asistam la fateta neagra si urata a capitalismului salbatic, de o parte si alaturi la socialismul-capitalist si mai salbatic.
    Ca de obicei, am cazut la mijloc.

  4. Deja bursele reactioneaza la masurile protectioniste. Cu siguranta vor aparea efecte in urmatoarele saptamani. Se stie ca majoritatea chereetelei utilizate in usa provine din Canada. Ultima valoare cunoscuta din anii ’80 era de peste 100 Bil. cu siguranta urmeaza scumpirea caselor executate din cherestea. De asemenea cresterea animalelor necesita cantitati mari de soia, rapita si altele achizitionate din toata lumea. Ca urmare se va scumpi si carnea. In final va fi afectata puterea dolarului si rolul lui de stabilizator al inflatiei. afectand in ultima instanta puterea de cumparare, economiile personale si atentie…fondurile de pensii. In final ciumetii din Brics for jubila si vor incerca sa impuna cele 2 monede ale prietenilor USA: rubla si iuan. va urma astfel un haos mondial de durata cu intindere pe ani buni. US-manii votanti ai lui T ar face bine sa-si cumpere cate o tesla pentru a caror utilizare europenii le pot oferi cu multa generozitate know how at free. Si uite asa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -