duminică, aprilie 6, 2025
AcasăLumeaAmericaThe Economist: "Cea mai profundă, dăunătoare și inutilă eroare economică din epoca...

The Economist: „Cea mai profundă, dăunătoare și inutilă eroare economică din epoca modernă”. Întoarcerea la secolul XIX

-

Prestigioasa publicație „The Economist” face o analiză necruțătoare valului de taxe vamale impuse discreționar de Donald Trump, destabilizatorul economic al planetei.

Conform The Economist, citat de Universul.net, Donald Trump „rostește aberații totale despre cea mai de succes și admirată economie din lume”.

Președintele SUA „a anunțat cea mai mare ruptură din politica comercială a Americii din ultimul secol” și „a comis cea mai profundă, dăunătoare și inutilă eroare economică din epoca modernă”.

Extraordinar de grav este că „rata generală a tarifelor din America va depăși nivelul din epoca Marii Crize și va reveni la cel din secolul al XIX-lea”. Așadar, peste întregul secol XX, plus un sfert de secol XXI!

- Advertisement -

The Economist constată „vandalismul nesăbuit al președintelui” și „afirmațiile absurde” ale acestuia despre economie.

„Tarifele ridicate au împiedicat dezvoltarea economică la sfârșitul secolului al XIX-lea”, epocă pe care „o glorifică Donald Trump”.

„Contrar celor susținute de Trump, barierele comerciale îi afectează cel mai mult pe cei care le impun”, reamintesc jurnaliștii.

- Advertisement -

Concluzia „The Economist”: „Nu se poate evita haosul pe care Trump l-a provocat, dar asta nu înseamnă că nebunia sa e destinată să triumfe”.

The Economist: „Rata generală a tarifelor din America va depăși nivelul din epoca Marii Crize și va reveni la cel din secolul al XIX-lea”

„Dacă nu ați observat că America este «jefuită, prădată, violată și sărăcită de națiuni apropiate și îndepărtate» sau că i s-a refuzat cu cruzime «dreptul de a prospera», atunci felicitări: aveți o percepție mai clară asupra realității decât președintele Statelor Unite. Este greu de spus ce este mai tulburător: faptul că liderul lumii libere poate rosti aberații totale despre cea mai de succes și admirată economie din lume, sau faptul că, pe 2 aprilie, impulsionat de aceste iluzii, Donald Trump a anunțat cea mai mare ruptură din politica comercială a Americii din ultimul secol și a comis cea mai profundă, dăunătoare și inutilă eroare economică din epoca modernă.

Vorbind din Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, președintele a anunțat noi tarife «reciproce» pentru aproape toți partenerii comerciali ai Americii. Vor exista taxe de 34% pentru China, 27% pentru India, 24% pentru Japonia și 20% pentru Uniunea Europeană. Multe economii mici se vor confrunta cu cote usturătoare; toate țintele vor fi supuse unui tarif de cel puțin 10%. Luând în calcul taxele existente, taxa totală pentru China va ajunge acum la 65%.

Canada și Mexicul au fost scutite de tarife suplimentare, iar noile taxe nu se vor aplica măsurilor specifice industriei, cum ar fi o taxă de 25% pe autoturisme sau o taxă promisă pe semiconductori. Însă rata generală a tarifelor din America va depăși nivelul din epoca Marii Crize și va reveni la cel din secolul al XIX-lea.

Trump a numit această zi una dintre cele mai importante din istoria Americii. Aproape că are dreptate. «Ziua Eliberării», așa cum a numit-o el, marchează abandonul total al Americii față de ordinea comercială globală și adoptarea protecționismului. Pentru țările bulversate de vandalismul nesăbuit al președintelui, întrebarea este cum să limiteze pagubele.

Aproape tot ce a spus Trump în această săptămână — despre istorie, economie și aspectele tehnice ale comerțului — a fost complet iluzoriu. Interpretarea sa asupra istoriei este cu susul în jos. De mult timp glorifică epoca de la sfârșitul secolului al XIX-lea, caracterizată prin tarife ridicate și impozite mici pe venit. În realitate, cele mai riguroase studii arată că tarifele au împiedicat dezvoltarea economică în acea perioadă.

Acum a adăugat și afirmația bizară că eliminarea tarifelor a cauzat Marea Criză Economică din anii 1930 și că tarifele Smoot-Hawley au venit prea târziu pentru a salva situația. Adevărul este că tarifele au agravat considerabil criza — la fel cum negativ vor afecta și azi toate economiile. Tocmai rundele minuțioase de negocieri comerciale din următorii 80 de ani au dus la reducerea tarifelor și au contribuit la creșterea prosperității.

În ceea ce privește economia, afirmațiile lui Trump sunt pur și simplu absurde. Președintele susține că tarifele sunt necesare pentru a închide deficitul comercial al Americii, pe care-l vede ca pe un transfer de bogăție către străini. Însă, așa cum i-ar fi putut spune oricare dintre economiștii săi, acest deficit general apare deoarece americanii aleg să economisească mai puțin decât investește țara lor — și, esențial, această realitate de lungă durată nu a împiedicat economia SUA să depășească constant restul țărilor din G7 de peste trei decenii. Nu există niciun motiv pentru care tarifele suplimentare impuse de el ar trebui să elimine acest deficit. A insista pe comerț echilibrat cu fiecare partener comercial, luat individual, este o absurditate — echivalentul ideii că Texasul ar fi mai bogat dacă ar insista pe un comerț echilibrat cu fiecare dintre celelalte 49 de state, sau că o companie ar cere ca fiecare dintre furnizorii săi să fie și client.

Iar înțelegerea lui Trump asupra aspectelor tehnice a fost jalnică. A sugerat că noile tarife se bazează pe o evaluare a tarifelor impuse de o țară Americii, plus manipularea valutară și alte presupuse distorsiuni, precum taxa pe valoare adăugată. Însă pare că oficialii au stabilit tarifele folosind o formulă care ia în considerare deficitul comercial bilateral al Americii ca proporție din bunurile importate din fiecare țară și îl înjumătățește — ceea ce este aproape la fel de arbitrar ca și cum ai fi taxat în funcție de numărul de vocale din numele tău.

Această colecție de absurdități va aduce Americii prejudicii inutile. Consumatorii vor plăti mai mult și vor avea mai puține opțiuni. Creșterea prețului pieselor pentru producătorii americani, în timp ce aceștia sunt scutiți de disciplina impusă de concurența externă, îi va face leneși și ineficienți. Pe măsură ce contractele futures de pe bursă s-au prăbușit, acțiunile Nike — care are fabrici în Vietnam (tarif: 46%) — au scăzut cu 7%. Chiar crede Trump că americanii ar duce-o mai bine dacă și-ar coase singuri pantofii de alergare?

Restul lumii va împărtăși dezastrul — și trebuie să decidă cum să reacționeze. Una dintre întrebări este dacă să riposteze. Politicienii ar trebui să fie prudenți. Contrar celor susținute de Trump, barierele comerciale îi afectează cel mai mult pe cei care le impun. Deoarece au mai multe șanse să-l determine pe Trump să-și consolideze măsurile în loc de a da înapoi, astfel de represaliile riscă să agraveze situația — posibil în mod catastrofal, așa cum s-a întâmplat în anii 1930.

În schimb, guvernele ar trebui să se concentreze pe creșterea fluxurilor comerciale între ele, în special în domeniul serviciilor, care reprezintă motorul economiei secolului XXI. Având doar 15% din cererea finală globală pentru importuri, America nu domină comerțul mondial în aceeași măsură în care domină finanțele globale sau cheltuielile militare. Chiar dacă și-ar opri complet importurile, pe baza tendințelor actuale, 100 dintre partenerii săi comerciali și-ar recuperat toate exporturile pierdute în doar cinci ani, estimează Global Trade Alert, un think tank. Uniunea Europeană, cele 12 țări membre ale Acordului Comprehensiv și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP), Coreea de Sud și economiile mici și deschise precum Norvegia reprezintă 34% din cererea globală pentru importuri.

Ar trebui ca acest efort să includă și China? Mulți din Occident consideră că întreprinderile de stat chineze încalcă spiritul regulilor comerțului global și că, în trecut, China a folosit exporturile pentru a absorbi capacitatea de producție excedentară. Aceste temeri se vor intensifica dacă mai multe bunuri chineze vor fi redirecționate dinspre piața americană. Este de dorit clădirea unui sistem comercial care să includă China, dar va fi viabil doar dacă aceasta își va reechilibra economia, orientând-o mai mult către cererea internă, pentru a reduce îngrijorările legate de dumping. De asemenea, China ar putea fi obligată să transfere tehnologie și să investească în producția din Europa în schimbul unor tarife mai mici.

Uniunea Europeană ar trebui să-și centralizeze regulile privind investițiile, astfel încât să poată încheia acorduri care acoperă investițiile străine directe (ISD) și să-și depășească reticența față de marile pacte comerciale, aderând la CPTPP — care include mecanisme de soluționare a unor tipuri de dispute.

Dacă asta pare epuizant și lent, se datorează faptului pentru că integrarea e întotdeauna așa. Punerea de bariere este mai ușoară și mai rapidă. Nu se poate evita haosul pe care Trump l-a provocat, dar asta nu înseamnă că nebunia sa e destinată să triumfe.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Declarație gravă a lui Ponta: dacă ajunge președinte, va închide dosarele lui Călin Georgescu!

3 COMENTARII

    • Nu e doar decrepit. E un văcar îmbuibat, urmaș de stăpâni de sclavi, un neonazist criminal – înhăitat cu celălalt hitlerist, de la Kremlin. Neamul de yankei și l-a ales după chipul și asemănarea lor. A se vedea si nesimțita de matrakukă de la ambasada de pe Dâmbowitza care iși ține coada sus și ne tratează ca pe sclavii pe care ii ucidea în bătaie inaintasii ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -