Cu o întârziere de peste o săptămână, NATO a recunoscut oficial, în sfârșit, prezența trupelor nord-coreene pe frontul ucrainean, unde supușii lui Kim Jong-un sunt trimiși să lupte alături de ruși. Olandezul Mark Rutte, secretarul general al NATO, a confirmat evidențele după o întrevedere oficială cu o delegație sud-coreeană. Acum se așteaptă răspunsul Occidentului.
NATO a susținut, până în prezent, că nu are probe în privința prezenței nord-coreenilor în Rusia, unii specialiști sugerând că s-a adoptat această atitudine pentru a nu fi nevoie să se ia contramăsuri concrete.
Spionajul militar ucrainean (GUR) a fost primul care a semnalat că trupe nord-coreene au intrat în Rusia și urmează să fie trimise pe front. Imediat, sud-coreenii au confirmat și au venit cu detalii suplimentare, inclusiv numărul forțelor – circa 12.000 de militari.
Evoluția este extrem de gravă și reprezintă o escaladare a conflictului prin internaționalizarea sa. Până acum, Rusia a avut un comportament schizofrenic: pe de o parte, propaganda putinistă susține că, de fapt, forțele armate rusești luptă cu trupe NATO, nu cu ucrainenii. Pe de altă parte, Putin a avertizat Occidentul în repetate rânduri să nu trimită trupe în Ucraina, pentru că acest lucru ar însemna extinderea conflictului și s-ar încălca o linie roșie.
Acum, Rusia e cea care aduce masiv trupe dintr-o altă țară, adică face exact ce-i avertiza pe occidentali să nu facă.
Mark Rutte n-a mai putut nega evidențele și a declarat luni, după întâlnirea cu o delegație sud-coreeană: „Pot confirma că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk“.
Ca prim efect, Pentagonul a anunțat că nu va mai impune limite pentru folosirea de către ucraineni a armelor primite din Statele Unite. E de așteptat ca și Coreea de Sud să se implice de partea Ucrainei, cel mai probabil prin trimiterea de armament și de instructori militari.
Trupele nord-coreene sunt îmbrăcate în uniforme rusești și în acest moment comandanții acestora învață să comunice cu ofițerii ruși. Este o chestiune de zile până la apariția lor pe front. Acest lucru indică, afirmă comandorul Sandu Valentin Mateiu, ofițer în rezervă cu 20 de ani de carieră în domeniul informațiilor militare, că Putin a ajuns efectiv la fundul sacului cu resursele umane. Cheltuirea oamenilor ca pe cartușe a făcut ca, în final, sistemul de recompense financiare folosit de Moscova pentru a atrage ruși în armată să nu mai dea rezultate. Încă de astă-vară, când a avut loc ofensiva ucraineană de la Kursk, s-a văzut că Rusia nu mai are rezervă strategică. Apelul la trupele nord-coreene arată o anumită disperare din partea rușilor.
Efectele sunt însă absolut imprevizibile, pentru că țările NATO ar putea lua măsuri care să producă Rusiei prejudicii mai mari decât beneficiul unei suplimentări a efectivelor cu trupe nord-coreene.
Cu acest NATO-noncombat, doar Domnul ne mai poate salva din ghearele Ursului de la Est.