joi, octombrie 17, 2024
AcasăNewsNicușor Dan dă o mână de ajutor Opoziției democratice: propune luni, în...

Nicușor Dan dă o mână de ajutor Opoziției democratice: propune luni, în Consiliul General, referendum în București simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale

-

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a convocat pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, o ședință a Consiliului General pentru a propune organizarea unui referendum cu două întrebări la data de 24 noiembrie, simultan cu scrutinul pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale. Tema consultării este direct legată cu asaltul interlop dat de PSD luni în Piața Unirii, dar în subsidiar reprezintă și o mare mână de ajutor întinsă Opoziției democratice la oligopolul PSD-PNL.

Nicușor Dan nu poate face majoritate, în Consiliul General, doar cu USR, Forța Dreptei și PMP, ci e nevoit să-i coopteze și pe consilierii PNL, rupându-i de lângă PSD. De aceea a fost el concesiv cu Nicolae Ciucă în ultima vreme, semnând pentru candidatura acestuia la prezidențiale, la fel cum a semnat pentru Elena Lasconi și Ludovic Orban.

Nicușor Dan (54 de ani) a scris marți pe Facebook: ”Am convocat şedinţa de Consiliu General pentru luni, 21 octombrie, ora 10.00, în care se regăsesc pe Ordinea de Zi cele două proiecte privind consultarea cetăţenilor Bucureştiului prin referendum. Dacă aceste hotărâri vor fi aprobate de consilierii generali, referendumul va avea loc pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale”.

Referendumul pe care-l propune Nicușor Dan pentru 24 noiembrie conține două întrebări și le cere bucureștenilor să decidă cine trebuie să emită autorizațiile de construire (Primăria Generală sau primăriile de sector), pe de o parte, și cum se împart banii de buget între Primăria Generală și primăriile de sector.

Nicușor Dan se „întoarce la popor“ și își ia aliați bucureștenii în lupta cu mamutul PSD-PNL

Este, de fapt, o „întoarcere la popor“. Nicușor Dan își ia aliați locuitorii Bucureștiului în luptă cu mamutul PSD-PNL, care vrea să deposedeze Primăria Generală de aproape toate atribuțiile și banii pentru a le direcționa către primăriile de sector capturate de primari din cele două partide și ofițeri SRI trecuți la „civilie“.

- Advertisement -

Cele două întrebări pe care le dorește Nicușor Dan la referendum sunt simple:

1. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?

2. Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

- Advertisement -

În primul caz, dacă răspunsul este pozitiv, se va pune o mare presiune pe regimul PSD-PNL, care vrea să lase Primăria Generală fără banii din taxe și impozite, pentru a-i direcționa către gașca primarilor de partid și din serviciile secrete.

Al doilea caz vizează stoparea unei alte manevre a PSD-PNL. Cele două partide sunt disperate că șmecheriile cu autorizații de construire ilegale, o adevărată industrie de făcut bani cu rechinii imobiliari pe vremea administrațiilor Oprescu și Firea, au fost stopate de Nicușor Dan. S-au dus campanii plătite în presă, s-au organizat linșaje la televiziuni, dar primarul n-a putut fi intimidat. Așa că se pregătește o legislație care să scoată Primăria Generală din circuitul de avizare și delegarea deciziei către Băluță, Negoiță și ceilalți primari PSD-PNL de sector, care sunt „băieți de încredere“.

O miză mare: mobilizarea electoratului anti-PSD din București

Dincolo de acest ajutor pe care primarul Nicușor Dan îl cere de la bucureșteni în lupta cu bandele PSD-PNL, referendumul mai are un substrat de mare subtilitate. Crescând interesul pentru prezența la vot pe 24 noiembrie, el dă indirect o mare mână de ajutor opoziției democratice. E știut că procentele PSD scad pe măsură ce crește numărul oamenilor convinși să iasă la vot. Tocmai de aceea PSD face eforturi disperate să fie în campanie cât mai discret, să adoarmă populația și să scadă nivelul discuțiilor.

Prin convocarea referendumului simultan cu turul 1 al alegerilor prezidențiale, Nicușor Dan speră la o creștere masivă a prezenței la vot și, implicit, a numărului de voturi pe care-l va lua Elena Lasconi, candidata USR.

Bucureștiul este în mod tradițional anti-PSD. La ultimele alegeri locale, Nicușor Dan a luat 47,94% din voturi, mai mult decât toți candidații Puterii la un loc: PSD (Gabriela Firea – 22,17%), PUSL-Dan Voiculescu (Cristian Popescu Piedone – 15,14%) și PNL (Sebastian Burduja – 7,79%).

În cifre absolute, Nicușor Dan a fost votat de 352.734 de oameni, în timp ce toți cei trei candidați ai regimului PSD-PNL au strâns, la un loc, doar 331.894 de voturi.

Mobilizarea acestui electorat ar putea reprezenta imboldul de care are nevoie Elena Lasconi pentru a contracara manevra ocultă a PSD, care a pus Curtea Constituțională să o elimine de pe lista candidaților pe Diana Șoșoacă. Obiectivul PSD este de a direcționa voturile electoratului extremist și suveranist către un singur candidat, George Simion, pentru ca acesta să intre în turul 2 al alegerilor prezidențiale împreună cu Marcel Ciolacu. Așa, PSD ar fi absolut sigur că ar pune mâna și pe Președinția României în turul 2, după rețeta deja știută a alegerilor din anul 2000. La momentul respectiv, Ion Iliescu a reușit să câștige al treilea mandat de președinte al României deoarece manevrele sistemului l-au adus pe Corneliu Vadim Tudor în turul 2.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cei 4+1 membri ai CCR care au hotărât că Ciolacu trebuie să fie președinte fără adversar în turul 2. Curtea face jocul PSD pe față: forțează o finală Ciolacu – Simion, prin eliminarea Dianei Șoșoacă

VIDEO. S-a format Alianța Forțelor de Dreapta: FD – PMP – AD – PNȚMM. Ludovic Orban: „Duceţi-mă în turul 2 şi-l bat pe Ciolacu de-i sună apa-n cap!”

5 COMENTARII

  1. Nu stiu si nu cred ca se cunoaste, cum se aplica, daca se aplica, rezultatul referendumului? Trebuie validat? Eventual validat de guvern sau parlament?
    Ca daca depinde de mafia PSD-PNL e posibil sa nu se aplice daca nu le convine.
    A mai fost un referendum national pentru reducerea numarului parlamentarilor si nu s-a intimplat nimic. Ni s-a spus ca a fost doar consultativ.
    Mi-ar fi placut sa fie informatia asta intr-un articol despre referendumul lui Nicusor Dan.

    • Descurajarea bucurestenilor este deja in lucru. Cred ca m-am uitat la televiziunile xxxx, adunat, in ultimii multi ani, mai putin de 5 minute, dar pot sa imi imaginez ce campanie de anulare a rezultatului referendumului o sa se duca incepand de ieri.

  2. Bine mai,dupa fotografia pe care ne-o ararati,am inteles ce inseamna pentru voi opozitia democratica..dar pentru multi dintre noi,inseamna cu totul altceva! In primul rand ne-am saturat de demagogie si populism sosocar,asa ca,scuzati!Iar cand e vorba de penele,Nicusor Dan trebuia sa nu se afiseze in Modrogan sa semneze pentru ciucalaul lui iohannis,putea sa ramana cu capul sus si sa nu faca compromisuri cu partenerul de hotii al lui ciolacu.Stirista care a fost aruncata in cursa imediat dupa alegerile din vara,a aratat ca nu este potrivita pentru post cu varf si indesat: nu populismele de 2 lei sunt fisa postului,cuconita! Nu stie diferenta dintre impozitul global si cel pe proprietate,asta fiind ultima lacuna pe care gura sa a dezvaluit-o in fata jurnalistilor ieri,inconjurata de economistii partidului!!! 😃😁

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -