Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, se agită să găsească o soluție legislativă pentru a stopa valul de violențe generat de eliberarea anticipată a peste 11.000 de pușcăriași, ca urmare a recursului compensatoriu introdus în 2017 de PSD+ALDE+UDMR.
Dăncilă a anunțat încă de marți, la Strasbourg, că după revenirea la București va discuta cu Tudorel Toader pe această temă. Discuția are loc astăzi.
Tot astăzi, președintele Klaus Iohannis i-a somat pe guvernanți să găsească soluții rapide pentru această nenorocire provocată tot de ei.
Legea recursului compensatoriu a fost votată pe 9 mai 2017, de Camera Deputaților (decizională), astfel:
* 175 de voturi „pentru” (PSD, ALDE, UDMR și minorități);
* 85 „împotrivă” (PNL și USR).
Forma plecată de la Guvern (ministru: Florin Iordache) a fost modificată substanțial, în rău, de coaliția guvernamentală PSD-ADE, cu susținerea UDMR și a minorităților.
Klaus Iohannis:
* „Foarte mulți au observat și s-a discutat foarte mult, în diferite emisiuni și alte medii, despre delincvenți care au fost eliberați mai repede decât au avut sentința, în baza a ceva ce se numește recursul compensatoriu, adică au fost eliberați mai repede fiindcă condițiile în închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare”.
* Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățeanului român nu este negociabilă”.
* „Așadar, trebuie să tragem câteva concluzii – și asta rapid – și să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniștit acasă și să nu se teamă că un delicvent eliberat vine peste el”.
* „Am observat tot felul de poziții și la guvernanți, și din majoritatea parlamentară, dar și din opoziție, care toate seamănă între ele. Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: nu asta este soluția. Căutarea vinovaților în alte guvernări și în alte majorități nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă”.
* „Solicit Guvernului României să facă, într-un timp scurt, o analiză profundă și să vină cu soluții. Repet: solicit Guvernului o analiză profundă și prezentarea de soluții! Aceste soluții trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiție, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația”.
* „Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caute vinovați în loc să caute soluții. Repet: solicit Guvernului României să vină urgent cu soluții pentru această chestiune!”.