Corectarea poziției dinților nu este un moft, ci o reală necesitate. Dinții incorect aliniați, dinții cu spațieri inestetice și mușcătura incorectă se numără printre principalele cauze ale afecțiunilor digestive și nu numai. Pe lângă starea generală de sănătate, aspectul estetic are de suferit.
Vestea bună este că în momentul de față îți poți corecta poziția dinților cu ajutorul unui aparat dentar transparent. Și metoda clasică rămâne o opțiune interesantă pentru mulți pacienți.
De fapt, progresul tehnologic ne-a adus în punctul în care putem să alegem aparatul dentar potrivit dintr-o serie de variante care mai de care mai estetice. De aici și oscilația costului total. Acesta poate varia în funcție de diverși factori. Care sunt aceștia? Analizăm în rândurile următoare.
Tipul de aparat dentar
Prețul unui aparat dentar este puternic influențat de caracteristicile modelului ales împreună cu medicul ortodont. Înainte de a descoperi principalele tipuri de aparate dentare, trebuie menționat faptul că decizia finală se va lua doar după o analiză amănunțită, la recomandarea specialistului.
Așa cum spuneam, există mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare având propriile caracteristici.
- Aparat dentar metalic – Este cea mai accesibilă variantă, fabricat din oțel inoxidabil cu elemente metalice sau colorate (în funcție de preferințe).
- Aparat dentar ceramic – Acesta este mult mai discret comparativ cu prima opțiune, toate elementele fiind realizate din materiale translucide. Datorită aspectului estetic îmbunătățit, acest tip de aparat dentar tinde să fie mai scump.
- Aparat dentar lingual – Acesta se montează pe partea interioară a arcadei. Pentru că nu se poate observa din exterior, este un model apreciat mai ales de către tineri, cei care tind să fie rușinați cu privire la purtarea aparatului dentar.
- Invisalign – Aici vorbim despre o gutieră transparentă, care se detașează înainte și după masă. Este, într-adevăr, cea mai costisitoare opțiune. Vorbim despre o modalitate modernă de a corecta poziția dinților, apreciată de persoanele de toate vârstele.
Complexitatea cazului
În funcție de complexitatea cazului (dinți foarte aglomerații, malocluzii severe etc), tratamentul se poate întinde pe o perioada mult mai lungă. De asemenea, poate implica resurse suplimentare și planuri de tratament mult mai complexe. Așa cresc și costurile totale. De exemplu, un tratament de lungă durată implică mai multe vizite la ortodont pentru verificare, ajustare și/sau igienizare.
Materialele utilizate
Așa cum ai observat mai sus, există mai multe tipuri de aparate dentare, fiecare fiind fabricate din materiale diverse. Costul total diferă în funcție de materialul folosit. Aparatele ceramice, de exemplu, sunt mai scumpe comparativ cu cele realizate din metal.
Experiența medicului
Un medic cu renume, care are o anumită experiență, va percepe costuri mai mari comparativ cu un debutant. E normal să fie așa, nu? De asemenea, tratamentele urmate într-o clinică renumită, dintr-un oraș mare și aglomerat sunt mai costisitoare comparativ cu tratamentele urmate într-un cabinet de la parterul blocului dintr-o localitate mai mică.
Tehnologiile utilizate
Costurile sunt influențate și de tehnologiile utilizate. Dacă echipa medicală folosește tehnologii avansate, precum simulări computerizate, scanări intraorale, scanări 3D etc, înseamnă că prețul tratamentului va fi mai mare. Astfel de servicii sunt cu mult mai precise comparativ cu metodele clasice. În plus, oferă pacientului mai mult confort. Practic, prețul plătit ține aici de precizie și stare de bine.
În altă ordine de idei, prețul aparatului dentar diferă de la o persoană la alta. Am enumerat mai sus factorii, deci putem trage o concluzie – fiecare plan de tratament are propriul parcurs și propriul preț. Mergi la o primă consultației și vezi cât costă zâmbetul tău!