Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al acestei țări, a lansat luni, pe contul său de Telegram, o avalanșă de jigniri și amenințări la adresa Curții Penale Internaționale, după ce acesta a emis pe numele lui Putin un mandat de arestare. Dmitri Medvedev a proclamat că sistemul de drept internațional și ordinea internațională s-au prăbușit, că nimeni nu dă doi bani pe Curtea Penală Internațională și a amenințat că Rusia va ataca Haga cu rachete Onyx.
Judecătorii de la Curtea Penală Internațională au emis vineri mandatul de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război comise în Ucraina și pentru deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii. Această decizie vine după o anchetă a procurorilor care a durat multe luni și în care s-au strâns nenumărate probe.
Mandatul de arestare e valabil în 123 de state din întreaga lume, semnatare ale convenției. Totuși, țări importante nu au ratificat convenția și nu sun parte a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. Rusia, China, Statele Unite se numără printre țările care nu sunt incluse.
Conform comunicatului care i-a făcut pe ruși să turbeze de furie, mai mulți înalți oficiali de la Moscova, în frunte cu Putin, sunt urmăriți pentru crime de război.
Iată o parte din textul publicat de Curtea Penală Internațională de la Haga.
„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii)“
„Domnul Vladimir Vladimirovici Putin, născut la 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate anterior, (i) pentru că a comis actele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin alții (articolul 25(3)(a) din Statutul de la Roma) și (ii) pentru eșecul său de a exercita controlul în mod corespunzător asupra subordonaților civili și militari care au săvârșit actele sau au permis săvârșirea acestora și care se aflau sub autoritatea și controlul efectivă a acestuia, în conformitate cu responsabilitatea superiorului (articolul 28 litera (b) din Statutul de la Roma).
Doamna Maria Alekseyevna Lvova-Belova, născută la 25 octombrie 1984, comisar pentru drepturile copilului în biroul președintelui Federației Ruse, este responsabilă pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație. (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă (în conformitate cu articolele 8(2)(a)(vii) și 8(2)(b)(viii) din Statutul de la Roma). Infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul ocupat ucrainean cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive întemeiate să se creadă că doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală individuală pentru infracțiunile menționate mai sus, pentru că a comis faptele în mod direct, împreună cu alții și/sau prin altele (articolul 25 alineatul (3) litera (a) din Statutul de la Roma).
Camera preliminară a II-a a considerat, pe baza cererilor Procuraturii din 22 februarie 2023, că există motive întemeiate pentru a crede că fiecare suspect poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă, în prejudiciul copiilor ucraineni“.
Dmitri Medvedev: „Să luăm exemplul acestei Curți Penale Internaționale de rahat, inutilă. Pe cine a adus în fața Justiției? Curtea s-a c…t pe ea“
Riposta rușilor a fost isterică. Dacă Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, a spus doar că „deciziile Curții Penale nu au nicio semnificație pentru țara noastră“, mult mai importantul Dmitri Medvedev a amenințat că Rusia va bombarda clădirea Tribunalului de la Haga.
Iată mai jos postarea vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei. Textul abundă de insulte de cea mai joasă speță, considerații disprețuitoare față de legi și amenințări la adresa judecătorilor.
„Ce s-a întâmplat
Prăbușirea finală a sistemului de drept internațional.
Să recunoaștem: acesta nu a fost deosebit de eficient până acum. Mai ales instituțiile sale internaționale.
Liga Națiunilor s-a prăbușit, URSS se gândea să părăsească ONU, convențiile și alte acte internaționale sunt cu greu adoptate astăzi, există o părtinire și un diktat total al unui grup de țări anglo-saxone.
Dar principalul defect al sistemului de drept internațional public este ineficiența sa. Țările nu doresc să se supună actelor părtinitoare ale Adunării Generale a ONU, să se opună prin veto deciziilor Consiliului de Securitate al ONU, să părăsească diferite instituții ale ONU. Motivul este nedreptatea lor, care se bazează pe inadmisibilitatea coerciției de către un grup de țări suverane împotriva unor astfel de state suverane. CĂCI PAR IN PAREM NON HABET IMPERIUM. Un egal nu are putere asupra unui egal.
Să luăm exemplul acestei CPI de rahat, inutilă, creată pe baza Statutului de la Roma, la care statele majore nu au aderat. Pe cine a adus în fața justiției?
Trei duzini de necunoscuți. Președintele Sudanului a scuipat pe aceste acuzații și, în ciuda loviturii de stat militare din propria țară, nu este disponibil pentru „justiție”. Ceilalți nu merită să fie menționați deloc. Cu alte cuvinte, eficiența lor este nulă. Aici nu este vorba de tribunalele ad-hoc de la Nürnberg și Tokyo. Sau chiar și dubiosul tribunal pentru Iugoslavia. Și este de înțeles.
O țară și liderii săi pot fi judecați în două cazuri: 1) când țara însăși a slăbit sălbatic, aproape și-a pierdut suveranitatea și a decis să accepte un proces pentru ea însăși; 2) când țara a pierdut războiul și a capitulat. Este imposibil să se procedeze altfel. Și toată lumea înțelege acest lucru. Apropo, cel mai discreditat episod care a ucis credibilitatea aproape nulă a tribunalului a avut legătură cu crimele SUA în Afganistan și Irak. Curtea s-a c…t pe ea și nu a putut face nimic. Evident, un strigăt energic din partea Statelor Unite că nu am ratificat deloc Statutul de la Roma, fuck off pigmies, i-a făcut pe judecători să înnebunească și să se apuce de cheltuieli, fără legătură cu justiția.
Și apoi au decis să îl judece pe președintele unei alte puteri nucleare care nu este membră a CPI, pe aceleași motive ca și SUA și alte țări. Evident, cea mai dură contribuție posibilă a venit din același Pindostan. Este clar că nu există nicio valoare practică, dar vă mulțumim că v-ați amintit.
Dar consecințele pentru dreptul internațional vor fi monstruoase. La urma urmei, este vorba de o prăbușire a fundamentelor și principiilor de drept. Inclusiv postulatele inevitabilității responsabilității. Acum nimeni nu va mai merge la niciun organism internațional, toți se vor înțelege între ei. Toate deciziile stupide ale ONU și ale altor structuri se vor sparge la cusături. Se apropie apusul sumbru al întregului sistem de relații internaționale. Încrederea este epuizată.
Încă un lucru. Judecătorii CPI s-au agitat degeaba. Uite, noi suntem curajoși, nu ne-am c…t pe noi în fața celei mai mari puteri nucleare. Din păcate, domnilor, toată lumea umblă sub Dumnezeu și sub rachete. Ne putem foarte bine imagina o lovitură țintită cu o Onyx hipersonică din Marea Nordului de pe o navă rusească asupra tribunalului de la Haga. Nu poate fi doborâtă, din păcate. Iar tribunalul este doar o organizație internațională mizerabilă, nu populația unei țări NATO. Așa că nici ei nu vor declanșa un război. Le este frică. Și nimănui nu-i va părea rău. Așa că, cetățeni judecători, priviți cu atenție spre cer…“
Alcoolul dauneaza grav sanatatii. Chihuahua lui Putler latra sa-si multumeasca stapanul. Va atarna in streang in celula de la Haga alaturi de toti criminalii orci.