duminică, aprilie 13, 2025
AcasăOpiniiPăzea, Simion vrea să ia Petromu' cu banii voștri!

Păzea, Simion vrea să ia Petromu’ cu banii voștri!

-

România e jefuită zilnic de alde Ciolacu și Grindeanu (cu pantofi și haine de mii de euro), de șefii sinecuriști ai companiilor de stat (care-și cumpără case în Dubai), de plagiatorii Securității deveniți oligarhi prin contracte cu statul… și unii insistă să NU SE SCHIMBE NIMIC!

1. Cea mai mare problemă a României este corupția, declară 44% dintre români.

2. În același timp, 56,2% dintre români spun că România ar avea de câștigat dacă ar exista mai multe companii de stat.

(Sondaj INSCOP la comanda Confederației Patronale Concordia)

- Advertisement -

Mda, câteva companii de stat conduse de îngeri ar face minuni acum…

***

Corupția este întotdeauna și peste tot un rezultat al intervenționismului, al etatismului. Avem corupție deoarece puterea funcționarilor publici este prea mare, deoarece ei nu se supun regulilor, deoarece au capacitatea de a decide discreționar, deoarece avem prea multă „proprietate de stat”, adică a tuturor și a nimănui.

- Advertisement -

Avem corupție deoarece reprezentanții cetățenilor își bat joc de cetățeni și nu fac legi pentru toți, iar legile existente le aplică pe ochi frumoși (aproape toți românii sunt de acord cu asta, conform sondajului).

Putem reduce corupția doar dacă reducem intervenționismul, intervenția statului în societate. Nu putem reduce corupția dacă dăm funcționarilor și politicienilor mai multă putere, mai mult spațiu în care să-și manifeste preferințele! Din contră, trebuie să reducem sfera statului. Printre altele, asta înseamnă reducerea, nu creșterea numărului companiilor de stat.

În România va fi mai puțină corupție când cetățenii vor fi mai proprietari, mai stăpâni pe viața lor decât sunt în prezent. Nu poți reduce corupția dacă mărești birurile (asta crește puterea reprezentanților statului), dacă naționalizezi sau dacă înființezi companii de stat, dacă creezi noi agenții și dacă mărești numărul reglementărilor cărora trebuie să li se supună cetățeanul.

***

Nu doar că Guvernul a mințit populația că imită politica lui Trump, dar a mințit deja din 2023 când a anunțat „cea mai mare reformă bugetară”. Minciuni peste minciuni peste minciuni.

***

Cele întâmplate în relațiile comerciale internaționale în ultimele zile arată un lucru: cât de important este să ai o piață de capital puternică.

Nimeni nu poate sfida legile economiei fără să suporte consecințele. Iar piața arată guvernelor atunci când greșesc. Piața, adică oamenii, votează zi de zi, minut cu minut, cu banii pe masă, nu cu discursuri și abureli. Piața reprezintă cel mai democratic mecanism prin care oamenii își exprimă preferințele.

Piața de capital a transmis mesaje clare că protecționismul are costuri. Deh, nimic nu e gratis pe lume (asta e o lege a economiei) – „Vrei protecționism? Scoate banii!”. Iar la un moment dat, costul a devenit prohibitiv.

Dacă România ar fi avut și ea o piață de capital mai puternică, atunci unele din tâmpeniile legiferate de-a lungul timpului, inclusiv perspectiva ascensiunii la putere a unor dezaxați, ar fi avut alt efect. S-ar fi simțit până în fund la Vadul Oii că nu poți să iei măsuri comuniste, nu poți să inventezi taxe aberante și nu poți să votezi fără să înțelegi ce votezi.

În momentul în care jumătate din populație va fi capitalistă, va fi proprietară de afaceri deținând acțiuni la bursă, va fi investitor deținând obligațiuni, atunci ar spori calitatea guvernării în România. Am avea și noi politici mai capitaliste.

Deocamdată nu avem așa ceva deoarece majoritatea populației nu este capitalistă – QED. Iar socialiștii au subminat tot timpul perspectiva dezvoiltării pieței de capital, deoarece scopul lor este să mențină o populație străină de capitalism, străină de gândirea pe termen lung, străină de educația economică, străină de calculul economic. Să mențină o populație afonă economic, dependentă, controlabilă, abuzabilă la nesfârșit prin idei demagogice.

***

George Simion: „Intențiile mele sunt foarte clare – să cumpărăm pachetul majoritar din Petrom”.

Păi, nu te oprește nimeni, domnule, să cumperi câte acțiuni Petrom vrei tu, chiar acum! Hai, scoate banii și cumpără, ce mai stai?! Hai, că e ieftin, de când a scăzut bursa!

Aaaaa? Tu vrei altceva, de fapt? Vrei să cumperi cu banii mei, cu banii vecinului, cu banii altora… și să conduci tu compania (sau clientela ta, tot aia e). Păi, spune așa: „Atenție, fraierilor! Votați-mă și voi pune un nou impozit, ca să vă iau banii și să fiu șef la Petrom!”.

DE ACELAȘI AUTOR:

Devalizarea secolului

Nicușor și impostorul

Oligarhul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -