marți, aprilie 1, 2025
AcasăNewsCurent periculos în SUA: i-au cerut lui Trump să retragă trupele de...

Curent periculos în SUA: i-au cerut lui Trump să retragă trupele de la Baza Kogălniceanu! Legături clare cu Rusia

-

Două reviste conservatoare americane au cerut Administrației Trump să-și retragă trupele de la baza militară din comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform publicațiiilor respective, citate de Hotnews, este invocată decizia „nedemocratică” a autorităților române de a bloca candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Sub titlul „It’s Time to Cut Romania Off”, revista The American Conservative a publicat, pe 14 martie, un articol în care a îndemnat Guvernul SUA, condus de Donald Trump „se se decupleze de România” și să retragă trupele și sprijinul de la Baza Kogălniceanu.

Autorul scrie că România „a sfidat dorințele Administrației Trump în privința lui Călin Georgescu”, prin decizia „antidemocratică” de a bloca candidatura acestuia.

Alte argument invocate sunt acelea că baza „este costisitoare” și „nu mai corespunde intereselor SUA”.

- Advertisement -

Două zile mai târziu, pe 16 martie, revista The National Interest a publicat un text asemănător, în care vorbește despre „anularea șocantă a alegerilor din România” și îi face un portret măgulitor lui Georgescu – o adevărată odă.

În plus, autorul menționează investițiile mari ale SUA în Baza Kogălniceanu, care urmează să fie extinsă, și recomandă, la fel de ferm, hiar imperativ, retragerea trupelor americane din România.

„Riscul retragerii există și pare să crească”

Explicația acestei posibile campanii o dă experta în securitate Iulia Joja, profesoară adjunctă la universitățile Georgetown și George Washington din SUA. Într-un interviu acordat Hotnews, aceasta spune că în ambele cazuri există o legătură directă cu Rusia fie a autorului, fie a publisher-ului revistei, care au petrecut timp sau vin din Rusia.

- Advertisement -

Două detalii esențiale:

  • Dimitri Simes, fostul CEO al Center for the National Interest, s-a născut la Moscova și a păstrat legăturile cu Rusia;
  • Anthony J. Constantini, autorul articolului din The American Conservative, are studii la Viena și un masterat în controlul armelor și în studii strategice la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

Iulia Joja: „Cele două publicații sunt importante, dar nu sunt niște autori de renume. Două articole la un interval de câteva zile sugerează că este vorba de o campanie. Vedem și o suprapunere în tematică, pentru că este vorba despre baza de la Kogălniceanu, deși puteam vorbi despre altă bază, cea de la Deveselu. (…) Problematica costurilor financiare americane pentru baza de la Kogălniceanu este falsă, pentru că aceste costuri pentru extinderea bazei vor fi preluate de România, și nu de SUA. (…) Pentru Rusia, o bază militară în care pot fi găzduiți soldați occidentali, fie că aceștia sunt americani, francezi, britanici sau germani, este o problemă reală. Și nu orice bază, ci una dintre cele mai mari din NATO. (…) Trebuie să ne gândim că nu este o coincidență faptul că retorica Administrației Trump față de întreaga problemă a flancului estic, a securității europene, a Ucrainei se suprapune cu interesele Rusiei. (…) Riscul crește în fiecare săptămână, în baza afirmațiilor din partea oficialităților Administrației Trump. Noi, europenii, trebuie să ne facem planuri de contingență, care să aibă în vedere aceste posibilități. (…) Mulți europeni au murit în războaiele americane, în care noi ne-am trimis trupe, cu scopul ca americanii să ne ajute când ne vor bate rușii la ușă. (…) Vestea bună este că Europa a început să facă pași pentru a-și asigura securitatea. Este un început sincer și extrem de încurajator. (…) Afirmații precum «România e mai sigură ca niciodată», făcută de premierul Ciolacu, sunt ridicole și iresponsabile”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Declarație gravă a lui Ponta: dacă ajunge președinte, va închide dosarele lui Călin Georgescu!

4 COMENTARII

  1. Cum așa: doar ne-au asigurat politrucii de pe Dâmbowitza că apărarea RO e asigurată ca membră NATO? Să ne fi mințit mafioții psd, pnl, pd, udmr scl? Ori sunt tâmpiti, ori ticalosi, ori au in creiere doar (…), singurul lor gand fiind cum sa jefuiasca tara si sa se imbuibe ei și neamurile lor, cu sprijinul direct al Justiției, cea mai criminală instituție cu care ne-am pricopsit dupa lovitura de stat din 1989…

  2. Din doua colturi obscure porneste o idee care este rostogolita ca sa se inmulteasca si sa devina popor.
    O pandemie poate pleca dintr-un obscur loc. Legile matematice dupa care se raspandesc ideile simple sunt asemanatoare celor ce modeleaza raspandirea unui virus. Un virus este si el o secventa scurta, relativ simpla de informatie codata.
    Pentru informatie, virus sau idee, sunt esentiale doua elemente: mediul de transmisie, care accelereaza/modereaza/franeaza propagarea informatiei, si receptorul – in cazul unei idei sau stiri, persoana la care ajunge informatia.
    Conectarea in retele de comunicare sociala construite pe retele din fibra optica, in care informatia zboara cu viteza luminii nu cu cea a vantului, a facut ca viteza cu care se raspandeste informatia sa fie marea transformare din ultimii ani.
    Ca si virusul, la saltul de la individ la individ, informatia poate suferi si mutatii: un protest rezist devine unul suveranist, un discurs din trecut apare in prezent…
    Calitatea receptorului la care ajunge informatia este data de educatie, societate, nivelul de civilizatie,…
    Conectate in retele virtuale de comunicare,
    mintile oamenilir pot fi infestate cu virusi informationali la fel cum un computer poate fi lesne virusat cu un virus informatic.
    Antivirusul este inzestrarea receptorului cu gandire. Mai multa decat oponentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -