Autoritățile statului se situează pe poziții opuse în privința măsurii de intrare în carantină a Bucureștiului și județului Ilfov, puternic lovite de epidemia de Covid. Specialiștii din domeniul medical, susținuți de ministrul Sănătății, propun intrarea în carantină, în timp ce premierul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat se opun. O decizie se va lua vineri.
UPDATE. Grupul tehnico-științific a respins propunerea INSP de a fi declarată carantina în București și Ilfov. Decizia finală aparține Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dar în urma acestei poziționări a Grupului tehnico-știinfic, precum și a premierului Cîțu, e foarte puțin probabil ca situația să se schimbe.
Știrea inițială.
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a propus instituirea carantinei în București și Ilfov pentru 14 zile, după ce rata de incidență a infectării cu Covid a ajuns la 1,6% – nivel record. Spitalele gem de bolnavi de Covid nevaccinați, ceea ce a dus la restricționarea severă a accesului la servicii medicale pentru ceilalți bolnavi, cronici sau nu, dar care au avut „ghinionul“ de a avea alte afecțiuni decât infectarea cu virusul.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a confirmat propunerea venită de la INSP: „Mâine (vineri – n.red.) acest lucru se va discuta, urmând să vedem ce spun specialiștii“.
Specialiștii în sănătate cer imperios carantina, pentru a frâna ascensiunea valului 4. Premierul e speriat de închiderea activităților economice
Măsura e cerută imperios de specialiștii în domeniul medical pentru a stopa lanțul de transmisie a infectării și a reduce numărul celor ajunși la spital în stare gravă. România este, de aproape o lună, între primele 5 țări din lume la numărul de decese zilnice din cauza Covid și de departe pe primul loc în lume la numărul de decese raportat la populația totală.
Premierul demis Florin Cîțu a respins însă, miercuri, ideea instituirii unei carantine în București și Ilfov, îngrijorat de o altă problemă majoră – afectarea economiei. Șeful Guvernului a anunțat dealtfel, în repetate rânduri, că nu va mai accepta blocarea țării indiferent de consecințe, deoarece economia n-ar mai suporta o a doua închidere. Cîțu a explicat: „Nu luăm această măsură, carantinarea Bucureștiului. Ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Am putea impune certificat verde pentru toate activitățile din România. Este un pas important și ne gândim la asta“.
Raed Arafat, șeful DSU și secretar de stat la Interne, a confirmat: „Posibilitatea de a implementa măsura carantinei e prima întrebare care se pune. Este impactul mult mai serios decât atunci când carantinăm o localitate mică. (…) Eu ce consider este că măsurile care trebuie luate, dar nu e decizia mea, sunt: întărirea măsurilor de control pe măsurile care deja există și analiză dacă mai sunt și alte măsuri care pot fi implementate. E un punct de vedere personal, să vedem punctul de vedere științific și apoi ce spune CNSU“.
O decizie definitivă este așteptată vineri, în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență.