Loviturile de stat date anii trecuți de juntele militare din Mali, Burkina Faso și Niger, care au preluat puterea cu ajutorul mercenarilor ruși din gruparea Wagner, au aruncat țările respective într-o catastrofă fără precedent. În locul ordinii, securității și stabilității promise, regiunea s-a prăbușit în haos. Luptele armate, violențele și violurile comise de militari sunt însoțite acum de reapariția actelor de canibalism.
Sahelul, sau regiunea subsahariană din Africa, este o țintă pentru toți marii prădători ai lumii. Rușii și chinezii au pus ochii pe Africa datorită resurselor naturale deosebite ale continentului. În Mali, Burkina Faso și Niger, militarii veniți la putere prin lovituri de stat au cerut Occidentului să se retragă, mizând în schimb pe mercenarii Wagner. Americanii și francezii au evacuat locul. În urma lor, ordinea și stabilitatea promise de puciști s-au dovedit a fi, de fapt, un haos cumplit.
Experții care monitorizează zona spun că situația de securitate se deteriorează în întreaga regiune, care devine un punct critic pe harta lumii, în timp ce popoarele respective se confruntă cu o catastrofă umanitară.
În Niger, după ce americanii s-au retras la cererea juntei militare venite la putere, țara s-a prăbușit într-un haos total
În Niger, ultimul stat unde puterea a fost preluată de o juntă militară, armata a devenit ținta ambuscadelor în ultima perioadă. Numai pe 20 și 21 iulie s-au înregistrat două atacuri-surpriză încheiate cu moartea a 330 de soldați. Cu doar 10 zile mai devreme (în 11 iulie) avusese loc o evadare de proporții în care sute de prizonieri, inclusiv lideri ai unor grupări teroriste, au reușit să scape.
În acest moment, în Niger – de unde americanii și-au retras astă-primăvară, la cererea noii puteri, cei 1.000 de militari care luptau contra jihadiștilor musulmani – nu mai există nicio autoritate a statului, țara e în haos și confuzie și grupările înarmate de toate felurile par omniprezente.
În Mali, armata susținută de Grupul Wagner pierde în fața rebelilor tuaregi, dar își ia revanșa în fața civililor. Răpirile, tortura și violurile sunt la ordinea zilei
În Mali, junta militară susținută de Grupul Wagner a declarat război tuaregilor din Azawad, dar acum câteva zile rebelii i-au surprins pe mercenarii ruși într-o ambuscadă și au masacrat 80 dintre ei. A fost o înfrângere catastrofală pentru trupele Moscovei și pentru puterea centrală de la Bamako.
Alte grupuri armate s-au consolidat, în special Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), jihadiștii afiliați la Al Qaeda, care își filmează taberele de antrenament în țară și își intensifică atacurile.
În schimb, armata din Mali, sprijinită de mercenarii din Grupuk Wagner, produce niște orori de neimaginat. Răpirile, tortura și violarea civililor sunt deja banale.
Au fost filmate scene de canibalism în Mali și Burkina Faso. Rușii, prin canalele de Telegram ale Grupului Wagner, încurajează militarii și milițiile să practice aceste orori
În Burkina Faso sunt dovezi clare că armata este responsabilă de distrugerea satelor și de masacrarea civililor nevinovați. Armata nu este garantul securității, ci a devenit tocmai elementul care provoacă haos și distrugere. Autoritățile din Burkina Faso au încurajat crearea de miliții pentru a sprijini armata, dar acum unitățile paramilitare au scăpat de sub control. Aceste miliții nu sunt preocupate de lupta cu inamicii regimului și nici nu se evidențiază prin eficiența militară, ci se ocupă de epurări etnice și violurile în special asupra minorității Fulani.
Scene de-a dreptul îngrozitoare au ajuns publice și circulă pe rețelele de socializare. În mai multe videoclipuri (din care cel puțin două sunt confirmate ca fiind realizate în Mali și Burkina Faso) se văd civili și chiar soldați practicând acte de canibalism pe civili!
Rolul rușilor în amplificarea atrocităților se poate observa din faptul că pe canalele de Telegram afiliate grupului Wagner sunt distribuite aceste scene de canibalism, iar soldații guvernamentali și milițiile locale sunt încurajați să recurgă la aceste orori.
Conducerea militară din Mali se străduiește să combată canibalismul și condamnă această practică, explicând că este intolerabilă, dar aliații ruși par să aibă alte scopuri și, în plus, deocamdată nici pedepsele pentru canibali nu au apărut.
Liderii din capitala Bamako par să aibă, totuși, puțină putere, nefiind foarte clar dacă sunt păziți sau ținuți ostatici de ruși. De la lovitura de stat pe care a dat-o în 2022, liderul juntei din Mali, Ibrahim Traoré, a denunțat mai multe tentative de răsturnare a sa. Acum, paza îi e asigurată de mercenarii Wagner.
Haosul a contaminat și țările vecine
Pe acest fond, bineînțeles, situația economică a devenit dezastruoasă. Mali, Niger și Burkina Faso sunt afectate de inflație galopantă, în special la bunurile de primă necesitate. 44% din populația Nigerului trăiește acum în sărăcie extremă, în timp ce străinii au fugit cât au putut de repede. Cele trei țări din Sahel au devenit niște paria. Până și China și-a întrerupt activitatea petrolieră din cauza insecurității din nordul Nigerului, iar angajații au fost puși cu forța în concediu fără plată.
Haosul s-a extins către țările vecine. Togo a fost ținta mai multor atacuri ale grupării teroriste JNIM, soldate cu moartea a 12 soldați. Civilii din Burkina Faso s-au refugiat în nordul Beinului. Anul trecut, această țară a suportat 53 de atacuri teroriste.
La rândul său, nordul Beninului este în prezent un teritoriu de refugiu pentru civilii din Burkina Faso care încearcă să fugă pentru a supraviețui în fața insecurității. Benin își consolidează prezența militară în nord. În 2023, țara a fost ținta a 53 de atacuri.
Primii interesați în distrugerea Sahelului sunt rușii, care vor să împingă milioane de africani spre Europa
În fața acestei catastrofe, juntele militare caută deja vinovați pe care să-i arate poporului: opoziția internă, minoritățile etnice și, bineîneles, conspirațiile internaționale.
Realitatea este că prima țară direct interesată de destabilizarea regiunii e Rusia. Există un plan al Kremlinului despre care experții occidentali au vorbit în ultimii 5-6 ani. Regimul Putin încearcă să repete în Africa, la scară mult mai mare, operațiunea executată în 2014-2015 în Siria. Trupele ruse au distrus atunci în întregime orașele siriene, silind milioane de oameni să se refugieze. Constrânși de situație, sirienii au căutat scăpare în Europa, ceea ce a dus la celebrul exod când în Germania au ajuns, în 2015, circa 1.000.000 de refugiați. Acela a fost un moment foarte greu, urmat de apariția AfD în Germania și ascensiunea mișcărilor extremiste în întreaga Europă.
Planul Rusiei e să repete această operațiune în Sahel la proporții mult mai mari, astfel încât să creeze un val de milioane de oameni care să fie împins către Europa. Goniți de violențe și de pierderea oricărui mijloc de subzistență, africanii ar urma să ia cu asalt Uniunea Europeană. Rușii speră ca, sub impactul uriașelor valuri de refugiați, extremismul din Europa să crească, iar Uniunea Europeană să se destrame.