Am stat deoparte pe parcursul negocierilor pentru formarea noii majorități parlamentare și a noului guvern. Am considerat că atâta vreme cât negocierile au o logică, iar pretențiile taberelor pot fi maximizate în mod realist, nu e nimic deosebit de comentat. Dar miercuri, 16 decembrie, lucrurile au luat-o razna.
Timp de câteva zile, frontul s-a blocat pe aliniamentul Cîțu premier – Orban șef al Camerei Deputaților. USR-PLUS l-ar fi acceptat pe Florin Cîțu în fruntea Guvernului, dar sub nicio formă pe Ludovic Orban numărul 3 în stat. Inițial a spus că funcția ar trebui să-i revină lui Barna, apoi a făcut o „concesie”: OK, poate să nu fie Dan Barna, poate să fie Cătălin Drulă!
A fost o „concesie” care mai degrabă a agravat lucrurile, pentru că arăta o realitate dură: de fapt, nici măcar dorința legitimă a USR-PLUS de a-și impune unul dintre copreședinți într-o poziție-cheie nu era atât de importantă cât dorința de a-l scoate din joc pe Ludovic Orban, împachetată în necesitatea ca USR-PLUS să dețină funcția numărul 3 în stat. Între timp, funcția numărul 2, cea de președinte al Senatului, oferită de PNL, n-a prezentat interes în tabăra USR-PLUS. Bizară alegere, dacă tot nu ții morțiș ca Barna să fie șeful unei Camere, ci accepți că ar putea fi și altcineva de la USR-PLUS (propunerea Drulă).
Blocaj total. Pentru ca negocierile să primească totuși o șansă, era nevoie ca măcar una dintre tabere să se flexibilizeze, să ofere o soluție alternativă. Primul pas l-a făcut PNL: s-a arătat dispus să renunțe la șefia Camerei Deputaților (vizată de Orban), cu condiția ca USR-PLUS să accepte o formulă de Guvern condus de același Orban. Pentru a ajunge la o asemenea variantă, PNL a trebuit să treacă prin convulsii puternice, pentru că nici Cîțu nu e minge de ping-pong, să faci ce vrei cu el. În fine, conducerea PNL a găsit o variantă de compromis, oferindu-i lui Cîțu, în compensație, președinția Senatului, că tot nu era dorită de nimeni!
Formula Orban (prim-ministru) – Barna (președintele Camerei Deputaților) – Cîțu (președintele Senatului) părea cea mai bună dintre variantele imperfecte, în condițiile în care soluție perfectă nu există. Ea îndeplinea simultan trei condiții esențiale pentru bunul mers al viitoarei coaliții de guvernare:
- Guvern condus de PNL (totuși, partidul nr. 1 din coaliție);
- liderul PNL deține o funcție importantă (prim-ministru);
- liderul USR-PLUS deține, de asemenea, o funcție importantă (președinția Camerei Deputaților).
Dar USR-PLUS n-a acceptat nici asta! Un comunicat irațional a izvorât miercuri după-amiază dinspre „conducerea restrânsă” a USR-PLUS. Ultima frază a documentului e de-a dreptul scandaloasă: „Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR-PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta, care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”.
Așadar, liderii USR-PLUS vor să-l lustreze pur și simplu pe Ludovic Orban! Nu pe omul Orban, ci pe președintele principalului partid din coaliția de guvernare. Un partid de 15,62% îi spune partidului de 25,39% că președintele său, care l-a condus în campania electorală, este indezirabil! Persona non grata! Așa ceva nu s-a mai pomenit în istoria negocierilor.
Argumentele însăilate în comunicatul USR-PLUS sunt, la rândul lor, superficiale și neserioase. Să le luăm pe rând.
1. „Având în vedere demisia din funcția de premier…” Dar de când o demisie te face nefrecventabil? Sigur că demisia din 7 decembrie n-a fost deloc un gest inspirat, însă în niciun caz nu-l face pe autorul său incompatibil cu funcția din care tocmai a plecat.
Oricum, demisia forțată a lui Orban a fost cea mai mare greșeală politică a președintelui Klaus Iohannis, în cei 6 ani de când se află la Cotroceni. Niciodată nu schimbi generalul în timpul bătăliei! Iar bătălia, odată cu numărarea voturilor, abia a început. Bătălia pentru formarea noului guvern.
Impunându-i lui Orban să demisioneze, Iohannis a fragilizat PNL-ul în negocierile cu USR-PLUS. Și nu e corect ca o eroare majoră a lui Iohannis să fie decontată de Orban!
2. „… neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR-PLUS…” Trebuie să fii de rea-credință să reproșezi Guvernului Orban din ultimul an că n-a eliminat pensiile speciale, n-a impus alegeri locale în două tururi, n-a desființat sinistra Secție Specială a procurorilor lui Dragnea (SIIJ) etc. etc. etc. Guvernul Orban n-a avut niciun moment o majoritate parlamentară care să-i susțină asemenea inițiative. Ordonanțele de urgență n-aveau nicio eficiență, pentru că erau desființate imediat de Parlamentul dominat încă de PSD și aliații săi toxici (s-a întâmplat de mai multe ori în ultimul an). Iar când, în disperare de cauză, a apelat la soluția extremă a asumării răspunderii pentru a impune alegeri locale în două tururi, Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură.
Așadar, Guvernul Orban și-a asumat acest risc, nu Barna sau Cioloș! Sunt lucruri care trebuie spuse, pentru că din acest punct nu se mai poate merge pe ipocrizie.
Apropo: dacă Guvernul Orban a fost atât de rău, de ce l-a susținut USR-PLUS de fiecare dată în plan parlamentar? Dacă Orban s-a compromis, nu s-au compromis și cei care i-au votat toate formulele de guvernare din ultimul an? Eu cred că nu s-au compromis nici unii, nici alții, dar un exercițiu retoric este necesar.
Evident că Guvernul Orban a făcut multe greșeli, dar nu poate fi acuzat de rea-credință. Trebuie ținut cont și de contextul complicat în care a condus țara, și de moștenirea cu adevărat dezastruoasă pe care a preluat-o de la guvernele lui Dragnea: instituții prăbușite, legi măcelărite, economie schizofrenică (deficit record, inflație record), la care s-a adăugat și „lebăda neagră” – pandemia de Covid-19.
Guvernul Orban 2019-2020 seamănă, într-un fel, cu Guvernul Cioloș 2015-2016. Tot o preluare de guvernare de la un PSD aflat în corzi, pentru un an de mandat, tot fără majoritate parlamentară… Bunele-intenții ale celor două guvernări au fost sabotate sistematic de Parlamentul dominat de PSD. Destui tâmpiți au numit Guvernul Cioloș „Guvernul Zero”. Ar fi bine să-și amintească asta domnul Cioloș, înainte de a arunca piatra spre Guvernul Orban! Altfel, nu va mai fi nicio diferență între propaganda de tip Antena 3 și propaganda ce dospește în curtea USR-PLUS.
3. „... un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta, care își dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”. Asta e cea mai mare prostie din comunicatul emis miercuri de USR-PLUS. De unde știu Barna și Cioloș că un eventual nou Guvern Orban „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”? Sunt mandatați Barna și Cioloș să vorbească și în numele electoratului PNL? Până una-alta, PNL a obținut mai multe voturi decât USR-PLUS! Iar PNL a candidat avându-l pe Ludovic Orban președinte și propunere de prim-ministru, așa cum USR-PLUS a candidat avându-l pe Dacian Cioloș propunere de prim-ministru. Matematica e simplă: formula PNL / Orban a obținut mult mai multe voturi decât formula USR-PLUS / Cioloș. Și atunci, cum își permite Cioloș să spună „facem guvern cu PNL, dar fără Orban”?! Aberația e monumentală.
Să ne amintim câți parlamentari are fiecare partid din prezumtiva coaliție: PNL – 134, USR-PLUS – 80, UDMR – 30, la care se adaugă Grupul minorităților naționale – 17. Total: 261 din 465, adică 56,12% susținere parlamentară.
În cadrul coaliției de guvernare, PNL deține 51,3%, USR-PLUS 30,7%, UDMR 11,5%, iar Grupul minorităților naționale – 6,5%.
Așadar, conform comunicatului USR-PLUS, Orban, cu susținere populară de 51,3%, „nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”, dar Cioloș, cu susținere populară de 30,7%, „răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta”.
Domnilor, vă implor: nu fiți stupizi!
Dacă vă veți bloca pe această poziție rigidă, veți fi responsabili de ratarea unei șanse istorice pentru o guvernare non-PSD timp de patru ani.
Nu e treaba USR-PLUS să-l lustreze pe președintele celui mai mare partid din coaliție, după cum și reciproca ar fi valabilă (dar PNL n-a pus condiții de genul „fără Cioloș” sau „fără Barna”).
Nu e corectă nici formula propusă de voi – „o alegere PNL, următoarea USR-PLUS”. Aveți cumva procente egale? Nu prea. Și atunci, formula corectă ar putea fi: „două alegeri PNL, una USR-PLUS, una PNL, una USR-PLUS, două PNL, una USR-PLUS, una PNL, una USR-PLUS…”. Rețineți formula, că e importantă: 2-1-1-1-2-1-1-1… Ea asigură o reprezentare, în funcțiile importante, nu de 1/1 (cum vrea USR-PLUS), nici de 2/1 (cum, poate, ar vrea PNL), ci de 3/2 (conform raportului parlamentar dintre cele două tabere).
Iar în toată povestea asta, nu uitați că PNL mai are un atu: președintele Iohannis. Dacă era Barna jupân la Cotroceni, bonusul revenea USR-PLUS, dar Barna a pierdut alegerile prezidențiale, iar Iohannis le-a câștigat. Nu uitați: Iohannis – candidatul PNL.
Or, președintele nu poate fi neglijat în ecuația asta. Rolul lui constituțional este enorm în „nașterea” noului guvern. Puteți considera că Orban prim-ministru sau Cîțu prim-ministru este „tragerea” lui Iohannis, nu a USR-PLUS, nici măcar a PNL (dacă tot vorbim în termeni de loterie).
Concluzie finală: domnilor, învățați să fiți rezonabili! Sunteți prea buni, prea interesanți, prea bine pregătiți, eu cred că și prea de bună-credință, ca să eșuați în abordări stupide, de genul celei emise prin comunicatul de miercuri.
Am înghețat împreună și am fost gazați împreună în Piața Victoriei, ca să oprim urgia lui Dragnea, iar asta nu se uită. Reprezentați o mare speranță și o mare șansă pentru România de a împinge lucrurile înainte. Dar nu puteți singuri, cu 15,62%! Nu poate nici PNL singur, cu 25,39%. Dacă ei nu pot fără voi, cu atât mai puțin puteți voi fără ei.
PNL a mutat înțelept, oferindu-vă două formule de discuție, în care a ținut cont de sensibilitățile și nevoile voastre. A găsit o soluție pentru ca USR-PLUS să conducă mult rânvnita Cameră a Deputaților. I-au lăsat cale liberă lui Dan Barna. E rândul vostru să arătați că știți să fiți rezonabili!
Nu uitați: politica e arta compromisului. Fără a stăpâni această artă, veți sfârși prin a vă bate joc de procentele pe care vi le-au dat românii.
Eu, unul, sunt optimist: în cele din urmă, rațiunea va triumfa. E nu doar o șansă, e o necesitate!
Orban a fost premier de 3 ori.
Ajunge!!!
Lăsați să conducă psd că e mai bine, a făcut cea mai mare greșeală că n-a lăsat ca România să cadă în prăpastie de unde nu omai scotea nimeni!!
Un articol foarte necesar pentru ca deja devine suspecta insistenta celo de la USR+!!!!Pai,dupa cum merg lucrurile,cei ce blocheaza negocierile sunt loozerul la prezidentiale,Barna si europarlamentarul Ciolos ,pus sef la alde-Europa,de catre Macron!Plus ca,aseara la latrina-gadea,dancu era extaziat de atitudinea lui ciolos,facandu-l „prietenul meu,Dacian”!!!Pai,normal ca e prietenul pesedistilor,daca,dupa ce au guvernat in 2015-2016 cu pesede-dragnea,chestia asta le-a adus 47% voturi la parlamentare,de era sa ajungem cu tara in sant!!Comparati anul 2019-2020 ,cand Orban a reusit sa-i scoata din guvern- a si fost premiat pentru performanta aceasta deloc de neglijat ,de Departamentul de Stat al SUA!- si la alegerile parlamentare au pierdut aproape 15% ,procentele pe care le-a obtinut mariajul unisex ciolos-barna in 4 ani!!SA VII SA SPUI CA 30% = 17%…asta ca si cum „electoratul de dreapta” invocat de ciolos ar avea un singur neuron la gramada!!CIOLOS SA-SI RESPECTE ALEGATORII SI SA RAMANA ACOLO UNDE A CERUT SA FIE ,EUROPARLAMENTAR,IAR BARNA,DEMISIA!!CERUTA TOT MAI INSISTENT ,DUPA PREZIDENTIALE SI LOCALE!!
O precizare:dancu era in poza cu ciuvicul lui gadea in poza de pe un alt site ,unde am vaxut stirea.Nu era la privata lui gadea,dar tot la o privata,cea a finantatorului aliantei cu rusii,bobby1 teve..
Mie mi se pare foarte corect articolul, cu exceptia faptului ca face abstractie de erodarea lui Orban la conducere, chiar daca a muncit mult si a facut tot ce a putut in pandemia asta…E greu sa recunoastem ca am vrea cu totii o figura noua, cand el a tras atat de tare. A tras, dar se putea mai bine… USRPLUS sunt aroganti, oricum. Si mai ales nu realizeaza ca in Romania esti obligat sa lucrezi cu materialul clientului. E greu sa faci un pas inainte fara sa faci si compromisuri. Ori Orban nu este un compromis atat de mare. Daca e asa, atunci sa-l acceotam pe Rafila si sa bagam si PSD-isti in guvern si gata, nu? Ca, dupa USRPLUS, pare ca PNL e raul cel mai mare. Ceea ce e REA VOINTA cu iz de agenti de influenta pro-rusi!
Continui sa scrii tampenii, de un an de zile de cand comentezi pe-aici, nu cred ca am vazut mai mult de doua mesaje sanatoase la cap.
O ia pe urmele fostului sau coleg Radu Morar!
Articol excelent, bravo, d-le Cartianu. Si eu am vazut absolut tot acest teatru absurd in care defilam dupa alegerile parlamentare schioape de anul asta, schioape de pandemie si de nemernicii negationisti care si-au tras partid si-au ajuns in parlament. Intr-adevar, supozitia dvs. cred ca ar merita un articol in plus, respectiv de a investiga de ce usr+ vrea sa decapiteze principalul partid de dreapta, PNL. Odata ce dvs. ati enuntat ideea, chiar mi se pare fezabila. Intr-adevar, incercarea constanta de lustrare a lui Orban, dupa cum dvs. ati denumit intreaga tevatura denumita pompos ”negocieri”, cui serveste, sa gandim rational. Pai, odata ajuns insignifiat presedintele PNL, partidul in sine este blocat la mantinela si aruncat intr-o dezbinare interna care-ar putea duce chiar si la fragmentarea lui in doua aripi. Odata destructurat, cine mai ramane de-o majoritate pentru guvernare, daca nu psd? Oricum, jocul facut de usr+ este foarte periculos cum bine spuneti, si nu va fi permis nici de Orban-PNL, nici de presedinte, in aceste momente este foarte clar.
Foarte bun articol! Tot ce spune e corect!
Domnule Cartianu, chiar nu mai faceti distinctia intre bine si rau. Orban, exact ca Dragnea cu manuta lui de sefulet de partid a pus pe liste la locale si parlamentare tot felul de condamnati penali, batausi si interlopi. Orban, exact ca Dragnea cu manutele lui de sefulet de partid si mare de sefulet de guvern de tara bananiera a bagat in guvern, in companiile de stat si in institutiile de stat tot felul de prosti si fufe, care mai de care mai idiot/a si cu pile mai mari in PNL in detrimentul oamenilor competenti plecati in strainatate, detasati sau dati afara ca sa faca loc fufelor, beizadelelor si lipitorilor de afise. Orban a facut toate acestea, nu Barna, nu Ciolos, nu noi! Numai pentru ca este exact ca Dragnea, Orban trebuie sa zboare din guvern si din fruntea PNL, nu inlocuim o clientela de prosti cu alta clientela de prosti, un promotor al mediocritatii si al interlopiei ca Dragnea cu unul exact la fel! Sa ne amintim si cum Orban a atacat la CCR imprescriptibilitatea violurilor si pedofiliei ca sa nu discrimineze traficantii sau infiintarea DNA-urilor padurilor ca nu cumva mafia liberala a lemnului din Suceava , plus clanul Alexe de la Iasi sa fie deranjati! Eu stiu ca sunt si in PNL si in USR+ si in societate romani integri, bine pregatiti profesional care ar reprezenta cu demnitate poporul roman din functia de premier! 25% PNL arata ca poporul roman in proportie covarsitoare de 75% nu il vrea pe Orban si guvernul lui, pentru ca daca i-ar fi vrut i-ar fi votat!
Subiectiv si partinitor articolul! Grigore, esti jurnalist sau partizan politic? Ai ADN-ul galben cumva si nu stim?
O singura observatie am la articolul demn de un comunicat PNL, pe care l-ai scris si pe care nu am avut rabdarea sa il citesc pana la capat.
„Dar de când o demisie te face nefrecventabil?”. Iti zic eu: de cand afirmi ca motivul dmisiei il constituie faptul ca nu te agati de functie si exact asta incerci sa faci dupa ce ai eliberezi scaunul! Mai departe subiectul Orban premier e inchis! Daca ai catusi de putin un dram de onoare, iti pastrezi cuvantul macar pana ocupi alta functie, daca nu e prea mult. Iti dau un exemplu : si Piedone dupa Colectiv a adirmat ca numai candideaza la primarie si a incercat sa isi depuna candidatura in acelasi an. Onoarea lui Orban a durat mai putin decat cea a lui Piedone. Electoratul USR-PLUS are un IQ superior si alte asteptari, iar onoarea in politica e una din ele. Orban nu e dorit de nimeni, in afara de tine si Ciocazanu! V-ati discreditat total „jurnalistilor”!
Nu trebuie să fi părtinitor dar articolul reflectă realitatea, cu 15% nu poți să ai pretenții mai mari sau egale cu cei cu 25%, iar onoare la dumneata nu există ca la majoritatea politicienilor!!
Ce-ai amice ti-e rau? Dupa cunostintele tale privind limba romana esti mai degraba apropiat de AUR. Fii mai atent cand faci o afirmatie! Pentru cunostintele tale
„ONOÁRE, (5, 6) onoruri, s. f. 1. Integritate morală, probitate, corectitudine; demnitate, cinste”. Ti se pare ca are Orban asa ceva? Reiese de undeva ca mie imi lipseste acest atribut de vreme ce afirmi asta?
Ce ai troll pmpist,te oftici ca nu poti influenta pe nimeni pe aici?Ati primit ordin pe unitate sa dati in Orban,ca are basescu si camarila sa chef sa puna mana pe partid,’re-ati ai dreak de troli nenorociti!Zici ca Orban nu are onoare?Dar barney si ciolos au?Au facut un pas in spate de la prezidentiale si locale incoace?NU! Curg demisiile pe acolo,dar au activat pe prietenul dancu sa le acopere cu atacuri la conducerea celui mai mare partid de dreapta,care are in plus13 procente fata de ei,adica in jur de 700000 de votanti in plus!
Ce-ai patit duduie, ai prea mult timp liber? Uita-te si vezi ce comentarii am facut legat de PMP si Neamtu. E cel mai mare castig al alegerilor ca n-au intrat in parlament discipolii Piratului. Legat de pretendentii la functia de premier , nu tine mortis sa ocupe aceasta functie cum vrea The New Daddy = Sica, ca sa nu mai zic ca propunerea PNL s-a stabilit de la inceput. Daca a facut prostul tau un pas im spate, sa ramana in spate si mai lasa-ma cu cel mai mare partid de dreapta, ca daca era de dreapta nu inghitea PD=FSN-ul! Nu vezi ca acum Sica e hulit din interior pentru cat de prost negociator e?
Dupa reactie si felul cum vorbesti despre jurnalistii care nu scriu cum vrea neuronul tau si despre Orban,ti-ai dat arama pe fata:apelativul „sica” l-a adus betivul familist in spatiul public,apelativ pe care l-au adoptat NUMAI simpatizantii pmp si cei ce au votat usr dupa ce petrov a plecat de la Cotroceni!Asa ca,tampitii se arata in toata prostia lor foarte usor,caci nu pot mai mult decat ura si marlanie si aroganta,semidoctii !!Dobitocul nu e dobitok destul,daca nu e si fudul !
Un punct de vedere foarte asemanator: https://mbazu.wordpress.com/2020/12/17/cand-nu-ti-cunosti-lungul-nasului/?fbclid=IwAR1sMlIuBqc8PNXVm5sQA8XhpG3udVfNu6XfurUaVu12_6HlYCDLezeXFH4
Am citit, Un articol exceptional, felicitari!
Multumesc pentru aprecieri!
va recomand acest articol! Poate va mai schimbati parerea https://www.g4media.ro/o-tara-paralizata-de-ambitiile-de-putere-ale-unui-singur-om-disperarea-lui-orban.html
Un articol care nu exprima decat pozitia mai veche a autorului impotriva PNL. E pacat ca niste ziaristi buni nu se pot ridica deasupra unor meschine umori personale si incearca sa faca din alb negru.
Excelent articol. Imi e greata sa vad pe G4media cum e crucificat Orban si PNL si cum sunt ridicati in slavi USR.
Nu am mai avut timp de G4 in ultima vreme, Dar sa vezi spot media! Sa citest articolele pe care le scrie de ceva timp Ioana Ene Dogioiu, Fara argumente, fara buna credinta, impleteste adevarurile si minciunile cu o rara dexteritate!.
Pline de insinuari mincinoase si instigatoare la adresa lui Orban, a ajuns sa incerce a-l mobiliza impotriva lui si pe Iohannis, pe care nu demult il ataca. Viperele de la Antena 3 ar putea fi invidioase,
Ai dreptate Dogioiu a luat-o razna mai de mult.
Dogioiu are o ura neimpacata impotriva presedintelui Iohannis si a PNL! E ceva dincolo de normal, asa mi se pare. Cred ca sunt niste frustrari personale la mijloc. Probabil, s-ar fi vrut consiliera la Cotroceni si … n-a mers.
Cand era la ziare.com, unii, care nu erau de acord cu ideile ei, o numeau „doamna colonel”. Acum, cand vad ce campanie lipsita de scrupule face, imi vine sa-i cred.
Articolele ei nu au stil jurnalistic. Nu au nici argumentatia, documentatia exacta a ziaristilor de investigatie si nici logica celor care scriu urmandu-si instinctele. Par intocmite ca sa lanseze idei acuzatoare, sa strecoare cu dibacie soparle, sa motiveze sau sa pregateasca unele actiuni politice
Sincer, consider ca exista cateva aspecte de discutat. PNL prin Orban a determinat lipsa de la vot a sustinatorilor partidelor de dreapta. Sunt de acord ca nu se puteau face reforme, dar sa oferi compensatie de 75% din salariu persoanelor care si-au intrerupt activitatea din cauza pandemiei si sa mentii intregul aparat birocratic, spitalele non-covid, invatamantul etc. la salariile normale, sa minti in privinta intentiei de a anula sau impozita pensiile speciale, sa angajezi peste 5000 de persoane la stat, sa inlocuiesti pilele PSD cu pilele PNL, sa declari ca restructurarea aparatului de stat deja s-a incheiat (Orban, in conferinta de presa) etc. sunt tot atatea semnale ca desconsideri reformele si electoratul de dreapta. In plus, se pare ca Orban si-a creat o adevarata camarila. In fond, de ce se cramponeaza de o functie? De ce nu propune un premier (Catu) si un presendinte al Senatului din partea PNL (exclus Orban sau Roman) pentru a vedea care este reactia USR. Din pacate Dragnea a transmis modelul catre PNL iar Orban se pare ca este un ucenic destoinic. Asa vad eu, din exterior, care am votat PNL/USR, dupa caz.
Sincer,amice,esti un idiot util PSD!
Ii multumesc domnului Grigore Cartianu care, alaturi de colegul si colaboratorul sau Laurentiu Ciocazanu, ne demonstreaza ca mai exista ziaristi cinstiti, cu mintea limpede, capabili de analize corecte in tara asta.
Este un tupeu enorm, patologic cel al perechii Ciolos – Barna ca, la cele 15 % procente, sa pretinda nu numai un numar egal de posturi cu cei de 25%, dar sa si le indice pe cine sa nu aleaga in postul de premier, sa-l puna la index pe insusi presedintele partidului cu care vor sa negocieze.
Ma intreb ce urmeaza? Vor ordona Barna si Ciolos alegeri in PNL? Oare pe cine vor indica sa fie ales presedinte?
Ce-ar fi ca liberalii sa puna conditia ca Ciolos si Barna sa nu candideze la niciun post?
Dle. Cartianu, aveți perfectă dreptate și am așteptat un articol cu o analiză așa de bună, dar cum vedeți mulți proști sunt pe lumea asta și mai ales la noi, s-a văzut la alegeri, lumea nu s-a dus la vot crezâd că legile se schimbă cu psd, nu se va schimba mare lucru căci stupizii nu știu să negocieze, nu-s membru de partid, dar dacă pnl cedează ca la locale atunci își merită soarta, după cum vezi și din istoria noastră cei care s-au sacrificat au fost înlăturați de cei pentru care au luptat!!!
Buna ziua, sunt incantata sa vad ca sunt si altii care gandesc la fel ca mine. Tot vedeam ca Orban este criticat de toata lumea, si ajunsesem sa cred ca numai eu vad altfel lucrurile. Eu cred ca Orban a ajuns chiar un senior liberal si orice functie pe care ar avea-o este onorabila. Eu cred ca el chiar trebuie sa aiba o functie foarte importanta in stat. Nu vreau sa ii aduc elogii, insa mi-a demonstrat ca este de buna credinta si devotat tarii. Eu sunt siderata de modul de negociere al usr-plus (cu minus). Este un fel de intransigenta de neinteles, poate daca usr-plus (cu minus) nu vrea de fapt decat sa submineze PNL si sa-l decredibilizeze complet, ramanand ei cei care sa ia deciziile de acum incolo. Insa, apreciez ca Orban nu se lasa si ii contracareaza, intr-un mod foarte elegant. Daca ma gandesc, chiar ma sperie aceasta intransigenta a usr-plus (cu minus), este un fel de extremism asemanator cu al celor de la aur. Vor sa arate ca numai ei trebuie sa joace jocurile, dar cu ceilalti cum ramane? O banuiala am in ceea ce-l priveste pe Ciolos care se vede ca este vanat de disperare de functii si de luarea deciziilor. Dar, eu inca sper intr-o incalzire a doleantelor si gasirea unei linii corecte.
Sa nu va fie teama sa va expuneti parerea!Doar asa mai putem inchide gura tupeistilor care au invadat la ordin netul si care incearca sa influenteze opinia publica cum ca Orban e la fel de toxic ca Dragnea,ca are o adevarata camarila langa el si alte asemenea aberatii!!Sa nu uitam ca fara liberali si fara Ludovic Orban,nu scapam de dracila si poate altele erau rezultatele alegerilor acum,dar nimeni din cei ce striga ca Orban sa plece -Barna si Ciolos-nu au vrut sa-si sacrifice imaginea inainte de alegeri si nu au intrat la guvernare ,sperand ca daca critica de pe margine,vor avea svor mai mare…uite ca nu si ne-am mai procopsit si cu un nou partid gen PRM sau PPDD,dar e mai grav acum,fiindca s-a descoperit ca are legaturi stranse cu rusii!
Felicitari d-le Cartianu, ati pus degetul pe rana. ! Apoi daca este sa luam in calcul ca la cele doua partide si ale lor eminente cenusii , recte usr+ sunt voturi in proportie de 15% …
Daca luam in calcul ca usrplus este o alianta ,nu un singur partid-inca nu au fuzionat-,atunci cele 15 procente sunt impartite ,fiecarevseparat au cam 8-7 procente!Deci ,de unde crestere la usereul dlui Barna?Nici pomeneala,doar PLUS a capatat procente acum,usereul are cam tot atat cat avea dupa alegerile din 2016, tot 8%!!Dar tupeu au,de zici ca ei sunt peste Pnl si le-a dat dreptul sa impuna conditii liberalilor tot electoratul de dreapta!!!Mai sa fie,prietenul dlui Ciolos i-o fi aratat in secret vreun sondaj de-al sau intocmit pentru negocieri??
[…] a incisivului gazetar, publicată pe ziaristii.com demonstrează, cu probe clare și cifre concrete, de ce USRPLUS a comis o imensă nedreptate față […]
1. Demisia lui Orban n-a fost demisie. A fost demis. L-a chemat la ordin si i-a spus. Daca iti dai demisia dintr-o functie publica declarind ca nu te agati de scaun, ramai in spate. Dar el se agata de functia de sef de camera. Dar si Pierzatorul Barna face la fel.
Eu propun s-o joace la zaruri sau mai bine la table ca acolo e cine ajunge primul la 3. Mai iese uneori si din 4…
2. PNL n-a cistigat alegerile, le-a pierdut. Deci ar trebui ca Orban sa plece din fruntea partidului, mai ales ca a populat listele cu PSD-isti.
3. Si Barna ar trebui sa faca acelasi lucru. El a pierdut de doua ori, ca nici la prezidentiale n-a ajuns in turul II.
Adica doi looseri se agata de functii.
Stiu ca onor domnul autor e PNL-ist, dar s-o spuna si totul va fi OK.
Stiti ce trebuia sa faca Orban? Sa guverneze in interesul romanilor, nu al partidului. Cu Vela si ANisie lipiti cu cel mai tare adeziv de scaune, cu liste de la centru, n-au facut decit sa-si bata singuri cuie in talpa. Iar romanii l-au taxat mai mult decit merita totusi, dar asa e alegatorul uita repede. A uitat de Dragnea si Ordonanta 13. Sunt trecut, istorie. Acum, ieri, saptamina trecuta!
Ca place sau nu, cele mai multe voturi le-a luat PSD. Lor ar trebui sa li se dea intaietate la cabinet. Au 10 zile sa ceara vot in parlament. Cred ca romanii vor avea o surpriza tare amara. Vor face majoritate. Cum? UDMR, sustinere AUR, independenti si, si PSD-isti vopsiti in PNL-isti. D-aia nu face asta presedintele. D-aia se agita atita PNL-istii cu USR-istii.
Un alt tampitzel,ca nu era netul plin ! Trebuie sa-si verse prostia toti neavenitii,ca tot romanul care se baga in toate-zis si bagator de seama😞-ca nu pot dormi linistiti daca nu scriu si ei un comentariu ,sa aibe cu ce se lauda la o sueta,la cafelutza,la un pariu,ceva…