marți, aprilie 1, 2025
AcasăOpiniiDe ce nu ies americanii în stradă

De ce nu ies americanii în stradă

-

De ce nu ies americanii în stradă? Am auzit des această întrebare. Iar Adam Grant, un cunoscut psiholog, ne explică în „Financial Times”, printr-un articol foarte bun, de ce nu au loc proteste majore în SUA, chiar dacă deciziile sale au fost brutale.

Grațierea unor condamnați pentru fapte violente, atacarea aliaților, acțiuni imperialiste, taxe vamale care au crescut prețurile – toate acestea, și multe altele, au făcut ca peste 50% dintre votanții americani să nu susțină politica Trump. Și totuși, nu există o reacție masivă, viguroasă la adresa brutelor de la Casa Albă.

Adam Grant explică lipsa de reacție a societății americane prin conceptul de „neputință învățată”, prin care oamenii renunță la lupta socială și politică acceptându-și soarta, argumentând că ei nu pot avea control asupra evenimentelor pe care nu le aprobă.

Acest fenomen este unul tot mai prezent în societățile moderne și-l regăsim cu ușurință și în societatea din România, singura excepție din ultimele decenii fiind protestul împotriva OUG-ului gândit de Dragnea.

- Advertisement -

Acest concept a fost studiat în anii ’60 pe câini, cărora le-au fost aplicate șocuri electrice dureroase. Câinii au învățat repede să evite șocurile sărind un obstacol. Dar dacă erau mai întâi expuși la șocuri electrice, aceștia nici măcar nu mai încercau să scape. Stăteau și îndurau durerea. Odată ce învățau că nu au control într-o situație, renunțau și în alta.

Așa se face că mulți americani, dar și mulți europeni cred că, în această perioadă dominată de propagandă, de știri false, de oligarhi, de rețele sociale și de manipulare, nu mai poți convinge pe cineva să-și schimbe convingerile, mai ales dacă ele sunt exprimate pe multe canale, în mod vizibil și cu multă gălăgie!

Grant ne oferă însă cel mai bun exemplu despre cât de greșită e această gândire, prin norii inteligenței artificiale (AI). Care chiar dacă sunt instruiți să comunice anumite informații, pe măsură ce oamenii comunică cu botul, îi oferă analize și concluzii, acesta începe să-și schimbe opiniile.

- Advertisement -

„În peste o jumătate de secol de cercetări, tiparul neputinței învățate a fost demonstrat de nenumărate ori și la oameni. După ce au fost expuși la un zgomot puternic și necontrolat, subiecții nu s-au mai deranjat să oprească acel sunet, nici măcar atunci când aveau această posibilitate. Trăgeau concluzia că acțiunile lor nu contează. Se comportau ca niște persoane în depresie – uneori chiar exprimând asta verbal: «Nimic nu a funcționat, deci de ce să mai încerc?».

Asta se întâmplă acum în politica americană. Rezistența la primul mandat al lui Trump a fost viguroasă. Investigațiile și procesele nu l-au oprit – dimpotrivă, s-a întors mai puternic. Congresul și instanțele s-au dovedit în mare parte neputincioase sau lipsite de voință în a-i impune limite. Protestele au fost ignorate. Nimic n-a funcționat, deci de ce să mai încerci?

Sentimentul nu este complet nefondat. Multe dintre tacticile folosite s-au dovedit ineficiente. Economiștii au analizat marile mișcări de protest din SUA – legate de arme, imigrație, gen, rasă și climă – între 2017 și 2022. Din cele 14 categorii majore, doar una a avut un impact notabil: Black Lives Matter, după uciderea lui George Floyd. Dar, așa cum am văzut cu reculul împotriva DEI, și acea mișcare pare să fi avut efecte secundare nedorite.”

Chiar dacă în trecut protestele au făcut diferența, azi acestea rar mai schimbă opinia publică atunci când vine vorba de drepturi. Iar când o fac, direcția e greșită.

Activitatea și susținerea online au aceleași rezultate. Sprijinul pasiv prin like-uri și distribuiri îi fac pe oameni mai puțin dispuși să se implice în mod real în societate și în dezbateri: „După ce au bifat virtutea cu câteva clickuri, nu se mai simt obligați s-o confirme prin prezență sau acțiune concretă. Și după ani întregi de țipat în gol, mulți se întreabă firesc dacă mai are vreun rost. Dar au tras concluzia greșită”.

Asta pentru că oamenii generalizează prea mult, precum acei căței chinuiți cu șocurile electrice. Chiar dacă mulți cred că lumea e prea polarizată pentru a-și schimba opinia, cercetările au demonstrat că argumentele și conversațiile schimbă credințele. Chiar și verificarea prin ChatGPT a unor informații false despre aselenizare și atacurile din 9/11 au convins mulți adepți ai teoriilor conspiraționiste că informațiile sunt false.

Dar vina o poartă și cei care apără democrația, pentru că…

„În mod paradoxal, chatbot-urile ascultă mai bine decât mulți oameni. Sunt persuasive, pentru că răspund direct motivelor din spatele convingerilor interlocutorului. Oamenii sunt slabi la asta. În loc să înțeleagă ce-i motivează pe ceilalți, îi cataloghează rapid drept proști sau rău-intenționați. În loc să afle ce argumente l-ar putea convinge pe celălalt, își expun propriile motive. Cea mai eficientă cale de a deschide mințile nu este rușinarea sau confruntarea, ci ascultarea. Psihologii au descoperit că, atunci când oamenii se simt înțeleși, devin mai puțin defensivi și mai dispuși să reflecteze. Asta duce la opinii mai nuanțate și mai puțin extreme. Pentru că începutul unui dezacord productiv nu e persuasiunea, ci curiozitatea”.

„Democrații au făcut această greșeală în mod repetat înainte de alegerile din 2024, avertizând alegătorii să nu voteze cu un infractor periculos pentru democrație. Studiile arată că, pentru a convinge conservatorii, ar fi fost mai eficient să-l descrie pe Trump drept nepatriotic sau neloial. Iar pentru a atinge alegătorii independenți, ar fi fost mai înțelept să se axeze pe inflație și imigrație.”

„Ca indivizi, e ușor să simțim că nu avem putere în fața direcției unei țări. Dar adesea problema e că ne bazăm pe sursele greșite de influență. Când pare că nimic nu funcționează, soluția nu e să nu mai faci nimic. Soluția e să încerci altceva.”

Concluzia e că, în primul rând, e foarte important să vorbim cu susținătorii teoriilor conspiraționiste, cu cei care consumă știri false. Să le arătăm argumentele din spatele adevărului, să nu-i acuzăm și să purtăm conversații. Și dezbateri cât mai multe, chiar și în mediul online sau la TV. Orice dezbatere care aduce în scenă ambele tabere, care prezintă argumente și care arată neadevărul, înseamnă o lecție pentru adevăr. Și pentru democrație!

DE ACELAȘI AUTOR:

Democrație populară à la Trump

11 COMENTARII

  1. Ati amintit in treacat de DEI. Acolo este problma. Nebunia MAGA e un raspuns la nebunia DEI. Iar motivul pentru care americanii nu ies in strada este si acela ca deocamdata nu apare o alternativa la MAGA in fara DEI. Democratii sau republicanii normali la cap ar trtebui sa inteleaga ca daca nu ar fi existat excesele inimaginabile in urma cu vreo 20 de ani facute in numele DEI, azi nici Trump nici acolitii sai din MAGA nu ar fi la putere. Ca si in alte societati, americanii au raspuns cu extremism la extremism.

  2. Am discutat cu rude si prieteni aflati in USA de tare multi ani.Orice excese ar face Trump(cele mentionate la inceputul articolului sunt niste biete prostioare ptr americanul de rand), americanii iubesc faptul ca acesta si oamenii sai care conduc azi tara incearca sa scape America de mizerabla doctrina progresista(adica comunista) WOKE, de CANCEL HISTORY,CHANGE CULTURE, de rasismul pronegri care a dus la abandonatrea MERITOCRATIEI in toate domeniile Statului american, la avalansa de legi si manifestari LGBT, la iompunerea admiterii barbatilor numiti transgederi in competitii sportive feminine, la valul enorm de imigranti sositi prin Mexic multi cu trecut sau mai ales prezent interlop.Ptr asta americanii l-au votat cu o mare majoritate pe Trump si pe republicanii care apropo ne-au bagat in NATO.

    • Tofan Mihai, nu e prima oara cand etalezi public consumul cu polonicul de diaree portocalie…

      Ca tot agiti lozinca meritocratiei: un curvar si imbecil ordinar, misogin, mitoman, narcisist si fecior de bani gata dar care a ajuns falit de 6 (sase!) ori a ajuns sa locuiasca la Casa Alba… a „grabbed her by the pu$$y” si astfel a transformat-o in Bordelul Alb… urmeaza Azilul Alb … de unde tocmai a anuntat ca vrea sa strice, sa minta si sa se razbune pentru un al treilea termen… si sunt multi prosti certificabili care spera ca a saptea oara si a opta oara sa se intample altceva decat falimentul din celelate sase ocazii… definitia de manual a prostiei. Si ca tot latri despre meritocratie, sa ne uitam nu mai departe de menajeria de incompetenti si rubedeniile pe care diareaa portocalie le-a propus in guvern sau le-a adus la Casa Inca Alba. Hegseth, Patel, Bondi, Kennedy Jr, etc… Witkoff e amicul sau de golf, este rus la origine, si a facut avere in imobiliare in mod foarte suspect, se pare ca a spalat bani de la mafia sovietica … si acum este negociatorul sef in problema invaziei Ucrainei de catre patria sa mama, rusia … si toate in numele meritocratiei, zici tu…

      Iar despre cancel history si change culture, cum le numesti tu, Diareea Portocalie este cea care a emis ordine executive (care ocolesc Congresul, desi dominat de habotnicii republicani, dar care s-ar putea sa-si descopere vestigiile de coloana vertebrala si sa voteze contra) deci ordine executive care interzic, de exemplu, muzeelor, si faca referiri la exterminarea populatiilor native, la sclavagism, la segragarea rasiala instaurata prin lege (Jim Crow laws), sau la faptul ca egalitatea in drepturi a femeilor cu barbatii inca nu este trecuta in constitutie !!! (sub forma de amendament) – ultima incercare dateaza de prin anii ’70, cand amendatmentul in cauza a fost respins de partidul replublican, partidul inapoiatilor si al habotnicilor.

      Si republicanii nu ne-au bagat in NATO pentru ca le suntem dragi sau pentru ca meritam (ca tot agiti lozinca meritocratiei), ci pentru ca au avut mare nevoie de pozitia noastra strategica la Marea Neagra, dupa ce Turcia a refuzat tranzitarea spatiului sau aerian de catre avioanele militare SUA cu ceva ani mai devreme. Iar judecand dupa gazele calde pe care le emana diareea portocalie este foarte posibil ca SUA sa paralizeze sau chiar sa iasa din NATO (si muskrat si bannon au spus-o clar) si nu m-ar mira absolut deloc daca SUA s-ar alia pe fata cu rusia impotriva Ucrainei.

      Voi, sectantii cultului diariei portocalii, ati devenit personificarea caracterelor din bancurile de odinioara de la Radio Erevan: minciuna va este adevar, susul e jos, albul e negru, incompetenta crasa e meritocratie, etc. Imi faceti sila!!! Hai $ictir, ma, cum bine zice Valeriu Nicolae!

  3. Este problema particulei captive intr-o groapa de potential infinita: oricata energie ar avea captivul, potentialul din exteriorul capcanei este infinit. Asa se explica de ce cei ce pun capcana si ridica peretii capcanei iau pe Dumnezeu – sursa de potential infinit – de partea lor sau se proclama zeitati, faraoni, regi unsi, alesi, conducatori
    iubiti, in zilele noastre ei sunt stapani de AI, detinatori de averi colosale.
    Bietii caini domesticiti stiu ca omul are putere de viata si de moarte asupra lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -