Lipsa de transparență și presiunile exercitate de administrația Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru a trece „la secret” dosarele ierarhilor și preoților care au colaborat cu Securitatea comunistă sunt de notorietate și reprezintă o pată de mizerie pe imaginea Bisericii.
După Decembrie 1989, atât fosta Securitate – care a supraviețuit sub umbrela noilor servicii secrete postdecembriste –, cât și Patriarhia Română au acționat pentru ca respectivele dosare să fie distruse ori măcar secretizate.
Totuși, ca întotdeauna în Istorie, adevărul s-a aflat. S-a scris mult despre suspiciunile cu privire la posibila (și în multe cazuri, dovedita) colaborare dintre Securitatea comunistă și ierarhi ortodocși, precum ÎPS Pimen (arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor), IPS Nicolae Corneanu (arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului), IPS Andrei Andreicuț (mitropolitul Clujului), IPS Calinic Argatu (arhiepiscopul Argeșului și Muscelului), IPS Antonie Plămădeală (mitropolitul Ardealului) și despre mulți alți membri ai ierarhiei clericale a BOR.
Unii dintre acești ierarhi au fost demascați de către CNSAS și au primit decizii definitive în instanțele de judecată, prin care se confirm calitatea lor de colaboratori ai Securității comuniste. Alții au rămas asupra lor cu grava bănuială că au slujit Securitatea. Sinodul BOR nu a făcut demersurile necesare pentru a clarifica lucrurile.
Grav este însă că niciunul dintre colaboratorii Securității din rândul clerului și ierarhiei BOR nu a fost trimis în instanțele de judecată bisericești și nu și-a pierdut poziția înaltă în ierarhie. Sfântul Sinod al BOR a refuzat, sfidând evidența, să-i judece și să le aplice pedeapsa cuvenită, anume excluderea din rândul clerului.
În urma ticăloșiilor comise de acești trădători ai credinței creștine a rămas imensa suferință provocată de Securitate preoților, călugărilor, elevilor și studenților teologi, credincioșilor din parohii despre a căror atitudine anti-comunistă clericii-informatori au raportat în notele informative.
În acest context, la Craiova a fost lansat un demers fără precedent în istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române: a fost solicitată oficial trimiterea în judecata Consistoriului bisericesc și excluderea din rândul clerului a doi cunoscuți preoți craioveni, care au fost colaboratori ai Securității comuniste.
Este vorba de pr. Gheorghe Zamfir și pr. Alexandru Isvoranu, foști profesori universitari (recent pensionați) ai Facultății de Teologie din Craiova, foști preoți parohi ai unor importante și prospere parohii craiovene, foști colaboratori apropiați ai Mitropolitului Olteniei, IPS Irineu Popa.
În cazul preotului Gheorghe Zamfir, calitatea de colaborator al Securității a fost stabilită prin Sentința Civilă nr. 7330 a Curții de Apel București, rămasă definitivă și irevocabilă prin Decizia Civilă nr. 3501/19.03.2013, prin respingerea recursului ca nefondat la Înalta Curte de Casație și Justiție, publicată în Monitorul Oficial nr. 1305/25.11.2015. Preotul a fost recrutat în anul 1982, când a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, sub numele conspirativ „Grecu Gheorghe”. Acesta a turnat la Securitate despre atitudinile anti-comuniste manifestate de colegi preoți, dar și de enoriași din propria parohie.
În cazul preotului Alexandru Isvoranu, calitatea de colaborator al Securității a fost stabilită prin Sentința Civilă nr. 6772 a Curții de Apel București, rămasă definitivă și irevocabilă prin nerecurare, la data de 10.01.2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 704/09.07.2015. Preotul Isvoranu fost recrutat în anul 1981, când ocupa funcția de preot spiritual la Seminarul Teologic Mofleni, unde era îndrumătorul pe probleme de formare duhovnicească și disciplină al elevilor seminariști.
În 1985, preotul Isvoranu a fost promovat de Securitate la rangul de rezident, adică de coordonator al unei rețele de informatori formată din adolescenții elevi ai Seminarului Teologic Mofleni. Preotul Isvoranu a raportat la Securitate note informative despre preoții profesori de la Seminar și despre atitudinile anti-comuniste ale elevilor seminariști. Mulți dintre cei vizați în aceste note informative, inclusiv elevi, au avut de suferit presiuni și anchete din partea Securității.
Detalii despre turnătoriile abominabile făcute la Securitate de cei doi preoți craioveni pot fi citite în ancheta jurnalistică realizată de publicația locală Republica Oltenia.
Identitatea persoanei care a făcut sesizarea în discuție rămâne, deocamdată, sub protecția anonimatului, însă demersul este unul real și deja cunoscut în rândul preoților craioveni, care așteptă cu interes reacția Mitropoliei Olteniei.
Surprinzător este faptul că Mitropolitul Irineu al Olteniei, deși informat de peste patru ani despre colaborarea cu Securitatea a celor doi preoți din subordine, precum și despre sentințele instanței, nu a aplicat măsurile disciplinare necesare, adică judecarea și caterisirea lor. Dimpotrivă, cei doi foști informatori ai Securității comuniste au fost lăsați să iasă la pensie, ca preoți și respectabili profesori universitari ai Facultății de Teologie Craiova, fără să fie tulburați în tihna și bogățiile acumulate.
Atitudinea mai mult decât îngăduitoare a Mitropolitului Irineu Popa nu are legătură cu mila creștină, ba chiar se poate spune că le-a făcut un mare rău celor doi trădători ai Bisericii, pentru că nu le-a oferit posibilitatea căinței prin judecarea lor în Consistoriul bisericesc.
Protecția primită de cei doi preoți-informatori ai Securității de la ierarhul Olteniei este conformă cu strategia conducerii BOR de a-i salva pe foștii colaboratori ai Securității din rândul clerului. O strategie falimentară, care a făcut mult rău imaginii BOR după 1989.
Cazul de la Craiova se transformă astfel într-o miză deosebit de importantă în procesul de identificare a informatorilor Securității comuniste care au activat în Biserica Ortodoxă Română și a victimelor delațiunilor comise de aceștia. Dacă demersul trimiterii în judecata instanțelor bisericești a celor doi preoți-informatori se va finaliza cu excluderea lor din rândul clericilor, atunci vom avea un precedent în temeiul căruia se va putea cere excluderea din rândul clerului ortodox inclusiv a ierarhilor BOR dovediți colaboratori ai Securității comuniste.
Mitropolitul Irineu al Olteniei se află la un istoric moment al adevărului, iar decizia pe care o va lua – va da curs sesizării sau o va respinge – va fi judecată de credincioșii Bisericii Ortodoxe Române și, mai ales, de Dumnezeu și istorie.
Vom reveni, în curând, cu detalii.
Sursa foto: Republica Oltenia / Patriarhia Română
Nerusinati, cum au tupeul sa mai apara in fata, cand stiu ce-au facut, ce cardasie ordinara, absolut mizerabili, cum mai pot fi cu Dumnezeu in gura niste turnatori scarbosi si cineva sa se mai uite la ei, ba sa-i mai si asculte?
Nu aveti cum sa mai intrati in Biserica, dupa mahalagismele adresate preotilor. Mergeti la comunisti, la securistii care defaimeaza Biserica si pe preotiu.
Dar înalt prea stătătorul patriarh al României Daniel (numele lui de mirean fiind Ciobotea Dan-Ilie), uns în această sfântă poziție din 30.09.2007, al cărui dosar (nr.36046) de colaborator al securității criminale bolșevice ceaușiste (nume conspirativ Dobrescu !) a fost distrus prin tocare și ardere în zilele de 22 și 23.12.1989, de ce nu se scoate nici o vorbă ?!
Acest personaj malefic 👹 (din punctul meu de vedere !) a rămas fidel sistemului care l’a consacrat și pe care îl deservește din plin și cu abnegație până la moarte (să’i fie cât mai grabnică și chinuitoare !) ! Prin tot ceea ce face și a făcut ‘tovarășu’ Dobrescu, prin luxul pe care’l etalează (în totală discordanță cu prezența și învățăturile Domnului nostru Iisus Hristos !), prin aroganța și mândria afișată, prin susținerea găștilor politice interlope corupte … , nu face altceva decât să murdărească și să pângărească tot ceea ce este sfânt în BOR ! 😈😤
@NIck Popa,, Stimate Domn ,,aveti perfecta dreptate in privinta ,,popa ciubota,, care a functionat in Elvetia ,in vremea comunistilor, Ori se stie foarte clar ,,ca ;;
–Nimeni nu trecea granita daca ,nu era pe lista securitatii ! Daca ,se va studia ,bine fenomenul aproape toti popii din vremea comunistilor , erau pe listele securitatii
Cred ca sunteti in eroare! NU toti „popii” colaborau cu securitatea, chiar daca erau extrem de bine monitorizati, persecutati, copii lor respinsi la examenele de admitere la facultate, etc. Formula dvs. „popii”este tipic comunista si va caracterizeaza pe tot parcursul articolului. Mai studiati- dar in alte arhive, nu cea a securitatii, cu care sunteti atat de apropiat si vedeti cati preoti au fost arestati, cati au murit in inchisorile comuniste, cati s-au aruncat in fata trenului, pentru a putea copiii lor sa intre infacultate., etc. Pana si coliva pregatita la Patriarhie, pentru pomenirea mortilor, era MONITORIZATA direct de securitate. Un ateu, un comunist convins, va considera intotdeauna Biserica si preotii – dusmani ai poporului. Uite ca nu tot ce se numeste „poporul”este ateu, Bisericile sunt pline, oamenii cred in Biserica si in slujitorii ei.
F adevarat ce spuneti!
Parintele Stoica de la Paris avea aceeasi parere!
Dumnezeu sa–l odihneasca pe preotul Stoica Constantin!
ne iau de proști ,,cadrele ,, ortodoxe !!!
Atunci cu comunistii. iar acum au vandut credinta la sinodul al 8 lea fac campanie electorala…..