vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăFără categorieLa priveghiul unui mare aviator. Ion Caragea a adus primul Boeing 707...

La priveghiul unui mare aviator. Ion Caragea a adus primul Boeing 707 în România, în 1974. Și tot el a inaugurat cursa Bucureşti – New York

-

Pe Bogdan Caragea îl ştiu de când eram mic, pentru că e de la noi, din Brădicenii Gorjului. De fapt, el e bucureştean, dar mama lui, judecătoarea Clara Caragea – o femeie extraordinară -, era născută, crescută în Brădiceni. Bogdan venea în vacanțe, îi plăcea să doarmă în casa cu pridvor de lemn a bunicului său, Nicuşor Anescu (tatăl Clarei) – alt om extraordinar.

Pe tatăl lui Bogdan nu l-am întâlnit niciodată, dar îl cunosc din poveştile fiului rebel, devenit actor de operetă şi, de ani buni, director de teatru. Am vorbit la telefon cu Ion Caragea acum vreo trei ani, dar de văzut nu ne-am văzut.

Marți seară, în ziua de Crăciun, Bogdan mi-a dat vestea paralizantă: bătrânul Ion Caragea a murit. Avea 89 de ani, mergea pe 90.

- Advertisement -

Nu l-aş fi pomenit aici doar pentru că e tatăl consăteanului meu. Dar între timp am aflat cine a fost acest om: un pilot de clasă mondială, care a stat în aer 21.330 de ore.

Bombardierul

Născut pe 26 iulie 1929, la Băduleşti, județul Dâmbovița, Ion Caragea a urmat liceul la Găeşti, apoi a descoperit fiorul zborului, în câteva etape: cursuri teoretice de aviație civilă (la seral, în Bucureşti), program de zbor pe aerodromul Clinceni. Pe 10 octombrie 1949, la 20 de ani, a primit brevetul de pilot civil pe avioane de turism.

Odată prins gustul, a urmat şcoala de ofițeri naviganți, la Focşani (1950-1951). La absolvire, pe diploma sa scria: „pilot, şef promoție”, cu gradul de locotenent. A fost repartizat la Braşov, la Regimentul de bombardament 282.

- Advertisement -

A început perfecționarea pe avionul IAR-39, apoi a trecut pe Henkel 101, TU-2, TU-6 şi, din 1954, pe bimotorul IL-28. A fost avansat instructor şi apoi pilot de recepție, la Bacău.

A executat misiuni de pregătire bombardament şi cercetare de zi şi de noapte, în toate condițiile meteo. Nu a avut niciun incident sau accident.

35 de zile la Seattle

A devenit pilot pe liniile internaționale, dându-i-se pe mână, succesiv, avioane cu capacitate de 23, 90, 140, 200 şi 360 de pasageri la bord.

În 1972, locotenent-colonelui Ion Caragea a fost numit „pilot-şef Tarom”.

Doi ani mai târziu, pe 11 ianuarie 1974, aviația civilă a fost dotată cu trei aeronave Boeing 707, de producție americană. Cei  desemnați să aducă avioanele în țară au fost Ion Caragea şi alți doi piloți. Dar mai întâi, ei au fost trimişi la instruire, pentru un stagiu de 9 luni, la Seattle, în nord-vestul SUA. Stagiul s-a redus însă la 35 de zile, iar pe 20 februarie 1974, cei trei piloți au adus în România primul Boeing 707, cu 200 de pasageri.

O lună mai târziu, după cinci curse în Europa, Ion Caragea a fost calificat primul comandant român pe avionul Boeing 707, pe linii internaționale. De asemenea, a fost brevetat drept primul instructor pilot de linie pe acest tip de avion.

New York, Pekin, Singapore

Ion Caragea a deschis linia aeriană Bucureşti – Amsterdam – New York, în iunie 1974. Și tot el a zburat primul spre Pekin (China) şi Singapore.

În octombrie 1979 s-a pensionat, devenind comandor în rezervă.

Dintre cele 21.330 de ore de zbor ale sale, 14.894 au fost în curse internaționale: 7.650 pe avionul rusesc IL-18 şi 7.244 pe cel american Boeing 707.

Acum, de Crăciun, la aproape 90 de ani, Ion Caragea a plecat în ultimul său zbor. Singurul fără aterizare şi fără întoarcere, dar zborul în care o va reîntâlni pe soția sa – consăteana mea – Clara Caragea, plecată dintre noi cu mulți ani în urmă.

Zbor lin, comandante! Dumnezeu să te odihnească în pace!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -