Elena Lasconi a propus marți, la ceremonia de investire a lui Nicușor Dan în al doilea mandat de primar al Capitalei, ca forțele de dreapta să se unească și să propună un singur candidat la Președinție, pentru a evita ca în turul 2 să intre Marcel Ciolacu și George Simion. Nicolae Ciucă și Ludovic Orban – prezenți și ei la ceremonie – au refuzat categoric.
Propunerea candidatei USR a fost mai complexă. Ea a venit cu ideea ca întreaga operațiune să fie mediată de Nicușor Dan. Conform Elenei Lasconi, acesta urma să aleagă trei institute sociologice imparțiale, care să facă sondaje de opinie, pentru a vedea care dintre cei trei candidați ai Dreptei – Lasconi, Ciucă, Orban – e cel mai bine plasat.
După aceste sondaje, conform înțelegerii, ceilalți doi candidați ar urma să se retragă din cursă și să-l susțină pe cel cu scorul cel mai mare.
Elena Lasconi le-a spus celorlalți: „Propunerea mea, încă o dată, Nicușor Dan să propună trei case de sondare să facem trei sondaje diferite și candidatul de dreapta care stă cel mai bine să fie cel care să candideze pentru prezidențiale și ceilalți să vină în spatele lui pentru că altfel avem riscul să meargă în turul 2 omul rușilor împreună cu dl Ciolacu. Acum, mai mult ca orice, ar trebui să fim uniți. Toată Dreapta să se unească fără combinații, fără interese personale, fără locuri în parlament, fără negocieri de genul acesta. Pur și simplu să facem un lucru pentru țara aceasta“.
N-a fost o surpriză când Nicolae Ciucă, președintele și candidatul PNL, a respins oferta: „Nu cred că la începutul campaniei trebuie să avem o astfel de abordare. Doar dacă ne e teamă. Mie nu mi-e teamă. Dumneai bag de seamă că-i e teamă. Se uită în continuare după sondaje. Sondajele – uitaţi-vă în ce fel se joacă cu ele şi în ce fel se poate manipula percepţia populaţiei”.
Ciucă este cotat de la 6-8% în sondajele de opinie făcute de institutele serioase. Sondajele făcute de CURS și Avangarde, institute complet decredibilizate prin rezultatele sistematic mincinoase de-a lungul ultimului deceniu, îl împing pe Ciucă la 19%, dar nimeni – în afara PNL – nu ia în serios aceste anunțuri.
Despre actualul lider al liberalilor există unele informații, pe piață, că e ținut în cursă în primul rând de Iohannis, pentru a fragmenta voturile și a-l favoriza pe Ciolacu.
Nici Ludovic Orban – cotat cu 2-3%, dar care susține că are mult mai mult – nu e dispus să se retragă. Pentru liderul Forței Dreptei pare o chestiune de ambiție. Acesta a fost refuzat de USR într-o o nouă alianță electorală (așa cum avuseseră pentru alegerile din 9 iunie), iar acum își joacă șansa de a duce Forța Dreptei deasupra pragului de 5%, pentru a intra în Parlament.
Orban a anunțat public că renunță la candidatura sa la prezidențiale și o susține pe Elena Lasconi dacă Forța Dreptei și PMP vor face parte din Alianța Dreapta Unită. Cum USR a refuzat să continue această alianță, Orban e acum pe cont propriu.
Pe lista Forța Dreptei sunt înscriși și candidații altor trei partide din Alianța Forțelor de Dreapta (noua construcție de dreapta, după ce USR a ales să meargă singur): Partidul Mișcarea Populară (PMP), Partidul Național Țărănesc Maniu–Mihalache (PNȚMM) și Alternativa Dreaptă (AD).
De fapt, renunțarea la candidatură nici nu mai e posibilă din punct de vedere tehnic. Cele 14 candidaturi valitate de BEC și de CCR sunt înscrise pe buletinele de vot, care se află în curs de tipărire. Depunerea și retragerea candidaturilor s-au încheiat de peste două săptămâni.
De cine e cotat Orban cu 2-3 %???De casele de sondare ale securitatii?Aveam mai multe pretentii de la acest site.
vor sa o ajute pe Elena Lasconi, le-o fi promis Ciolacu vre-un oscior?
Asta crede un userist cu o inteligenta la fel de mare ca si catindata sa..