Uite așa, dezinformarea este folosită ca argumentare în deciziile greșite ale Guvernului României!
Anul trecut, câțiva fermieri și asociații de fermieri susțineau că seceta dezastruoasă a fost cauzată de utilizarea sistemului național antigrindină, prin care erau prevenite pagubele cauzate de furtunile violente, mai exact de grindină.
După 20 de ani de utilizare neîntreruptă a acestui sistem, prin sprijinul câtorva lideri de asociații și al câtorva companii care-și doreau atragerea acestora, s-a făcut o petiție către Ministerul Agriculturii prin care s-a motivat că sistemul antigrindină e vinovat de lipsa ploilor. Nu, nu au existat studii sau argumente științifice. Motivarea a însemnat un cumul de impresii și de conspirații. Chiar dacă sistemul este folosit de multe țări din UE și există studii care au analizat datele.
Domnul Barbu, încă actualul ministru PSD al Agriculturii, a anunțat că va cere studii, care nu au mai venit nici după un an. Și a pus în aplicare solicitarea acestui grup, chiar dacă era unul minoritar. Astfel că în a doua parte a anului trecut a anunțat că nu mai are finanțare pentru acest program și tot sistemul a murit de un an.
Luna aprilie 2025 a fost una dezastruoasă pentru mii de fermieri, de la cei mici până la cei mari. Grindina a distrus culturile de pe 200.000 de hectare, cu pagube de aproape 200 de milioane de euro.
Însă în noaptea de 23/24 mai, în multe județe, grindina a făcut prăpăd: Ialomița, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu – zonele cele mai afectate. Alte sute de mii de hectare și alte sute de milioane de euro. Alți fermieri care-și pierd munca de peste an și care nu-și vor putea achita furnizorii și ratele la bancă. Iar mulți dintre ei nici nu au susținut renunțarea la programul antigrindină.
Cei care au cerut aceste măsuri acum tac. Se fac ca plouă! Iar acea ploaie pe care o așteptau după oprirea sistemului nu a venit, pentru că seceta a continuat în foarte multe zone și în toamna anului 2024, dar și în primăvara anului 2025. În multe județe, culturile au scăpat la limită, prin ploile din ultimele zile. Chiar și fără sistemul antigrindină!
Dar deja grindina nu mai distruge doar culturile agricole. Fenomenele extreme au distrus case, mașini și au omorât animale. Iar dacă te prind în spațiu deschis, având în vedere diametrul grindinei care a căzut acum câteva zile, îți poate lua și viața!
Asta se întâmplă când oamenii cred toate tâmpeniile conspiraționiste de pe internet, iar un ministru folosește populismul, nu știința!
Se anunță furtuni și în următoarea perioadă. Cine va plăti pentru aceste pagube? Acei fermieri, angajați ai companiilor private sau ministrul Barbu?
***
Cele mai performante sisteme antigrindină sunt azi în China, SUA/Canada și Franța.
Acestea includ un mix de tehnologie: sisteme antigrindină prin iodură de argint (rachete, tunuri sau avioane), integrare meteo-satelitară, integrare în economia agricolă, sateliți, inteligența artificială (AI), radare.
Cel mai performant sistem este cel din China, unde există peste 25.000 de operatori. Ei folosesc un mix: rachete (pe care le folosim și noi în România), avioane, generatoare, sateliți și radare. Dar și un sistem de monitorizare atmosferică în timp real. Și acționează pe două paliere: combaterea efectelor unei furtuni (cum ar fi grindina) și combaterea secetei (da, merge și în sens invers la nivel local). Poate vă amintiți că la Olimpiada de la Beijing, din 2008, ei au reușit să modifice traseul, dar mai ales efectele unei furtuni în timpul festivității de deschidere. Sistemul este operat integral de stat.
Franța are un model descentralizat, cu generatoare de sol și sistem de radare, mai dezvoltat și finanțat în zonele viticole. Există un mix între gestiunea realizată de asociațiile de fermieri și de stat.
SUA folosește cu precădere sistemul în Texas, Dakota, Colorado. Mai ales avioane care lasă în nori capsule cu iodură de argint. Sistemul este gestionat de asociațiile de fermieri și de companiile de asigurări.
Diverse forme ale acestui sistem se regăsesc și în Spania, Italia, Rusia, Bulgaria, Serbia, parțial și în Germania, mai ales în zona Bavaria.
Da, anumite țări (puține) au renunțat la sistem din motive diferite: unele din cauza schimbărilor climatice, altele din cauza schimbării structurii de culturi, altele din cauza costurilor.
Multe au ales să le dea în administrarea asociațiilor de fermieri, altele au schimbat tehnologia, prin mix de soluții, nu doar prin rachete, tun sau generator, urmând modelul Chinei.
Țările care au renunțat complet la sistem, lângă noi, sunt Austria și Elveția, țări mult mai neimportante ca suprafață agricolă.
De ce sistemele nu sunt peste tot? Simplu: pentru că în anumite zone din UE grindina este o problemă rar întâlnită, investiția într-un astfel de sistem neavând o eficiență economică. Iar Austria, spre exemplu, a ajuns la concluzia că investițiile necesare în modernizare sunt mult prea mari raportate la incidența și pagubele grindinei.
Ce face sistemul? Distruge complet grindina?
Nu! Scopul său este acela de a reduce semnificativ dimensiunea grindinei, dacă se aplică o cantitate corectă și la timp de iodură de argint, în nori. În baza unor măsurători pe bază de sateliți și radare.
Sistemul a fost dezvoltat în SUA, prima dată în anii ‘40-‘50, prin proiectul Cirrus. Și mai departe, dezvoltat de Rusia, a apărut şi în România în anii ‘80.
România experimentează an de an grindina pe suprafețe mari. Suntem o zonă de expunere importantă la astfel de fenomene.
Studiile de la momentul implementării în fiecare stat au arătat că dimensiunea grindinei este mult redusă.
Da, în România nu există studii recente, dar sistemul este același.
Au exagerat cei care administrează sistemul în România, folosind multe rachete, pentru a încasa mai mulți bani? Nu știu. De asta avem autorități. Să răspundă domnul Barbu!
Există studii care să demonstreze că sistemul nu e funcțional? Nu! Dacă există unul, vă rog să-l puneți aici, prin link, la comentarii. Dar nu există!
Există studii care să demonstreze că acest sistem este vinovat de secetă? Nu! Dimpotrivă, el e funcțional de mulți ani, având și ani foarte ploioși în care sistemul era folosit. China folosește sistemul și pentru a combate seceta. De ce? Pentru că iodura de argint, după ce ajunge în nori, oferă un schelet pentru vaporii de apă care se pot condensa și îngheța. Adică încearcă să aducă ploaia din norii pe care-i vedeați de multe ori pe cer, dar nu plouă!
Acoperă sistemul toată țara? Nu! El este implementat în zonele unde erau cele mai mari probleme cu grindina.
Sunt schimbări acum la aceste zone? Foarte posibil, aici ANM sigur poate veni cu hărțile la zi.
La final, ar fi bine să ne uităm iar la China, care și-a dezvoltat mult agricultura în ultimele decenii și unde sistemul a fost cu mult dezvoltat și extins. Crede cineva că în China s-ar investi zeci de miliarde de dolari în ceva ce nu funcționează?
Acest sistem a fost considerat a fi păgubos pentru că ar aduce secetă. Dar nu există azi studii sau date care să demonstreze asta. A, că pot fi găsite alte probleme de cost pe rachetă, de număr de rachete, asta e altceva. Că pot fi puse la punct sisteme mai moderne, asta e iar altceva. Dar azi am închis și singurul sistem pe care-l aveam! Fără vreo dovadă că el ar fi dăunător.
neonicotinoidelor din agricultura, daineaza grav albinelor si oamenilor.
Acestea sunt muult mai rele ca DTTul.
Asta nu vor sa ne spuna agricultorii iar medicii si chimistii, tac malc!
https://www.romania-actualitati.ro/stiri/romania/neonicotinoidele-au-fost-interzise-aproape-total-in-europa-id108902.html
https://www.ecoruralis.ro/2025/03/19/neonicotinoidele-in-romania-sfarsitul-unei-ere/
Deci la noi a mai durat… in fine au fost anulate toate autorizatiile pentru neonicotinoide.
ca s-a interzis folosirea neonicotinoidelor si la noi, dar daca acestea sunt mai rele ca DTT ul iar ultimul are o remanenta in sol de peste 50 de ani..?
Ca si nicotina, creste numarul de receptori nicotinici din corpul uman – sistem nervos, muschi etc, aduca face din noi fumatori fara sa fumam !!! E cam ca dracu!
Pe bietii polenizatori … toti polenizatorii, pentru ca nu e vorba doar despre albine, le ia dracu – dorel la mansa avionului. Si daca se duc insectele, se duc si pasarile dar si alte vietuitoare. Complex. Simplificarea poate dauna grav unui ecosistem. Ecosistem din care, surpriza pentru multi, facem parte.
Chiar s-au imputinat albinele. In plus au aparut viespile gigant asiatice (3-5 cm), care omoara albinele Europene… chestie horror.
Urechism din titlu.
„Antigrindina” este responsabila de seceta din Moldova.
In regiunea Botosani, Iasi, Vaslui tragandu-se in mai 2024 de 10 ori mai multe rachete comparativ cu tot restul tarii.
Inainte de a combate „conspirationistii” poate va informati in legatura cu cifrele oficiale pe judete si pe zile.
„Sa ne spuna d-l Barbu!” Ca noi peroram, avem pareri ferme si ne hiperventilam de manie „stiitifica”. Seriozitate miticista.
La firul ierbii. Multi ani cum aparea un norisor incepeau bubuielile. Li s-a pus pauza cu escrocheria, nu de mila taranilor ci din cauza razboiului, ca s-au mutat avioanele de pe valea Prutului si marlanimea „anti-grindina” n-a mai putut sa traga cu rachete. Pe motiv de MH17/MAS17.
Stim. Munca e grea, urechismul usor. Aritmetica e blestemul multimilenar al credinciosului, indiferent de natura lui. Credinciosul le stie pe toate cu mult inainte, si ameninta cu focurile iadului pe ceilalti… Dar ce bun procuror stalinist e credinciosul. Dogmatic, limitat si ranchiunos.
In rest e bine. Ploua frumos. Totul e verde. E lapte, branza, unt, vacutele si caii sunt cu totii fericiti. Urmeaza ospatul cu ciuperci. Nefericit ramane Mitica intre betoanele si credintele lui, gandidu-se cum sa otraveasca viata unora care nu i-au facut nimic.
Iodura asta de argint este insolubila. Sunt precizate niste doze maxim admise, nu se arunca asupra unor zone dens populate etc; felul in care este folosita tehnologia … daca un dorel trage cu rachete ca sa fie …
Despre eficienta ei … mie mi se pare complexa problema: dispersata in nor, functioneaza ca “puncte” de condens pentru vaporii de apa extrem de reci; saturarea norului cu astfel de centri de condens distribuie vaporii, astfel incat gheata care s-ar forma natural – grindina sa fie relativ uniormizata ca dimensiune si, astfel, mucsirata. Duficil de spus daca asta se intampla, probabil ca depinde de multe: curenti de aer, cat de reci sunt vaporii – in functie de temperatura probabil ca insamantarea cu AgI poate avea ca efect fie micsorarea grindinei ce s-ar forma natural, fie ar face ca probabilitatea ca ploaia sa cada deasupra zonei insamantate sa creasca , daca temperatura vaporilor din nor nu e suficient de scazuta. Deci, complex. Dar probabil ca exista si niste softuri de simulare in functie de conditii, dar nu stiu la ce ar ajuta – poate ca sa estimeze cam cate rachete sa traga, nu dupa decizia dorel.
Cred ca exista o legatura intre ploile din ultimul timp si ceva praf de Sahara, care functioneaza natural ca centrii de condensare apa sau in jurul carora se formeaza gogoloiul de gheata. Daca introduci in simulare si prezenta prafului -Sahara dar si man made … Complex!
Complex.
Dar stirea cu numarul de rachete e adevarata. Si a coincis cu o seceta nenorocita. Marlanii astia ar merita o casca in care sa se auda doar ragetele animalor insetate.
In anii 80 Italienii foloseau avioane pentru a imprastia iodura de argint. Aparuse si la noi stirea, acum un an sau doi ca se testeaza avioane si aparatura avansata pentru acelasi lucru. Se vorbea chiar de drone, in teste prin Baragan.
De atunci nimic. Revenim la tembelismele sovietice. Ploua? Tragem cu tunul ca Zdrelea nebunul.
O untrebare doar. De ce ploua in halul asta de cand s-a renuntat la sistemul antigrindina ????
Ploaia e bogatie. Seceta e saracie si disperare.
Ploaia e minunata. In plus nebunii au hidrofobie si stau in casa.
Problemele sunt generate de tampenie. Canalizari subdimensionate, diguri neintretinute sau nefacute, lacuri de acumulare neconstruite, constructii facute in zone inundabile, etc. Plus nesimtirea celor ce arunca gunoaiele in canalizari.
Problema ramane nesimtirea, salbaticia si prostia. Nu ploaia.
Din nefericire, fermierii care au semnat pentru oprirea grupului de lucru Prahova,din cadrul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, sunt responsabili si vor fi trasi la raspundere în cazul în care viticulturii vor avea de suferit în zonele protejate de Sistemul antigrindina,conform Ordonanței nr.300/2024.
În plus,ei nu vor fi despăgubiți, în cazul în care grindina le afectează propriile culturi.
Eu urmaresc frecvent prognozele meteo si radarele de la anm pe site, celula aia care a provocat grindina in sudul judetelor Dambovita si Prahova a venit dinspre sud vest la sud de orasul Ploiesti . Instalatiile antigrindina se afla la nord de Ploiesti (35-40km fata de zona afectata ) deci nu puteau ajuta cu nimic .De obicei ploile puternice care aduc grindina coboara de la nord la sud dinspre munte si atunci sunt folosite cu succes dar acum nu puteau ajuta cu nimic .