marți, aprilie 29, 2025
AcasăCulturăA murit scriitorul de Nobel care s-a însurat cu mătușa, apoi cu...

A murit scriitorul de Nobel care s-a însurat cu mătușa, apoi cu verișoara. Era ultimul supraviețuitor din „generația de aur” a literaturii latino-americane

-

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a murit duminică la Lima, la vârsta de 89 de ani. Dispariția sa marchează sfârşitul unei epoci: cea a „generaţiei de aur” a literaturii latino-americane, din care el a fost ultimul mare reprezentant.

„Cu profundă tristeţe vă anunţăm că tatăl nostru, Mario Vargas Llosa, a decedat astăzi la Lima, înconjurat de familia sa şi în pace”, a anunţat fiul său cel mare, Alvaro, într-un mesaj postat pe X, semnat şi de fratele său Gonzalo şi de sora Morgana.

Mario Vargas Llosa s-a născut pe 28 martie 1936, la Arequipa, oraș din sudul Perului, situat la 1.000 de kilometri sud-est de capitala Lima. Arequipa se află la altitudinea de 2.335 de metri, în Munții Anzi, iar în prezent are peste un milion de locuitori.

De anul trecut, Mario Vargas Llosa locuia la Lima (8,57 milioane de locuitori!), după ce o vreme a stat în Pirineii spanioli, pentru a scrie în liniște, iar anterior „își făcuse veacul” la Paris.

- Advertisement -

Luna trecută, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 89 de ani, el a apărut pe contul X al fiului său Alvaro într-o serie de trei fotografii, realizate în locuri din Lima unde şi-a scris ultimele două romane, „Cinco Esquinas” (2016) şi „Le Dedico Mi Silencio” (2023).

Nu era prima dată când fiul său împărtăşea fotografii cu el în capitală.

În anul 2010, Academia Suedeză i-a acordat lui Mario Vargas Llosa Premiul Nobel pentru Literatură.

- Advertisement -

„Rămăşiţele sale vor fi incinerate, aşa cum a dorit”

În ultimele luni, zvonurile privind deteriorarea stării de sănătate a scriitorului, retras din viaţa publică de mai multe luni, s-au înmulţit.

Fiul său, Alvaro, a declarat în octombrie 2024 că „tata se apropie de 90 de ani, o vârstă la care trebuie să reduci puţin intensitatea activităţilor tale”, fără a preciza starea de sănătate părintelui său.

În mesajul de anunţare a decesului se arată: „Familia, prietenii şi cititorii săi din întreaga lume vor fi întristaţi de dispariţia sa, dar sperăm că vor găsi consolare, ca şi noi, în faptul că s-a bucurat de o viaţă lungă, variată şi fructuoasă. Vom proceda în următoarele ore şi zile în conformitate cu instrucţiunile sale. Rămăşiţele sale vor fi incinerate, aşa cum a dorit. Nu va avea loc nicio ceremonie publică. Mama noastră, copiii noştri şi noi înşine suntem convinşi că vom avea spaţiul şi intimitatea necesare pentru a ne lua rămas bun de la el în compania familiei şi a prietenilor apropiaţi”.

Într-un mesaj publicat pe X, preşedinta statului Peru, Dina Boluarte (62 de ani), a deplâns moartea scriitorului: „Geniul său intelectual şi vasta sa operă vor rămâne o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanţe familiei sale, prietenilor săi şi lumii literare. Odihneşte-te în pace, ilustru peruan al tuturor timpurilor!”.

Ultimul dispărut din „generația de aur” a Americii Latine: Cortazar – Borges – Sabato – Fuentes – Marquez – Llosa

Născut într-o familie peruană din clasa de mijloc, Mario Vargas Llosa a fost unul dintre marii protagonişti ai „boom-ului” literar latino-american din anii 1960 şi 1970, alături de columbianul Gabriel Garcia Marquez, de mexicanul Carlos Fuentes şi de argentinienii Julio Cortazar, Ernesto Sabato și Jorge Luis Borges.

Llosa este ultimul dintre ei care se stinge, dintre cei 6 scriitori de geniu:

  • Julio Cortazar (argentinian) – 69 de ani (1914-1984)
  • Jorge Luis Borges (argentinian) – 86 de ani (1899-1986)
  • Ernesto Sabato (argentinian) – 99 de ani (1911-2011)
  • Carlos Fuentes (mexican) – 83 de ani (1928-2012)
  • Gabriel Garcia Marquez (columbian) – 87 de ani (1927-2014)
  • Mario Vargas Llosa (peruan) – 89 de ani (1936-2025)
Mario Vargas Llosa – Gabriel Garcia Marquez

Foști mari prieteni, apoi despărțiți de o lungă dușmanie politică, Llosa și Marquez au murit în Săptămâna Mare, în ani în care Paștele a picat pe 20 aprilie, la distanță de 11 ani: 17 aprilie 2014 (Marquez) / 13 aprilie 2025 (Llosa).

Cei doi au primit și Premiul Nobel pentru Literatură, la distanță de 28 de ani: 1982 (Marquez) – 2010 (Llosa).

În 1976 a devenit celebră o fotografie care-l arăta pe Gabriel Garcia Marquez cu ochiul stâng învinețit: erau ravagiile făcute de pumnul năprasnic al lui Mario Vargas Llosa. A fost urmarea unui conflict amoros, care se suprapunea peste dferendele politce tot mai accentuate dintre cei doi.

Gabriel Garcia Marquez și ochiul său suferind, după contactul cu pumnul lui Mario Vargas Llosa

Mătușa Julia, verișoara Patricia și ex-soția lui Julio Iglesias

Admirat pentru descrierea realităţilor sociale, autorul unor capodopere precum „Oraşul şi câinii” şi „Conversaţie la catedrală” a fost criticat de cercurile intelectuale sud-americane pentru poziţiile sale conservatoare.

Tradus în aproximativ treizeci de limbi, acest autor francofil, care a trăit mai mulţi ani la Paris, a fost primul scriitor străin care a fost inclus în timpul vieţii sale, în 2016, în prestigioasa colecţie Pléiade. A fost ales la Academia Franceză în 2021.

Deși năcut la Arequipa, în Peru (țară de 34 de milioane de locuitori), Gabriel Garcia Marquez a copilărit în Bolivia vecină, împreună cu mama sa, Olga Urquidi Yañez, şi bunicii materni.

Revenit în Peru, a urmat cursurile unei şcoli militare din Lima (între 1950 şi 1952) – experienţă descrisă în primul său roman, „Oraşul şi câinii”.

În 1955, la 19 ani, Llosa s-a căsătorit cu o mătuşă prin alianță, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie.

Mario Vargas Llosa și Julia Urquidi

A divorţat de mătușă în 1964 (după 9 ani de căsnicie), pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu verişoara lui, Patricia Llosa, cu care a avut trei copii: Alvaro, Morgana și Gonzalo.

Maria Vargas Llosa și Patricia Llosa

În 2015, după 50 de ani de căsnicie, scriitorul părăsit-o pe verișoara Patricia pentru o relație cu spaniolo-filipineza Isabel Preysler Arrastria, fosta soție a cântărețului Julio Iglesias și mama lui Enrique Iglesias. El avea 79 de ani, iar ea – 64. Relația lor s-a încheiat în 2022.

Isabel Preysler și Mario Vargas Llosa

În 1990 era să devină președintele Perului. Păcălit de șarlatanul Fujimori

După o tinereţe în care s-a apropiat de comunism, Mario Vargas Llosa s-a distanţat de Fidel Castro (revoluționarul-dictator al Cubei), ba chiar l-a acuzat de servilism pe fostul prieten Gabriel Garcia Marquez.

În anii ’80 ai secolului XX, Vargas Llosa a devenit un foarte activ politician, pe o platformă liberală și cu o mare admirație pentru Margaret Thatcher – „Doamna de Fier” a Marii Britanii.

În anul 1988, Mario Vargas Llosa a înființat formațiunea politică Movimiento Liberdad, care a intrat în componența Frontului Democratic pentru a contracara populismul de stânga, care făcea ravagii în Peru.

Celebrul scriitor a fost desemnat candidatul Frontului Democratic la Președinția țării, în alegerile din 1990. S-a calficat în finala prezidențială, dar a pierdut surprinzător în fața necunoscutului Alberto Fujimori, cel care, speculând originile sale japoneze, a promis că va face din Peru „a doua Japonie” sau „Japonia Americii de Sud”. A fost, evident, o șarlatanie, iar Fujimori avea să fie condamnat pentru corupție, fiind multă vreme fugar din calea justiției.

Experiența l-a marcat profund pe Mario Vargas llosa, care era favorit să devină președinte. El ar fi fost alegerea rațională pentru țara sud-americană, dar populismul deșănțat al lui Fujimori a avut câștig de cauză.

În timpul campaniei electorale din 1989-1990, adversarii politici ai săi au citit la radio fragmente agresive din opera sa, pentru a-i șoca pe alegători, inducând o necinstită confuzie între realitate și ficțiunea literară. Întreaga experiență electorală – care include și episoade violente – a fost povestită în volumul autobiografic „Peștele în apă”.

Alberto Fujimori – Mario Vargas Llosa

Opera lui Mario Vargas Llosa

  • 1959: Șefii (povestiri) – debutul în volum
  • 1963: Orașul și câinii
  • 1966: Casa verde
  • 1969: Conversație la Catedrală
  • 1973: Pantaleone și vizitatoarele
  • 1977: Mătușa Julia și condeierul
  • 1981: Războiul sfârșitului lumii
  • 1984: Istoria lui Mayta
  • 1986: Cine l-a ucis pe Palomino Molero?
  • 1987: Povestașul
  • 1988: Elogiul mamei vitrege
  • 1993: Lituma în Anzi
  • 1997: Caietele lui Don Rigoberto
  • 2001: Calea spre paradis
  • 2002: Sărbătoarea țapului
  • 2006: Rătăcirile fetei nesăbuite
  • 2010: Visul celtului
  • 2013: Eroul discret
  • 2016: Cinci Colțuri
  • 2023: Îți dedic tăcerea

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Complotul Ciolacu – Sprînceană: cel mai grav incident de politică externă din ultimii 34 de ani. Premierul PSD subminează poziția României, prin combinația sa puturoasă cu trumpistul dubios din Florida

* VIDEO. Declarație gravă a lui Ponta: dacă ajunge președinte, va închide dosarele lui Călin Georgescu!

4 COMENTARII

  1. Multumesc domnule Mateescu pentru articolul dedicat operei ultimului laureat Nobel pentru literatură al Americii Latine. Saracim in continuare fara talentul literar in general, iar specificul latino – american cu farmecul sau aparte dispare încet.

  2. Orgia perpetuă- o carte despre romanul Madame Bovary, Odiseu și Penelopa – teatru, Tentația imposibilului-eseuri, Paradisul de după colț -roman, sunt alte carți ale marelui scriitor apărute și la noi. Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -