joi, octombrie 17, 2024
AcasăSportDrum liber spre barajul la Mondiale: România lui Lucescu e singura cu...

Drum liber spre barajul la Mondiale: România lui Lucescu e singura cu punctaj maxim în Liga C

-

România a trecut cu bine și de cel de-al patrulea hop din Liga Națiunilor: 2-1 cu Lituania în deplasare. Punctajul maxim, 12 puncte din 12, ne oferă un culoar foarte bun pentru prezența la barajul de calificare la Campionatul Mondial din 2026, mai ales că ultimele două meciuri le jucăm acasă (cu Kosovo și Cipru).

Prestația naționale române la Kaunas a fost cea mai slabă de până acum, în noul mandat al lui Mircea Lucescu. Și totuși, sângele rece al lui Răzvan Marin (al patrulea meci consecutiv cu gol marcat din penalty!) și un contraatac devastator Drăgușin – Man – Drăguș ne-au adus și de această dată cele trei puncte, deși balticii ne-au condus cu 1-0.

Lituania – România 1-2: Kucys (7 – din penalty) / R. Marin (18 – din penalty), Drăguș (65)

ROMÂNIA: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Sorescu – R. Marin (73 Olaru), M. Marin, Stanciu – Man (84 I. Hagi), Drăguș, Mihăilă (73 Fl. Coman). Selecționer: Mircea Lucescu (79 de ani).

Răzvan Marin (28 de ani) este golgheterul echipei noastre, marcând câte un gol, din penalty, în toate cele 4 meciuri jucate de România în Liga Națiunilor. Mai mult, el are 5 penalty-uri transformate în ultimele 6 partide (se adaugă cel din remiza cu Slovacia, 1-1 la Euro 2024). Adăugând golul înscris din acțiune în meciul cu Ucraina (3-0, tot la Euro), ajungem la o cifră impresionantă pentru miljlocașul formației italiene Cagliari: 6 goluri în ultimele 8 partide, toate oficiale!

- Advertisement -

Cel mai bun atac, cea mai bună apărare

România domină clar Grupa 2 din Liga C (locurile 33-48) a Ligii Națiunilor:

  • cele mai multe goluri marcate (11), peste Kosovo (9), Lituania (3) și Cipu (1)
  • cele mai puține goluri primite (2), la distanță de Kosovo (4), Lituania (8) și Cipru (10).

După 4 etape din 6, România este singura echipă din Liga C (formată din 4 grupe a câte 4 echipe) cu punctaj maxim, deși a jucat trei meciuri în deplasare și unul singur acasă.

Câte 10 puncte din 12 posibile au Suedia și Slovacia (în Grupa 1), respectiv Macedonia de Nord (în Grupa 4). În Grupa 3 conduce Irlanda de Nord, cu doar 7 puncte.

- Advertisement -

România e lider la numărul de goluri marcate în toată Liga C, la egalitate cu Suedia (11). Urmează Kosovo (9), Slovacia și Macedonia (câte 8).

Tot la nivelul Ligii C, apărări mai ermetice decât România au Irlanda de Nord, Belarus și Macedonia de Nord – câte un singur gol primit în 4 meciuri.

Dintre cele 54 de echipe de pe întregul tablou al Ligii Națiunilor, doar Grecia (în Liga B) și România (în Liga C) au punctaj maxim: 12 puncte din 12 posibile. Grecii au avut însă un program mult mai greu: 2-1 cu Anglia și 2-0 cu Irlanda (în deplasare), 3-0 cu Finlanda și 2-0 cu Irlanda (acasă).

Clasamentul Grupei 2 (Liga C)

 

 

 

 

 

Tragerea la sorți a grupelor preliminare pentru World Cup 2024 va avea loc în luna decembrie a acestui an. În acel moment, vom ști clar cât de mult ne putem baza pe situația din Liga Națiunilor, pentru a ajunge la barajul de calificare.

Rezultatele din Grupa 2

  • Kosovo – România 0-3
  • Lituania – Cipru 0-1
  • România – Lituania 3-1
  • Cipru – Kosovo 0-4
  • Cipru – România 0-3
  • Lituania – Kosovo 1-2
  • Lituania – România 1-2
  • Kosovo – Cipru 3-0

Mai sunt de jucat:

  • România – Kosovo (15 nov.)
  • Cipru – Lituania (15 nov.)
  • România – Cipru (18 nov.)
  • Kosovo – Lituania (18 nov.)

Marile noastre rivale din Liga C: Suedia, Slovacia și Macedonia de Nord

Punctele sunt importante și în ultimele două etape: cu Kosovo și Cipru, ambele acasă. În primul rând, pentru prezența la barajul CM 2026, primul turneu final cu 48 de participante (față de 32 la edițiile precedente).

La Mondialul din 2026, găzduit de SUA, Mexic și Canada, din Europa se califică 16 echipe: 12 direct (câștigătoarele celor 12 grupe preliminare, grupe care vor fi trase la sorți în luna decembrie a acestui an), plus 4 în urma unui baraj cu semifinale + finale (deci, în care trebuie să elimini doi adversari).

Dintre cele 16 echipe participante la baraj, 12 vor veni din preliminariile CM 2026 (ocupantele locului 2 în cele 12 grupe), iar 4 din Liga Națiunilor (câștigătoare de grupă care nu au prins locurile 1-2 în preliminariile Mondialului).

Evident, au prioritate câștigătoarele de grupă din Liga A (4 la număr) și cele din Liga B (alte 4) ale Ligii Națiunilor, dar acestea, de obicei, ocupă locurile 1-2 în preliminariile mondiale clasice, fiind mari puteri precum Germania, Spania, Franța, Italia, Portugalia, Olanda (în Liga A) sau Anglia (Liga B), unde evoluează și alte formații puternice sau incomode, precum Austria, Norvegia, Grecia, Turcia, Cehia etc.

În celelalte trei grupe din Liga C, rivalele României la punctaj superior s-au profilat a fi Suedia, Slovacia (Grupa 1) și Macedonia de Nord (Grupa 4).

Avantajul României este că a câștigat deja pe terenul principalei rivale (Kosovo), iar Suedia și Slovacia s-au „șuntat” reciproc, remizând la Bratislava, 2-2, și urmează să se întâlnească și în Scandinavia..

Nu este exclus ca din Liga C să promoveze la barajul pentru Mondiale chiar două sau trei câștigătoare de grupe, în caz că aproape toate echipele care vor triumfa în grupele din Liga A și Liga B să se claseze pe locurile 1-2 din preliminariile Campionatului Mondial.

De asemenea, e posibil ca unele câștigătoare de grupe din Liga C, precum România și Suedia/Slovacia, să se claseze pe locurile 1-2 înn preliminariile mondiale, caz în care nu ar mai fi rivale indirecte în Liga Națiunilor.

Punctajele liderilor din Ligile A, B și C

Lideri în Liga 1: Portugalia – 10 puncte (Gr. 1), Italia – 10 (Gr. 2), Germania – 10 (Gr. 3), Portugalia – 10 (Gr. 4).

Lideri în Liga 2: Cehia – 7 (Gr. 1), Grecia – 12 (Gr. 2), Austria – 7 (Gr. 3), Turcia – 10 (Gr. 4).

Lideri în Liga 3: Suedia – 10 (Gr. 1), România – 12 p (Gr. 2), Irlanda de Nord – 7 (Gr. 3), Macedonia de Nord – 10 (Gr. 4).

A doua miză: locul în clasamentul FIFA, pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026

Tragerea la sorți a grupelor preliminare pentru CM 2026, zona Europa, va avea loc în luna decembrie a acestui an, pe baza clasamentului FIFA la acel moment.

Clasamentul FIFA va fi influențat decisiv de parcursul din Liga Națiunilor, dat fiind că toate meciurile din această ediție se joacă în lunile septembrie – octombrie – noiembrie.

Așadar, orice punct obținut în Liga Națiunilor va influența locul pe care-l vom ocupa în clasamentul FIFA și, implicit, șansele de a prinde urna a doua valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. În acest caz, vom evita un adversar din urna a doua și vom primi unul din urna a treia, pe lângă cei din urnele 1, 4 și eventual 5 (unele grupe vor avea 4 echipe, altele 5).

România n-a mai ajuns la Mondiale de 26 de ani, după ce – prin Generația de Aur – participase la trei turnee finale consecutive: 1990 (Italia), 1994 (SUA) și 1998 (Franța). De fiecare dată, naționala ce-l avea ca lider pe Gheorghe Hagi (tatăl lui Ianis Hagi) a trecut de grupe, ajungând în „optimi” (1990, 1998) sau chiar în „sferturi” (1994). De două ori a fost eliminată la penalty-uri (1990 – după 0-0 cu Irlanda; 1994 – după 2-2 cu Suedia), iar o dată dintr-un penalty în timpul regulamentar (1998 – 0-1 cu Croația).

Rezultatele complete ale etapei a 4-a

Liga A

Grupa 1: Polonia – Croația 3-3, Scoția – Portugalia 0-0

Grupa 2: Italia – Israel 4-1, Belgia – Franța 1-2

Grupa 3: Germania – Olanda 1-0, Bosnia – Ungaria 0-2

Grupa 4: Spania – Serbia 3-0, Elveția – Danemaca 2-2

Liga B

Grupa 1: Ucraina – Cehia 1-1, Georgia – Albania 0-1

Grupa 2: Finlanda – Anglia 1-3, Grecia – Irlanda 2-0

Grupa 3: Austria – Norvegia 5-1, Kazahstan – Slovenia 0-1

Grupa 4: Islanda – Turcia 2-4, Țara Galilor – Muntenegru 1-0

Liga C

Grupa 1: Estonia – Suedia 0-3, Azerbaidjan – Slovacia 1-3

Grupa 2: Lituania – România 1-2, Kosovo – Cipru 3-0

Grupa 3: Irlanda de Nord – Bulgaria 5-0, Belarus – Luxemburg 1-1

Grupa 4: Armenia – Macedonia de Nord 0-2, Feroe – Letonia 1-1

Liga D

Grupa 1: Liechtenstein – Gibraltar 0-0 (San Marino a stat)

Grupa 2: Malta – Moldova 1-0 (Andorra a stat).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Primul clasament al Ligii Europa: FCSB, pe locul 2 din 36, după Ajax! Olaru e între cei 6 golgheteri. Greul, însă, abia începe

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -